Κι ένα καλοκαίρι βρέθηκες στην παραλία και ήσουν ο μόνος χωρίς τατουάζ. Μέσα σε λίγα χρόνια το τατουάζ από υποκουλτούρα έγινε ποπ κουλτούρα κι εσύ έπιασες πολλές φορές τον εαυτό σου να σκέφτεται “μήπως να έκανα κι εγώ ένα;”. Από τη μία σε γοητεύει η ιδέα του να μετατρέψεις το σώμα σου σε καμβά, να “χαράξεις” κάτι συμβολικό για εσένα, κι από την άλλη σε τρομάζει η μονιμότητα, αν θα βγει όσο ωραίο το φαντάζεσαι και έχεις συνειδητοποιήσει από τους τουλάχιστον δέκα γνωστούς σου που έχουν πως κανείς δε σταματά στο ένα!
Εμείς συγκεντρώσαμε μερικούς λόγους για τους οποίους πραγματικά δεν αξίζει να κάνεις τατουάζ. Αν ανήκεις σε κάποια από τις ακόλουθες κατηγορίες, τότε μη βιαστείς να επισκεφτείς tattoo studio:
Τα μεγάλα DON’T
- Αν δεν είσαι νηφάλιος
- Αν έχεις προβλήματα υγείας όπως διαβήτης και προβλήματα στο κυκλοφορικό. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό και τον tattoo artist
- Αν το περιβάλλον του studio ή του event αλλά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δεν είναι καθαροί και δεν πληρούν κανόνες υγιεινής
Τα μικρότερα DON’T
- Δεν είσαι 100% σίγουρος για το σχέδιο: Αν δεν έχεις βρει κάτι που να σε εκφράζει απόλυτα, μη βιαστείς να κλείσεις ραντεβού. Τα tattoo studio εκεί είναι δε φεύγουν. Περίμενε μέχρι να βρεις το σχέδιο που μόλις το βρεις να σκεφτείς πως αυτό είμαι “εγώ”. Κι αν νιώθεις πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τατουάζ γιατί είναι μέρος της ποπ κουλτούρας και έχεις καταλήξει σε …5-6 θέματα ταυτόχρονα, τότε σκέψου πως ακόμα και τις τάσεις της μόδας δεν τις ακολουθούμε ευλαβικά, μόνο όσες μας ταιριάζουν.
- Δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα ή το συμβολισμό. Απολαμβάνεις το γεύμα με πάπια Πεκίνου σε ένα κινέζικο εστιατόριο και ζητάς να σου φέρουν τον σεφ. Κι εκεί που όλοι νομίζουν πως θα κάνεις παράπονα για το φαγητό, του δείχνεις το τατουάζ σου και τον ρωτάς αν όντως το κινέζικο σύμβολο που έκανες σημαίνει “αγάπη” ή “ηλιθιότητα”. Με λίγα λόγια, τσέκαρε ξανά και ξανά τι σημαίνει η λέξη ή η φράση που έχεις επιλέξει για το σχέδιο του τατουάζ αν είναι σε μια γλώσσα που δεν κατανοείς κι αν πρόκειται για ένα σύμβολο, ερεύνησε όλες τις σημασίες του (η σβάστικα για παράδειγμα που ήταν ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού, Βουδισμού και συναντήθηκε και στην Αρχαία Ελλάδα, και συνδεόταν ως σημασία με το ρου της ζωής, από τότε που χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο των Ναζί, μοιραία συνδέθηκε με τη συγκεκριμένη ιδεολογία).
- Θεωρείς πως αν το μετανιώσεις θα το αφαιρέσεις εύκολα με λέιζερ. Η αφαίρεση με λέιζερ μπορεί όντως να γίνει αλλά η λέξη κλειδί είναι το επίρρημα “εύκολα”. Πρώτον, κανένας δεν αφαίρεσε το τατουάζ σε μία μόνο συνεδρία. Συνήθως απαιτούνται αρκετές σε απόσταση 6 εβδομάδων μεταξύ τους (κατά μέσο όρο). Δεύτερον, δε φεύγουν όλα τα χρώματα με την ίδια ευκολία: Οι κόκκινες-πορτοκαλί χρωστικές είναι πιο εύκολες σε σχέση με τις μπλε-πράσινες και παίζει ρόλο πόσο βαθιά στην επιδερμίδα έχει εισχωρήσει η χρωστική. Τρίτον, όπως συμβαίνει με κάθε εφαρμογή λέιζερ, ο πόνος και το τσούξιμο είναι μέσα στο παιχνίδι. Τέταρτον, θα σου κοστίσει πιο ακριβά από όσο στοίχισε το τατουάζ. Μάλλον αυτά δε γνώριζε ο Johnny Depp και κατόρθωσε να σβήσει μόνο το “-na” από το “Winona Forever” τατουάζ του.
- Θέλεις να κάνεις το όνομα του (νέου) σου συντρόφου. Ας σταθούμε για λίγο στην περίπτωση του Johnny Depp, ο οποίος είχε μία παθιασμένη σχέση με τη Winona Ryder από το 1989 ως το 1993 και ήταν αρραβωνιασμένοι από το 1990. Εκείνη ήταν 18 ετών κι εκείνος 26. Μάλλον το “Forever” ήταν λίγο υπερβολικό όταν διανύεις τη δεκαετία των ’20 κι όταν τελικά ζεις αρκετούς έρωτες μετά από αυτόν που αντιλαμβάνεσαι κάθε φορά ως έναν και μοναδικό (βλ. Kate Moss, Vanessa Parandis, Amber Heard). Συνεπώς, ένα τατουάζ (μόνιμο) με το όνομα του συντρόφου σου είναι ρίσκο γιατί όπως λένε και οι ψυχολόγοι το “ποτέ” και το “πάντα” είναι βαριές κουβέντες…
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!