Η 12η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Ακολουθώντας πιστά τη δέσμευσή τους να στηρίζουν ενεργά και με συνέπεια τις γυναίκες στην Επιστήμη, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βράβευσαν ακόμα τρεις εξαιρετικές Ελληνίδες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας στην Ελλάδα.
Οι ερευνήτριες στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO για το 2022 είναι οι :
- Ελένη Βεργαδή, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Μηχανισμοί άμυνας του ανοσοποιητικού των φαγοκυττάρων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής»
- Ιωάννα Κεκλίκογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Διερεύνηση νέων συνδυασμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του χημειοανθεκτικού καρκίνου του μαστού»
- Μαρούλα Κόκοτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας, και εφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών τροφίμων και βιολογικών υγρών».
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα δήλωσε: «Ο θεσμός L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αποτελεί όχι μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου. Με μεγάλη χαρά βραβεύουμε για 12η φορά τρείς νέες σπουδαίες Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεχωρίσουν στους κλάδους των θετικών επιστημών».
O Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, Alex Davison δήλωσε: «Αποτελεί μέρος του DNA της L’Oréal να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και η επιστήμη βρίσκεται στον πυρήνα του οράματος μας “Να δημιουργούμε την Ομορφιά που κινεί τον κόσμο”. Από το 2006, μέσα από το πρόγραμμα L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έχουμε βραβεύσει 32 Ελληνίδες Ερευνήτριες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών. Οι γυναίκες αυτές, με την δύναμη του έργου τους δημιουργούν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις ζωές μας όσο και στην αντίληψη για το μέλλον του σύμπαντος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων στον χώρο των Επιστημών. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες ερευνήτριες στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την ισότιμη θέση που αξίζουν».
Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες – Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το ένα τρίτο περίπου των ερευνητών (33%) παγκοσμίως. Ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο μπορεί να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, όμως οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας[1]. Το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO συνεργάζονται τα τελευταία 25 χρόνια για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών επιστημόνων με στόχο να επιτύχουν επιστημονική αριστεία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Τα Ελληνικά Βραβεία που εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα Βραβείων L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη εκτός από ηθική επιβράβευση, ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, καθώς συνοδεύονται από χρηματική ενίσχυση αξίας 10,000 ευρώ. Θεσμοθετήθηκαν το 2006 και η φετινή βράβευση αυξάνει σε 35 τον συνολικό αριθμό Ελληνίδων επιστημόνων που έχουν τιμηθεί από το θεσμό στη χώρα μας.
[1] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2021. She Figures 2021: Gender in Research and Innovation Statistics and Indicators. Διαθέσιμο στο: https://op.europa.eu/en/web/eu-law-and-publications/publication-detail/-/publication/67d5a207-4da1-11ec-91ac-01aa75ed71a1
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;