Κλείσε τα μάτια σου (μεταφορικά) και σκέψου. Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει μετά από μια ξέφρενη βραδιά έξω με το κεφάλι σου να έχει μετατραπεί σε σταθμό εξαιρετικά εκνευρισμένων τρένων;
Πιθανότατα περισσότερες από μία. Την επόμενη φορά, όμως, θα θυμάσαι τι να κάνεις ώστε να ξυπνήσεις σαν πουλάκι (party animal, πουλάκι, get it?)
Πριν βγεις:
Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να πίνεις με άδειο στομάχι. Ακόμα κι αν σκοπός σου είναι να γίνεις «φέσι», είναι καλύτερο να κάνεις λίγο pre-drinking πριν βγεις. Το συκώτι σου θα σε ευχαριστεί.
Τι πρέπει να φας, λοιπόν, ώστε να ανταπεξέλθεις στα ποτά που θα καταναλώσεις;
Προτίμησε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και γιαούρτι. Ρύζι με κοτόπουλο και γιαούρτι; Σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι; Δημητριακά με γιαούρτι ή γάλα; Τορτίγια με φαλάφελ, ταχίνι και ταμπουλέ; Η επιλογή είναι δική σου, αρκεί να αποφύγεις όσο γίνεται τα πολλά γλυκά και τα τηγανιτά. Θες να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να μεταβολίσει το αλκοόλ, όχι να τον επιβαρύνεις περισσότερο.
Όσο είσαι έξω:
Έφαγες το τοστάκι σου και είσαι έξω ντυμένη, βαμμένη και ευδιάθετη. Τώρα μένει να διαλέξεις τι θα πιείς. Κι εδώ, επίσης, μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου να ζαλιστεί χωρίς να «τσακιστεί».
Τι πρέπει να πιείς ώστε να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί μες στην καλή χαρά;
Οι επιλογές είναι περισσότερες από όσες πιστεύεις. Το μόνο που χρειάζεται να επιδιώξεις είναι να μην αναμίξεις διαφορετικά ποτά μεταξύ τους και να αποφύγεις όσο γίνεται τη ζάχαρη. Αν π.χ. ξεκινήσεις με κρασί, καλύτερα να συνεχίσεις με κρασί. Αν διαλέξεις να πιείς κοκτέιλ, προσπάθησε τουλάχιστον να είναι με χυμούς αντί για αναψυκτικά.
Σίγουρα δεν είναι τραγικό ακόμα και αν ξεκινήσεις με κρασί και συνεχίσεις με ρακόμελα, αλλά, αν σκοπεύεις να μεθύσεις αρκετά, το στομάχι σου θα έχει κάποιες αντιρρήσεις με τις επιλογές σου.
Το επόμενο πρωί:
Ξέχασες τα πάντα. Δεν έφαγες μπουκιά πριν βγεις, κατανάλωσες βότκες πορτοκάλι, jägerbombs και οινόμελο μέχρι αναισθησίας και σήμερα έχεις ξυπνήσει με το κεφάλι σου καζάνι και το στόμα σου πιο ξερό κι απ’την έρημο Atacama.
Έχεις ήδη κοιμηθεί ένα 7ωρο (απαραίτητα) και ακόμα νιώθεις επιεικώς ζόμπι. Πώς το σώζεις;
Με περισσότερο αλκοόλ. Αλήθεια.
Κατ’αρχάς, πάρε παραμάσχαλα νερό. Πολύ νερό. Πιες τουλάχιστον ένα μεγάλο ποτήρι, ακόμα κι αν δε διψάς, που πιθανότατα θα διψάς αρκετά από την αφυδάτωση που σου προκάλεσε το αλκοόλ. Κατά δεύτερον, έχε μια-δυο μπύρες στο ψυγείο για αυτά τα πρωινά. Πιες μία, άντε δύο (αν μιλάμε για κουτάκια. Αν μιλάμε για μπουκάλι, καλύτερα να μείνεις στη μία). Δε προσπαθείς να μεθύσεις πάλι, αλλά το αλκοόλ στη μπύρα, ταυτόχρονα με την ενυδατική της δράση, θα σε βοηθήσουν αρκετά.
Αν το στομάχι σου το δεχτεί, μπορείς να φας ένα ελαφρύ πρωινό, παρόμοιο με το βραδινό που σου πρότεινα πάνω. Δημητριακά, σάντουιτς, ίσως καμιά σουπίτσα (τώρα ειδικά που ο καιρός είναι κρύος). Μπορείς να αντικαταστήσεις και τον πρωινό σου καφέ με ένα τσάι, αλλά πραγματικά δε χρειάζεται να το κάνεις αυτό.
Αν κατάφερες να ακολουθήσεις και τα τρία βήματα, πραγματικά σου αξίζει ένα μπράβο, το οποίο μεταφράζεται σε ένα κεφάλι που δε προσπαθεί να σε δολοφονήσει τηλεπαθητικά. Ακόμα και αν ακολούθησες δύο, ή ένα, από αυτά, έκανες την κατάσταση πολύ πιο εύκολη για τον οργανισμό σου και πολύ πιθανότατα νιώθεις τη διαφορά.