Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε ζώα καταδεικνύουν ότι τα φυσικά τους ένστικτα τα οδηγούν να κάνουν και εκείνα ένα είδος social distancing (κοινωνικής αποστασιοποίησης) για να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους ασφαλή και υγιή. Τι μπορούμε να μάθουμε και εμείς οι άνθρωποι από τα ζώα και τους κανόνες της φύσης που τα περιβάλλουν;
Οι μαϊμούδες κάνουν social distancing – κρατούν αποστάσεις. Εμείς;
Μία ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαν Αντόνιο (UTSA) παρατηρεί μερικές ομάδες μαϊμούδων κολόμπους, ελεύθερες στην φύση, εδώ και μερικές εβδομάδες ώστε να καταλάβει πως συμπεριφέρονται στα πλαίσια της πανδημίας και πως μεταδίδονται οι ασθένειες μεταξύ τους (διαβάστε την πηγή εδώ).
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μαϊμούδες στην Ghana, έκαναν και εκείνες ένα είδος social distancing. Οι 45 μαϊμούδες που αποτελούσαν την ευρύτερη ομάδα χωρίστηκαν σε μικρότερες υποομάδες των 8. Ύστερα, όταν έγιναν αναλύσεις των κοπράνων τους ώστε να εξακριβωθεί πως εξαπλώθηκαν τα μικρόβια μεταξύ τους, φάνηκε ότι η κάθε ομάδα λάμβανε διαφορετικά μικρόβια χάρη στην προσπάθειά τους να κρατήσουν φυσικές αποστάσεις.
“Η κοινωνική μετάδοση των μικροβίων στις μαϊμούδες μπορούν να μας μάθουν πολλά για το πως μεταδίδονται οι ασθένειες ανάμεσα στους πληθυσμούς τους.” Εξηγεί η Eva Wikberg, καθηγήτρια ανθρωπολογίας του UTSA. “Μπορούμε να παρατηρήσουμε παραλληλισμούς στις δικές μας συνθήκες όπου προσπαθούμε και εμείς να αποστασιοποιηθούμε ο ένας τον άλλον. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πως η φυσική απόσταση μπορεί να επηρεάσει την μετάδοση μίας ασθένειας.”
“Τα άγρια ζώα μας μαθαίνουν πολλά για το πόσο σημαντικό είναι το social distancing για να διατηρήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτήν την πανδημία” αναφέρει ακόμη η Wikberg.
Ακόμη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από ζώα που ζουν σε μονάδες, ως προς το πως να κάνουμε το social distancing να πετύχει.
Δείτε ακόμη: Οι Άνθρωποι Μένουν Σπίτι – Τα Ζώα καταλαμβάνουν τους Δημόσιους Χώρους – Η Δυσοίωνη Αντίθεση