Η διάθεση της προσφοράς και η εσωτερική ανάγκη του ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο -με άλλα λόγια η αξία του εθελοντισμού που δεν αποτιμάται σε χρήμα, αλλά σε πολυπόθητα χαμόγελα- αναδείχθηκαν το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2017 «VoluntaryAction», που διοργάνωσε το Skywalker.gr.
Πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με μεγάλο αριθμών επισκεπτών που προσήλθαν για να παρευρεθούν στην έκθεση ΜΚΟ, στις συνεδριακές παρουσιάσεις, στα workshop, στα διάφορα δρώμενα, όπως μαθήματα yoga από τον Παύλο Δημητριάδη, zumba από την Έφη Καρυπίδη, latin χορών από τους «Griego Latino», πρώτες βοήθειες από την «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων», παιχνίδια με «Τα μπαλόνια της Αγάπης», βιωματικές δράσεις από την ομάδα «Ζω.Ε.Σ.», ο τοίχος των ευχών από το «Άγγιγμα Ζωής» με τους ορισμούς του εθελοντισμού, άθλημα Bocce και Judo των Special Olympics, ποδηλασία από το Bike Sale & Academy, καθώς και συναυλίες με τους: Κωνσταντίνος Παπασωτηρίου – Δημήτρης Πανέλης, The Mighty N, Breath After Coma, Lustin Jane, RiverBed, The Bonnie Nettles.
Για την αξία του εθελοντισμού, τα απροσμέτρητα ηθικά οφέλη του, τις πτυχές, τις προοπτικές, τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις του μίλησαν στο συνέδριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, άνθρωποι που ξέρουν να βάζουν το χέρι στην καρδιά αντί να ψάχνουν τρόπους να γεμίζουν βαθιές τσέπες.
Η διάθεση του Skywalker.gr, όπως την αποτύπωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr «είναι με αυτή τη μη εμπορική δραστηριότητα να υπάρξει παραγωγή κοινωνικών αγαθών, να υπάρξουν δίκτυα μεταξύ μας για να μπορούμε να καταλάβουμε τις ανάγκες άλλων ανθρώπων, χωρίς να περιμένουμε κάτι. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για να συντονιστούμε καλύτερα, να ευχαριστήσουμε και να ευχαριστηθούμε».
Το συνέδριο «ως πράξη συνεισφοράς στην κοινωνία», όπως είπε στον χαιρετισμό της και καλωσόρισμα η κ. Μάγδα Ζουπαντή, Διευθύντρια Εθελοντικών Προγραμμάτων Skywalker.gr, φιλοξένησε και τις δύο ημέρες έξι διαφορετικά πάνελ, με αντίστοιχες θεματικές ενότητες.
Το Σάββατο 15 Ιουλίου, στη θεματική ενότητα «Εθελοντισμός – Ακτιβισμός – Μαύρη εργασία» με συντονιστή τον κ. Χριστοδουλάκη Παναγιώτη, Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Συνταξιούχο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν οι ομιλητές: Μιχάλης Γ. Χρηστάκης, Μ.Α., Ph.D. – Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Κορίνα Λιούτα, Iδρύτρια του Αστικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου «ΘΕΛΩ», Μαρία Λογαρά, Διευθύντρια Πύλη Ελευθερίας. Με κοινή πεποίθηση πως ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που προετοιμάζεται από το οικογενειακό περιβάλλον και επεκτείνεται στο κοινωνικό, οι εισηγητές του πάνελ προσέγγισαν πτυχές του εθελοντισμού και του ακτιβισμού. Επεσήμαναν πως ο εθελοντισμός είναι υπόθεση καρδιάς και διευκρίνισαν ότι:
- Ο εθελοντισμός είναι μοχλός παρακίνησης, όχι μόνο για να σηκωθεί ο πολίτης από τον καναπέ του να δράσει και να συμβάλλει στην αλλαγή της κοινωνίας, αλλά και να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό.
- Ο τρίτος τομέας που αποτελεί ένα σύνολο πρακτικών οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, που δεν μπορούν αυστηρά να ενταχθούν ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι συνεταιρισμοί, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και οι κοινωνίες αλληλοβοήθειας, είναι ο μόνος αναπτυσσόμενος στην Ελλάδα.
- 4,5 εκατομμύρια αλλοδαποί στην Ελλάδα ζουν υπό το καθεστώς μαύρης εργασίας. Συχνά, τα όρια του εθελοντισμού και της μαύρης εργασίας είναι δυσδιάκριτα.
- Ο ακτιβισμός είναι η δημόσια έκφραση του «φτάνει πια!»
- Οι εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να νοιάζονται ιδιαίτερα για το πιθανό burnout των εθελοντών τους.
