Το Σαββατοκύριακο είναι η ιδανική στιγμή για να χαλαρώσεις και να βυθιστείς σε έναν καλό βιβλίο. Εδώ είναι τέσσερα βιβλία από τα Public που αξίζει να διαβάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, καλύπτοντας διαφορετικά είδη και ενδιαφέροντα.

Η εποχή της υποκρισίας, Πέτρος Μάρκαρης

Τη γιορτινή διάθεση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου για το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής του επισκιάζει η είδηση του φόνου ενός άμεμπτου επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση. Ένας εχθρός με χίλια πρόσωπα ξεκινάει μια σειρά δολοφονίες: ενός διευθυντικού στελέχους της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας, ενός διευθυντικού στελέχους της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας, ενός στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός στελέχους του ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο: ότι όλοι είναι ένοχοι υποκρισίας. Ο Πέτρος Μάρκαρης ρίχνει φως, για άλλη μια φορά, στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων όπου η φιλολαϊκή πολιτική τους στην πραγματικότητα είναι βιτρίνα.

Πριν χαθεί η νύχτα, Ευαγγελία Ευσταθίου

Η ζωή της Έμιλι Ρομάνη γίνεται συντρίμμια εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άντρα που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό.
Ο έγκριτος εγκληματολόγος Μάνος Κορυζής, στην προσπάθειά του να τον παγιδεύσει, κάνει ένα κρίσιμο λάθος και αργότερα οδηγείται άδικα στη φυλακή.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Κυνηγός επιστρέφει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το παρανοϊκό του έργο.
Η Έμιλι και ο Μάνος συμμαχούν εναντίον του, με τις διαφορές τους να μοιάζουν αγεφύρωτες.
Εκείνη, επιτυχημένη δημοσιογράφος πλέον, δεν τον έχει συγχωρήσει για το λάθος του.
Εκείνος, αληθινό θηρίο πια, κουβαλάει μια ψυχή γεμάτη σκοτάδια.
Οι δυο άσπονδοι σύμμαχοι εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα ως τις σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας θανάσιμους κινδύνους που μετατρέπουν το σκοτάδι γύρω τους σε έρεβος.
Η αγάπη που αρχίζει να γεννιέται δείχνει αποκαρδιωτικά εύθραυστη.
Ο δρόμος μέχρι το χάραμα φαντάζει μακρύς.
Και είναι πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις σκιές πριν χαθεί η νύχτα.

Η δύναμη της σκέψης

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, καθορίζει όλη μας τη ζωή. Οι σκέψεις μας μορφοποιούν το περιεχόμενο της καθημερινότητάς μας, τις ιδέες που μας καθοδηγούν, την τεχνολογία που μας συνδέει, τους πολέμους που μας χωρίζουν, τις δουλειές μας, τα σπίτια που μένουμε, τα ρούχα που φοράμε, τη διασκέδαση που επιλέγουμε. Η σκέψη διαμορφώνει τις προσωπικές μας αποκρίσεις στη ζωή. Συνεπώς, όποιος ελέγχει τη σκέψη μας, ελέγχει την πραγματικότητά μας, άρα ελέγχει τα πάντα. Όποιος αρχίζει να έχει τον έλεγχο της δικής του σκέψης, αρχίζει να σχηματίζει τη δική του πραγματικότητα και να γίνεται κύριος του εαυτού του. Πώς όμως δημιουργείται μια σκέψη και πώς εμφανίζεται στην οθόνη του μυαλού μας; Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; Είναι η φωνή που φλυαρεί ασταμάτητα μέσα στο κεφάλι μας, αληθινή σκέψη; Υπάρχουν είδη, ποιότητες σκέψης; Και τι ρόλο παίζει η συγκέντρωση, η προσοχή, ο διαλογισμός; Μπορεί η σκέψη να εκπαιδευτεί, να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και να οδηγήσει στην αληθινή γνώση, στη σοφία; Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα και καίρια ζητήματα για τη ζωή μας πραγματεύεται το βιβλίο αυτό, που συντίθεται από δεκαπέντε κείμενα ορισμένων σπουδαίων δασκάλων, στοχαστών και σύγχρονων ερευνητών.

