ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ξεκινώντας από το χωριό Αρχοντικό Αβίας, λίγο έξω από την Καλαμάτα, κατόρθωσε να διαγράψει μια σπουδαία πορεία μέσα στον χρόνο «μαγειρεύοντας» με τη δική του ταυτότητα τις αγαπημένες γεύσεις της Ελληνικής οικογένειας. Συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια συνεχίζει να προσφέρει με το ίδιο μεράκι γεύσεις ελληνικές, παραδοσιακές με την υπογραφή της αγαπημένης μαμάς Μαρίας.

Στο εστιατόριο ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ μπορεί κανείς να γευτεί ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις της μαμάς όπως *Αγκινάρες αλά πολίτα: μόνο φρέσκες *Χοιρινό φούρνου με πατάτες: κλασική Μεσσηνιακή συνταγή των νοικοκυριών, όπου το κρέας σιγοψήνεται για 5 ώρες *Όλες τις πίτες (κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, σπανακόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα) που γίνονται με παραδοσιακή ζύμη που ανοίγει η κυρία Μαρία στο χέρι καθημερινά. Το φόρτε της κυρίας Μαρίας στην εκτέλεση του αβγολέμονου, καθιστά συνταγές όπως το αρνάκι φρικασέ, το σελινάτο χοιρινό, τα γεμιστά κολοκυθάκια και τους λαχανοντολμάδες, πολυαγαπημένα πιάτα από τους θαμώνες. Τα όσπρια και τα λαδερά δεν λείπουν ποτέ από το καθημερινό μενού, ακολουθώντας τα εποχιακά ζαρζαβατικά, ενώ τη Σαρακοστή βρίσκει κανείς ποικιλία νηστίσιμων όπως σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, κριθαρότο θαλασσινών, γαρίδες γιουβέτσι και γεμιστά καλαμαράκια.

Λίγα λόγια για το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Όσοι περπατούν ή εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω κοντινές περιοχές, σίγουρα θα γνώρισαν και θα γεύτηκαν τα σπιτικά, μαγειρευτά πιάτα από «Το Αρχοντικό» στους Αμπελοκήπους. Αυτό το hot spot της αληθινής και καθόλου επιτηδευμένης γεύσης μετακόμισε στα Βόρεια Προάστια και πιο συγκεκριμένα στο Μαρούσι, φέρνοντας μαζί του τον ξεχωριστό, γευστικό του αέρα. Ήταν το 1967 όταν η κυρία Μαρία διέδωσε την απλότητα της αυθεντικής σπιτικής κουζίνας στο παραθαλάσσιο χωριό Αρχοντικό της Μεσσηνίας και από τότε η φήμη της μεταδόθηκε στην Αθήνα και τώρα στο Μαρούσι.

Η ίδια απλή και νόστιμη κουζίνα από τα χέρια της, εδώ και 50 χρόνια, δίνει τη σφραγίδα στο καλό μαγειρευτό φαγητό, φτιαγμένο με αγνά υλικά και με τη φροντίδα που θυμίζει… μαμά!

Χρονολογίες Ορόσημα:

1967 Το πρώτο “εξοχικό κέντρο” Φραγκούλη ανοίγει στο χωριό Αρχοντικό Αβίας, λίγο έξω από την Καλαμάτα.

1975 Η οικογένεια Φραγκούλη μετακομίζει την επιχείρησή της σε ένα νεόκτιστο κατάστημα, παραδίπλα από το αρχικό, στο ίδιο χωριό.

1984 Ο κύριος Τάκης με την κυρία Μαρία αποφασίζουν να αναλάβουν το κουτούκι της Έβρου, στην Αθήνα. Τα δύο τους παιδιά ακολουθούν.

1989 Το ζεύγος δημιουργεί τον δικό του χώρο, ακριβώς απέναντι από το κουτούκι: οδός Έβρου, αριθμός 40, στους Αμπελόκηπους. Το ονομάζουν “Το Αρχοντικό” προς τιμήν του χωριού προέλευσής τους.

1996 Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, πρώτης κυρίας των Η.Π.Α. στο εστιατόριο, φέρνει στο προσκήνιο των ΜΜΕ όλη την οικογένεια Φραγκούλη.

2002 Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του εστιατορίου φεύγει από τη ζωή λόγω ασθένειας. Ο γιος του, Σταύρος, αναλαμβάνει τα ηνία.

2006 Ριζική ανακαίνιση και rebranding, πνέει αέρα ανανέωσης στο ιστορικό στέκι των Αμπελοκήπων.

2013 Μια ακόμα μεγάλη απόφαση: μετακόμιση του εστιατορίου στο νέο business κέντρο της πόλης, Μαρούσι.

2017 Τα 50 χρόνια βρίσκουν την οικογένεια Φραγκούλη και την επιχείρησή της σε πλήρη άνθιση.

Πληροφορίες:

«Το Αρχοντικό», Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, Τηλέφωνο: 210 6120808, 210 6120878.

Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 12:00 – 18:00 και delivery από 12:00 – 18:00.