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Το αποτύπωμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με συντονίστρια την κ. Μαριάννα Πέππα, Υπεύθυνη Εμπορικού SBC – Ιδρύτρια της ομάδας «Δείπνο Αγάπης», οι ομιλητές Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Εμπορικός Διευθυντής Yuboto, Γεώργιος Βλάχος, π. Γενικός Διευθυντής της Lafarge Beton – μέλος ΚΕΜΕΛ, Παρασκευή Παπαδοπούλου, Group Account Manager στο Client Service, Retail Measurement Services τμήμα – Nielsen, Σοφία Τριανταφύλλου, Job Scheduling, Production and Delivery Supervisor στο Input, Validation, Processing and Output: RMS τμήμα – Nielsen συνέκλιναν στην άποψη ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι θέμα κουλτούρας και όχι χρημάτων και παραδέχθηκαν ότι υπάρχει κοινωνική προσφορά για λόγους marketing, αλλά αυτή είναι η μία μόνο πλευρά. Με παραδείγματα και σαφή θέση υποστήριξαν ότι:
- Κάθε στέλεχος χρειάζεται να εμφυσήσει στους εργαζόμενους και στους συνεργάτες της εταιρείας την ιδέα της ατομικής κοινωνικής ευθύνης, που προηγείται της εταιρικής.
- Η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν είναι θέμα δαπάνης αλλά επιλογής.
- Το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο είναι το γέλιο των επωφελουμένων.
- Η εταιρική κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
- Χρειάζεται επικοινωνία ανάμεσα στις εταιρείες, ώστε να υπάρξει και να καταγραφεί το οικοσύστημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στη θεματική ενότητα «Δημιουργώντας συνέργειες στον εθελοντισμό» οι εισηγητές: Μαρία Ακρωτηριανάκη, Κοινωνική Λειτουργός – Παιδαγωγός στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», Βίκυ Καραντζαβέλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στη «ΝΑΤΤΟΥΡ» και δημοσιογράφος, Μαριάννα Πέππα, Υπεύθυνη Εμπορικού SBC – Ιδρύτρια της ομάδας «Δείπνο Αγάπης», Παναγιώτης Μήλας, Αρχηγός Ομάδας «Angels», Σωτήρης Ζαφείρης, Εμπνευστής οράματος και εκπρόσωπος «Νηρώη», Τάκης Αθανασόπουλος, Συνιδρυτής και Project Manager Διεθνούς Συνεδρίου Ολυμπίας και εκπρόσωπος «Νηρώη», Αλέξανδρος Ολιβιέ Σάαλ, Συνιδρυτής «Νηρώη» και Υπεύθυνος Εθελοντών, Εκπρόσωπος «Νηρώη» μίλησαν για τη δύναμη και τις διευρυμένες δυνατότητες των συνεργειών. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και δράσεις εξήγησαν την αξία και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας. Υποστήριξαν ότι:
- Όλες οι εκφάνσεις της ζωής βασίζονται στη συνεργασία. Χρειάζεται να το θυμόμαστε, παρότι από το σχολείο ακόμη μας υποδεικνύουν να μη μιλάμε με τον διπλανό μας!
- Στην Αθήνα του 2014 καταγράφηκαν 9.000 άστεγοι. Δύο ομάδες, το «Δείπνο αγάπης» και οι «Angels» συνεργάζονται με στόχο όχι μόνο να προσφέρουν φαγητό στους άστεγους, αλλά και να τους δώσουν τη δυνατότητα να απαλύνουν τη μοναξιά τους με τη συντροφιά ενός αδέσποτου σκύλου.
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας που θα διεξαχθεί στην Ολυμπία από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου ετοιμάστηκε χάρη στη συνέργεια της «Νηρώη», με πέντε πολιτιστικούς συλλόγους, έξι ΜΜΕ, 55 εθελοντές, 1 επιστημονικό σωματείο.
Την Kυριακή 16 Ιουνίου στη θεματική ενότητα «Διαρκής και ευκαιριακός εθελοντισμός» με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο στα Αγρονέα συμμετείχαν οι ομιλητές: Ζαχαρίας Αντωνιάδης, Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π., Σωτήρης Γρηγοράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, Υπεύθυνη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Μελίνα Ταπραντζή, Ιδρύτρια «Wise Greece», Σωτήρης Πετρόπουλος, Director HIGGS. Με την επισήμανση του συντονιστή του πάνελ κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη ότι «η προσφορά είναι τέχνη και χρειάζεται να γίνεται με τρόπο που να μη νιώθει ο αποδέκτης άβολα ή μειονεκτικά», οι εισηγητές μίλησαν για την ευεργετική επίδραση του εθελοντισμού στην ψυχική και σωματική υγεία του εθελοντή και τόνισαν πως το θέμα είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι το δίλλημα «διαρκής ή ευκαιριακός εθελοντής». Μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι:
- Έρευνα έδειξε ότι το 30% των εθελοντών είναι πιο υγιείς ψυχικά και σωματικά απ΄ όσους δεν ασχολούνται με τον εθελοντισμό.