Η εποχή των κερασιών

Πέρυσι τον Νοέµβριο ένα βιβλίο µού έσωσε τη ζωή. Ξέρω πως τώρα ακούγεται απίστευτο. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν υπερβολικό αυτό που λέω ή και µελοδραµατικό. Κι όµως, έτσι ακριβώς συνέβη. Δεν είναι πως σηµάδεψε κάποιος την καρδιά µου κι η σφαίρα πήγε και καρφώθηκε µε τρόπο θαυµατουργό στις σελίδες ενός χοντρού, δερµατόδετου αντίτυπου των ποιηµάτων του Μποντλέρ, όπως βλέπουµε να γίνεται κάποιες φορές στις ταινίες. Η δική µου ζωή δεν είναι τόσο συναρπαστική. Όχι, η χαζή µου η καρδιά είχε πληγωθεί ήδη από πιο πριν. Μια µέρα που φαινόταν ίδια µε όλες τις άλλες.

Δεν υπάρχουν συµπτώσεις. Αυτό πιστεύει ακράδαντα η Ορελί, που µετά τον θάνατο του πατέρα της έχει κληρονοµήσει το µικρό του εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού. Μια ολέθρια Παρασκευή του Νοέµβρη, τη στιγµή που η Ορελί είναι πιο δυστυχισµένη από ποτέ άλλοτε στη ζωή της, πέφτει στα χέρια της, σ’ ένα βιβλιοπωλείο, ένα µυθιστόρηµα. Ξεφυλλίζοντάς το, ανακαλύπτει έκπληκτη µία πρόταση όπου περιγράφεται όχι µόνο το ίδιο της το εστιατόριο, αλλά και µία γυναίκα στην οποία η Ορελί αναγνωρίζει τον εαυτό της. Αφού διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο, η Ορελί θα θελήσει να γνωρίσει οπωσδήποτε τον συγγραφέα του, ο οποίος –ως προς αυτό είναι απολύτως πεπεισµένη– της έσωσε τη ζωή, δίχως καν να το έχει σκοπό. Η επιθυµία της, όµως, αποδεικνύεται δύσκολο –για να µην πούµε σχεδόν αδύνατον– να πραγµατοποιηθεί. Κάθε της προσπάθεια να έρθει σε επαφή µε τον εσωστρεφή συγγραφέα µέσω του εκδοτικού οίκου εµποδίζεται µε άγρια αποφασιστικότητα από τον εκδότη του, ο οποίος τελικά δέχεται µε µεγάληαπροθυµία να προωθήσει στον συγγραφέα το ενθουσιώδες της γράµµα. Και κάποια µέρα η Ορελί βρίσκει στο γραµµατοκιβώτιό της ένα µήνυµα από τον συνεσταλµένο συγγραφέα…

Το καταραμένο βιβλίο

Ποιός απο εσάς που κρατάει αυτό το βιβλίο στα χέρια του, δεν γνωρίζει µυθολογικά αντικείµενα όπως ο δίσκος της Φαιστού, το κουτί της Πανδώρας, η κούπα του Πυθαγόρα… Στο µυαλό σας είναι συνδεδεµένα σίγουρα µε ιστορίες της ελληνικής αρχαιότητας. Τι θα γινόταν, όµως, αν αυτά τα αντικείµενα αποκτούσαν ζωή και µαγικές ιδιότητες και στοίχειωναν τη σκέψη των ηρώων των διηγηµάτων αυτού του βιβλίου, µε σκοπό άλλοτε να συνετίσουν και άλλοτε να εκδικηθούν; Είκοσι µία ιστορίες φαντασίας θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν, παντρεύοντας µε έξυπνο τρόπο τον µύθο µε τη σύγχρονη πραγµατικότητα. Είσαστε έτοιµοι να µάθετε την πραγµατική ιστορία των αντικειµένων που αναφέρονται στο “Καταραµένο βιβλίο”; Τα διηγήµατα υπογράφουν είκοσι ένας νέοι συγγραφείς που αποφοίτησαν από το εργαστήρι δηµιουργικής γραφής Tabula Rasa.