Η διάσημη φυλακή του Αλκατράζ, γνωστή και ως «Βράχος», βρισκόταν στα ψυχρά νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και ήταν διάσημη για το ότι κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει από αυτήν. Από το 1934 έως το 1963, η βραχονησίδα χρησιμοποιήθηκε ως ομοσπονδιακή φυλακή και φιλοξένησε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της χώρας, όπως τον διαβόητο γκάνγκστερ Αλ «Scarface» Καπόνε και τον δολοφόνο Ρόμπερτ «Birdman» Στρουντ.
Παρόλο που έγιναν πολλές προσπάθειες απόδρασης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της φυλακής, κανείς δεν κατάφερε ποτέ να διαφύγει. Οι κρατούμενοι είτε πιάστηκαν, είτε σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, είτε πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η φυλακή απέκτησε φήμη ως η «τέλεια φυλακή» και πέρασε στην ιστορία με αυτόν τον μύθο.
Η φυλακή έκλεισε στις 21 Μαρτίου 1963, λόγω των υψηλών λειτουργικών εξόδων. Μετά το κλείσιμο, η βραχονησίδα καταλήφθηκε για σχεδόν δύο χρόνια από μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών. Σήμερα, το Αλκατράζ είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
7 πράγματα που δε γνωρίζεις είναι τα παρακάτω:
Έλλειψη γλυκού νερού
Παρόλο που το Αλκατράζ περιβαλλόταν από νερό, δεν υπήρχε καμία πηγή γλυκού νερού στο νησί. Περίπου ένα εκατομμύριο γαλόνια νερού μεταφέρονταν στο νησί κάθε εβδομάδα μαζί με τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες. Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα ήταν ένας από τους λόγους για το κλείσιμο της φυλακής.
Μύθος των καρχαριών
Ένας δημοφιλής μύθος ήταν ότι οι κρατούμενοι κινδύνευαν να φαγωθούν από καρχαρίες αν προσπαθούσαν να αποδράσουν κολυμπώντας. Αυτός ο μύθος καλλιεργήθηκε από τους δεσμοφύλακες για να αποτρέψουν τις αποδράσεις, αν και στην πραγματικότητα οι κρατούμενοι κινδύνευαν περισσότερο από τα παγωμένα νερά, τα ισχυρά ρεύματα και την μεγάλη απόσταση που έπρεπε να κολυμπήσουν.
Ντους με ζεστό νερό
Οι κρατούμενοι στο Αλκατράζ έκαναν ντους με ζεστό νερό, κάτι που δεν ήταν ευγενική προσφορά της φυλακής. Η πεποίθηση ήταν ότι αν συνήθιζαν στο ζεστό νερό, δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα παγωμένα νερά του κόλπου και έτσι δεν θα προσπαθούσαν να αποδράσουν. Παρόλα αυτά, μερικοί το τόλμησαν.
Ο Αλ Καπόνε και το Μπάντζο
Ο Αλ Καπόνε, φοβούμενος για τη ζωή του κατά την προαυλιστική ώρα, πήρε ειδική άδεια να εξασκείται στο μπάντζο του στα ντους της φυλακής, την ώρα που οι άλλοι κρατούμενοι προαυλίζονταν.
Το τέλειο μέρος για φυλακή
Το Αλκατράζ απέκτησε το ψευδώνυμο «Βράχος» γιατί ήταν κυριολεκτικά ένας βράχος. Η βραχονησίδα ήταν άγονη, χωρίς νερό, με ελάχιστη βλάστηση και χωρίς παραλίες. Ο πρώτος εξερευνητής δεν πίστευε ότι ήταν κατάλληλη για οικιστική ανάπτυξη, αλλά τελικά κρίθηκε ιδανική για φυλακή.
Μικρά κελιά
Τα κελιά στο Αλκατράζ ήταν τόσο μικρά που μπορούσαν να χωρέσουν μόλις έναν νεροχύτη, μια τουαλέτα και ένα κρεβάτι. Οι κρατούμενοι μπορούσαν να αγγίξουν το ταβάνι αν σήκωναν τα χέρια τους. Τα κελιά στην πτέρυγα D ήταν μεγαλύτερα αλλά απομονωμένα, γι’ αυτό κανείς δεν ήθελε να καταλήξει εκεί.
Προσπάθειες για απόδραση
Κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων λειτουργίας της φυλακής, έγιναν 36 προσπάθειες απόδρασης, αλλά κανένας κρατούμενος δεν κατάφερε να δραπετεύσει επίσημα. Από αυτούς που προσπάθησαν, 23 πιάστηκαν, 6 σκοτώθηκαν και 5 θεωρούνται αγνοούμενοι και πιθανολογείται ότι πνίγηκαν.
Διάβασε επίσης:
Σακίρα: Δεν «κάνει» φυλακή για φοροδιαφυγή αλλά “τα σκάει” γερά!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;