- Το 27% όσων ασχολούνται με τον εθελοντισμό έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά.
- Έρευνα του 2014 κατέγραψε 5.000 τακτικούς και 20.000 περιστασιακούς εθελοντές.
- Έχει σημασία να μπορεί να προσφέρει κάποιος σε βάθος χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ωφελεί να χάσει την ευκαιρία να προσφέρει εθελοντικά, έστω και ευκαιριακά.
- Το προφίλ του εθελοντή αλλάζει. Δεν είναι πλέον μόνο άνεργοι, νέοι ή συνταξιούχοι, αλλά και μέσης ηλικίας, καθώς και εργαζόμενοι με μεταπτυχιακή μόρφωση.
Οι εισηγητές του πάνελ «Ρατσισμός και ξενοφοβία»: Δημήτρης Μακρυστάθης, Πρόεδρος του Youthnet Hellas, Φωτεινή Πιπή, Υπεύθυνη Εθελοντισμού στο Athens Pride, Θανάσης Μελισσίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων AIESEC, Παναγιώτης Παναγιωτοπούλος, Δικηγόρος στο Πολυιατρείο της PRAKSIS επεσήμαναν ότι η διαφορετικότητα φοβίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους είναι καθημερινές αποτρόπαιες πρακτικές. Η υπερπληροφόρηση της εποχής είναι στοχευμένη και η ημιμάθεια δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα ακόμη και από την αμάθεια. Το τεράστιο πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι βαθύ και αρχίζει από το σπίτι. Οι εισηγητές του πάνελ ανέφεραν ότι:
- Ο ρατσισμός σχετίζεται με την προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συστηματική και θεσμική ασχολία με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι παρά των τελευταίων δεκαετιών.
- Η νομοθεσία καταπολέμησης του ρατσισμού στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη και επαρκής και το ρατσιστικό έγκλημα ποινικοποιημένο. Η ρητορική μίσους και ο ρατσισμός όμως είναι καθημερινά φαινόμενα, οι καταγγελίες που γίνονται ελάχιστες και οι υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια απειροελάχιστες.
- Οι ομάδες που στοχοποιούνται, προσβάλλονται και θίγονται από τον ρατσισμό είναι μεταξύ άλλων οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤ, οι μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι, οι Ρομά, οι μετανάστες και τα ΑμΕΑ.
- Στη ρητορική μίσους μεταξύ άλλων συμβάλλουν: η οικονομική κρίση, τα ΜΜΕ και ο πολιτικός διάλογος.
- Το «No Hate Speech Movement» που εποπτεύεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας επιχειρεί την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο πάνελ «Σχολικός εκφοβισμός και βία» οι εισηγητές: Γεώργιος-Παναγιώτης Καραδάκης, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Φρειδερίκος Φήταμ, Εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης Κέντρου Ξένων Γλωσσών, Αρετή Προβατά, Eθελόντρια από την Ομάδα Ζω.Ε.Σ. προσέγγισαν τις διαστάσεις, τις προεκτάσεις και τα ολέθρια αποτελέσματα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Το bullying «δεν είναι μόδα που θα περάσει», αλλά μια τραγική πραγματικότητα που μερικές φορές όταν εκδηλώνεται με ηπιότερες συμπεριφορές «περνάει» απερίσκεπτα ως πλάκα. Τα αποτελέσματα όμως αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του φαινομένου, το όποιο έχει μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:
- Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 μαθητές έχει υπάρξει θύμα εκφοβισμού και 1 στους 2 έχει γίνει μάρτυρας bully
- To bullying δημιουργεί ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, φόβο, μειωμένη απόδοση στα μαθήματα, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες.
- Είναι απαραίτητο οι δάσκαλοι και οι γονείς να συνεργαστούν, ώστε να ακούσουν και τις δύο πλευρές, θύτη – θύματος.
- Η βία στα ζώα από παιδιά μπορεί να είναι πρόδρομος υιοθέτησης βίαιης συμπεριφοράς ως ενήλικες.
Οι συνεδριακές παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action», με μια τελετή γεμάτη αγάπη και προσφορά.
Σκοπός των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action» ήταν να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν αυθόρμητα ένα κομμάτι του εαυτού τους στην κοινωνία, ώστε να φτιάξουν ένα ομορφότερο μέλλον για εκείνους που το έχουν ανάγκη.
- Κατηγορία Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: LAVEyou – Live A Volunteer Experience
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σε Αναμονή
- Κατηγορία Πρόσφυγες-Μετανάστες
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Κάριτας Ελλάς
- Κατηγορία Περιβάλλον (Φυσικό, Αστικό)
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου
- Κατηγορία Υγεία & Πρόνοια
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύλλογος Νοσηλεία
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Άγγιγμα Ζωής
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύλλογος Φροντίδα
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς
- Κατηγορία Προστασία ζώων
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ζω.Ε.Σ.
