Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές στην Ελλάδα και γιορτάζεται με μοναδικό και παραδοσιακό τρόπο σε διάφορα μέρη της χώρας. Δείτε μερικά από τα πασχαλινά έθιμα που εφαρμόζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα γίνεται το Μεγάλο Σάββατο το έθιμο της «γλάστρας». Οι άνθρωποι πετούν γλάστρες και άλλα αντικείμενα από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους, συμβολίζοντας τη νέα αρχή που έρχεται με το Πάσχα.

Κρήτη

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η παράδοση του «καψίματος του Ιούδα» σε πολλά χωριά της Κρήτης. Ένα ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη καίγεται, αντιπροσωπεύοντας την προδοσία του Ιησού, και τα παιδιά περιφέρονται στους δρόμους, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Χίος

Στο νησί της Χίου, το έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» εφαρμόζεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Δύο αντίπαλες εκκλησίες πυροβολούν αυτοσχέδιες ρουκέτες η μία εναντίον της άλλης, με στόχο να χτυπήσουν το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας. Αυτή η παράδοση χρονολογείται από την Οθωμανική εποχή, όταν οι εκκλησίες δεν επιτρεπόταν να χτυπούν τις καμπάνες τους.

Λαζαράκια

Πελοπόννησος

Σε πολλά χωριά της Πελοποννήσου, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου παίζεται παραδοσιακός πασχαλινός χορός που λέγεται «συρτό». Οι άνθρωποι χορεύουν γύρω από μια φωτιά, συμβολίζοντας την ανάσταση του Χριστού.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη ένα μοναδικό έθιμο. Οι γυναίκες ψήνουν τα «κουλουράκια», που είναι παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια, και τα τοποθετούν σε ένα ταψί με κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια επισκέπτονται τους γείτονές τους και ανταλλάσσουν τα μπισκότα και τα αυγά, που συμβολίζουν τη φιλία και την καλή θέληση.

Το Πάσχα είναι μια εποχή μεγάλης γιορτής και παράδοσης στην Ελλάδα, με κάθε περιοχή να προσφέρει τα δικά της μοναδικά ήθη και έθιμα.