Μερικές φορές το πιο δύσκολο πράγμα για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι να ξεκινήσεις. Εδώ έχουμε 4 τρόπους που μπορεί να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις μια απλή και ρεαλιστική στρατηγική, ώστε να μπορείς να κάνεις οικονομία για όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σου.
Κατέγραψε τα έξοδά σου
Το πρώτο βήμα για να αρχίσεις να εξοικονομείς χρήματα είναι να υπολογίσεις πόσα ξοδεύεις. Παρακολούθησε όλα τα έξοδά σου—αυτό σημαίνει κάθε καφέ, οικιακό αντικείμενο μέχρι φιλοδώρημα καθώς και κανονικούς μηνιαίους λογαριασμούς. Αφού έχεις τα δεδομένα σου, οργάνωσε τους αριθμούς ανά κατηγορίες, όπως φυσικό αέριο, είδη παντοπωλείου και στεγαστικά δάνεια, και συνόψισε κάθε ποσό. Χρησιμοποίησε την πιστωτική σου κάρτα και τις τραπεζικές κινήσεις για να βεβαιωθείς ότι έχεις συμπεριλάβει τα πάντα.
Συμπεριέλαβε την εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό σου
Τώρα που ξέρεις τι ξοδεύεις σε ένα μήνα, δημιούργησε ένα προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός σου θα πρέπει να δείχνει ποια είναι τα έξοδά σου σε σχέση με το εισόδημά σου, ώστε να μπορείς να προγραμματίσεις τις δαπάνες σου και να περιορίσεις τις υπερβολικές δαπάνες. Φρόντισε να λάβεις υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου. Συμπεριέλαβε μια κατηγορία αποταμίευσης στον προϋπολογισμό σου και στόχευσε να εξοικονομήσεις ένα ποσό που αρχικά αισθάνεσαι άνετα. Σχεδίασε να αυξήσεις τελικά τις αποταμιεύσεις σου έως και κατά 15 έως 20 τοις εκατό του εισοδήματός σου.
Θέσε στόχους εξοικονόμησης
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσεις χρήματα είναι να θέσεις έναν στόχο. Ξεκίνα με το να σκέφτεσαι για τι μπορεί να θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα—τόσο βραχυπρόθεσμα (ένα έως τρία χρόνια) όσο και μακροπρόθεσμα (τέσσερα ή περισσότερα χρόνια). Στη συνέχεια, υπολόγισε πόσα χρήματα θα χρειαστείς και πόσο χρόνο μπορεί να σου πάρει για να τα αποθηκεύσεις.
Καθόρισε τις οικονομικές σου προτεραιότητες
Μετά τα έξοδα και τα έσοδά, οι στόχοι σου είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεις τις προτεραιότητες. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις το αυτοκίνητό σου στο εγγύς μέλλον, θα μπορούσες να αρχίσεις να καταβάλλεις χρήματα για ένα τώρα. Αλλά να θυμάσαι τους μακροπρόθεσμους στόχους. Το να μάθεις πώς να ιεραρχείς τους στόχους αποταμίευσης σου μπορεί να σου δώσει μια σαφή ιδέα για το πώς να τις κατανείμεις.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;