- Κατηγορία Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Διαβάζω για τους άλλους
- Κατηγορία Παιδί & Οικογενεία
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Γέφυρα Ζωής ΑΜΕΑ Δυτικού Τομέα
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Άρτος και Αγάπη
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Asxolisou.gr
- Κατηγορία Οικονομία-Κοινωνία
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: LAVEyou – Live A Volunteer Experience
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου
- Κατηγορία Εκπαίδευση
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ελληνική Συμμετοχή Νέων
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Κέντρα Αγγλικής Γλώσσας «Ασημένια Φητάμ»
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.)
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (Σ.Ε.Κ.Α)
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:Π.Ε.Σ.Ε.Ι.Ψ.Υ. ΘΕΡΑΠΕΥΩ ΜΚΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς
- Κατηγορία Ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: ΑΜΚΕ Αλυσίδα Ελπίδας – Chain of Hope
- Κατηγορία ΑΜΕΑ
ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος»
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δώσε Ζωή
Τιμητικές Διακρίσεις
- Skywalker – Προσφορά στον Εθελοντισμό
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
- Διαχείριση Εθελοντών
ΜΚΟ PRAKSIS
- Καινοτόμο Πρόγραμμα
Ίδρυμα Μποδοσάκη για το Πρόγραμμα «Social Dynamo»
- Καινοτόμο Εργαλείο
ΜΚΟ Γραμμή Ζωής για το Καινοτόμο Εργαλείο «Silver Alert»
Τα βραβεία απένειμαν οι κ.κ.:
Σωτήρης Χατζηιωαννίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Skywalker.gr.Ιωάννα Μίχου, Διευθύντρια Ανθρώπινων Πόρων, Skywalker.gr.Μάγδα Ζουπαντή, Διευθύντρια Προγραμμάτων Eθελοντισμού, Skywalker.gr.
Μελίνα Ταπραντζή, Κοινωνική Επιχειρηματίας, Ιδρυτικό Μέλος της Κίνησης Wise Greece.
Μιχάλης Γ. Χρηστάκης, Μ.Α., Ph.D. – Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».
Γιάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Τάνια Καρατζή, Διευθύντρια Προγραμμάτων Απασχολησιμότητας, Skywalker.gr
Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Visiting lecturer στο Neapolis University of Pafos. Πρόεδρος του Τομέα Διοίκησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΕΣΝΕ.
Μαίρη Κατσαπρίνη, Events Marketing Director, Skywalker.gr.
Δρ. Ελευθερία Μ. Γκρίμπα, Υπότροφος ΙΚΥ, Ν. Ηγουμενάκη – Δημιουργός και Εθελόντρια Εκπαιδεύτρια Πολυβραβευμένης Βιωματικής Εκπαιδευτικής Δράσης «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει» – Μελετήτρια – Συγγραφέας και Στέλεχος Υπουργείου Τουρισμού.
Οι νικητές των βραβείων παρουσιάστηκαν από την κ. Σοφία Γκοτσοπούλου, Key Account Manager Skywalker.gr, ενώ δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν χωρίς την πολύτιμη συμβολή των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία απαρτιζόταν από τους:
- Μελίνα Ταπραντζή, Κοινωνική Επιχειρηματίας, Ιδρυτικό Μέλος της Κίνησης «Wise Greece».
- Μιχάλης Γ. Χρηστάκης, Μ.Α., Ph.D. – Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».
- Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Visiting lecturer στο Neapolis University of Pafos. Πρόεδρος του Τομέα Διοίκησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΕΣΝΕ.
- Δρ. Ίων Σιώτης, Φυσικός-Μηχανικός, π. Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος και Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΕΙΕ.
- Γιάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
- Δρ. Ελευθερία Μ. Γκρίμπα, Υπότροφος ΙΚΥ, Ν. Ηγουμενάκη – Δημιουργός και Εθελόντρια Εκπαιδεύτρια Πολυβραβευμένης Βιωματικής Εκπαιδευτικής Δράσης «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει» – Μελετήτρια – Συγγραφέας και Στέλεχος Υπουργείου Τουρισμού.
Στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν θεωρητικά και διαδραστικά workshop, το Σάββατο 15 Ιουλίου με την εξής θεματολογία: «Εθελοντισμός vs Hobby», «Team building», «Απομακρυσμένος εθελοντισμός», «Διαχείριση εθελοντών» και την Κυριακή 16 Ιουλίου με τoυς εξής τίτλους: «Η λέξη που δεν λες όταν είσαι εθελοντής», «Οργάνωσε και εσύ μια ευχή», «10 καλοί λόγοι για να εργαστείς σε έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό», «Επίλυση συγκρούσεων».