Είναι ένα, σχεδόν, καινούργιο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που σου προσφέρει απλόχερα την ευτυχία. Το Happier.com έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Φεβρουάριο (σε πρώτη φάση ήταν ένα ακόμα application αποκλειστικά για το iPhone) με στόχο να εκτοπίσει τη δυσαρέσκεια και το θυμό που μπορεί να σου προκαλέσει η εικονική χαρά ή η επιθετική στάση των χρηστών του Facebook και του Twitter. Αντί για like μοιράζεις χαμόγελα (smiles), αντί για φωτογραφίες ιδανικών προορισμών, γατάκια, μωράκια και υβριστικά σχόλια, καλείσαι να αφηγηθείς μόνο εκείνες τις στιγμές που σε κάνουν να αισθάνεσαι, αληθινά ευτυχισμένος. Οι “φίλοι” σου, που επιμένουν να βλέπουν την θετική πλευρά της ζωής, σε ενθαρρύνουν με ένα τεράστιο χαμόγελο. Εδώ δεν έχει τρολάρισμα και παρενόχληση που μπορεί να σου χαλάσουν το κέφι και να σε κάνουν να νιώσεις απειλή.
‘’Στη δική μας κοινότητα, οι χρήστες ανταλλάσσουν χαμόγελα και προσπαθούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον’’. Με αυτή τη φράση, στην εφημερίδα «Independent», η διευθύντρια και συνιδρύτρια της υπηρεσίας, Νάταλι Κόγκαν δίνει το στίγμα και συνεχίζει: ‘’Το Facebook και το Twitter είναι σπουδαίες εταιρείες και χρησιμοποιώ τα προϊόντα τους, αλλά θεωρώ πως και στις δύο υπάρχει πολλή αρνητικότητα’’. Σχετικώς με τον αρνητισμό και τα άλλα δαιμόνια της ανθρώπινης ψυχής, επικαλείται και μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δείχνει πως όταν επισκέπτεσαι με τις ώρες το Facebook, αισθάνεσαι χάλια και σε κατακλύζει η μιζέρια για τη ζωή σου. Αυτό συμβαίνει διότι μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις αυτό που έχεις και ζεις με αυτό το κάτι άλλο (ωραία σπίτια, ανέμελες βόλτες, ακριβά ρούχα και παπούτσια, μαζώξεις σε μπουζούκια και άλλους τόπους εκτόνωσης και διασκέδασης) που σου ποστάρει κατάμουτρα ο διαδικτυακός σου φίλος. Και κάπως έτσι η δική σου χαρά πάει περίπατο.
Αυτή τη χαρά θέλει να προωθήσει και να χαρίσει σε όλους η Νάταλι Κόγκαν και η παρέα της που υποστηρίζουν διακαώς και άλλες έρευνες και μελέτες. Αυτές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του Σαν Ντιέγκο που υποστηρίζουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης μειώνει το άγχος και σου δίνει φτερά ενώ ένας ευτυχισμένος φίλος έχει πολλές πιθανότητες να σε κάνει και εσένα να νιώσεις τσιμπήματα ευτυχίας. Και αν και όλα αυτά σας ακούγονται αρκούντως ιδανικά και αισιόδοξα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα smile δε φέρνει την άνοιξη και αν δεν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις την ευτυχία στην αληθινή ζωή, με αληθινούς τρόπους, τότε στο τέλος μένεις, χαμογελαστός μεν, αγκαλιά με το laptop σου δε.
Γιώργος Βλαχογιάννης