Βρήκαμε την Ζοζεφίν και τον Μπεν στο Home of Swing, το “σπίτι” των Athens Swing Cats και το μέρος όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα της σχολής, στον Κεραμεικό. Αφίσες και διακόσμηση που θυμίζουν… άλλες δεκαετίες μας βάζουν αμέσως στο “κλίμα” και νιώθουμε λίγη από την ατμόσφαιρα και τη αίγλη του Savoy Ballroom, του πασίγνωστου μαγαζιού στο Harlem του Μανχάτταν, πίσω στα 30s και τα 40s, όταν το swing και το lindy hop μεσουρανούσαν.
Οι πρόβες για το επερχόμενο Swing For Hope έχουν μόλις τελειώσει και το ζευγάρι των ανθρώπων που πριν 8 χρόνια “σύστησε” το swing στην Αθήνα, κάθεται απέναντί μας για να απαντήσει μερικές ερωτήσεις μας.
Δημήτρης Σκιάννης: Μιλήστε μας λίγο για τους Athens Swing Cats, ποιοί είστε, πως ξεκινήσατε και τι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής;
Είμαστε ο Ben κι η Josephine κι ερχόμενοι το 2008 στην Ελλάδα απο τη Σκωτία οπου μέναμε δημιουργήσαμε τους Athens Swing Cats, την πρώτη ομάδα swing χορού στην Αθήνα. Είμασταν κι οι δύο χορευτές αλλά γνωρίσαμε απο κοντά το swing το 2002 στο Εδιμβούργο κι αμέσως μας τράβηξε. Ξεκινήσαμε αμέσως να παρακολουθούμε μαθήματα στις τοπικές ομάδες ψάχνοντας όμως απο την αρχή κάποιον ειδικό να μας προπονήσει εντατικά. Ετσι καταλήξαμε στο Ryan Francois, το διάσημο χορογράφο των ταινιών Swing Kids & Malcolm X κι αυθεντία στο Lindy Hop, μαθητή του Frankie Manning. Η θητεία δίπλα του ήταν καταλυτική για την πορεία μας τόσο σε χορευτικό όσο και προσωπικό επίπεδο κι είναι μεγάλη μας χαρά το οτι είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε κι αποκτούμε κυριολεκτικά απο την Πηγή του Lindy Hop στους μαθητές μας.
Σε αυτά τα 8 χρόνια οι Athens Swing Cats εχουμε αφήσει το σημάδι μας στον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο αφού δημιουργήθηκε μία ζωντανή swing κοινότητα και σκηνή απο το πουθενά, ενώ απολαμβάνουμε διεθνή αναγνώριση. Απο το 2008 συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας και μη Swing σκηνής, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δήμο Αθηναίων, αρκετά πολιτιστικά φεστιβάλς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μετρούμε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε όλα τα Ελληνικά κανάλια όπως τη συμμετοχή μας στο Dancing with the Stars που γνώρισε το swing σε ενα μεγάλο κοινό αλλά και στα μεγαλύτερα Διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού με αφιερώματα στα CNN, BBC, Associated Press, German Daily News, Die Welt, China Central Television, Euronews, TF5, Jewish One κ.α. Αφιερώματα στη δράση μας έχουν γίνει σε εφημερίδες του εξωτερικού όπως τα εξώφυλλα στις Τουρκικές Hurriyet και HaberTurk, το τρισέλιδο άρθρο στη Σκοπιανή εφηρίδα Ultrinski Vesnik, το ολοσέλιδο άρθρο στη Γερμανική Donnerstag, αυτό στην Καναδική Montreal Gazette αλλά και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε πολλούς Ελληνικούς σταθμούς. Απο το 2013 διδάσκουμε σε σταθερή βάση και στο εξωτερικό καλεσμένοι απο τοπικές κοινότητες, όπως στο Λονδίνο, Σόμμερσετ, Μάντσεστερ, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, στην Αγκυρα, Αττάλεια και στη Λευκωσία.
Δ.Σ.: Πολύς κόσμος συγχέει το swing χορό με το rock and roll και άλλα, αντίστοιχα είδη, καθώς η μουσική με την οποία χορεύονται μοιάζει. Ποιες οι διαφορές τους;
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των μουσικών ειδών αν κι οι ομοιότητες είναι εξίσου αρκετές. Η βασική διαφορά τους είναι η χρονική περίοδος που δημιουργήθηκε το κάθε είδος γιατί αυτό διαμόρφωσε την ενορχήστρωση, για παράδειγμα στο Αμερικάνικο swing του Μεσοπολέμου έχουμε τις πολυμελείς ορχήστρες με τα χάλκινα και τα πνευστά ενώ στη δεκαετία του 1950 μετακινούμαστε σε ολιγομελή σχήματα όπου πρωταρχικό ρόλο έπαιζε η ηλεκτρική κιθάρα. Αυτό με τη σειρά του καθόρισε το διαφορετικό ήχο και στύλ της μουσικής. Αυτή η αλλαγή σαφώς αντικατοπτρίζεται στο χορό που συνόδευε την μουσική. Το swing ήταν πολύπλοκη μουσική κι ο χορός που το συνόδευε εξίσου περίπλοκος, το rock ‘n roll πολύ πιο απλό σε μορφή οπότε το ίδιο κι αντίστοιχος χορός.
Δ.Σ.: Πως ήταν η swing σκηνή στην Ελλάδα όταν ξεκινήσατε και πως τη βρίσκετε σήμερα;
Πρίν τη δημιουργία των Athens Swing Cats δεν υπήρχε swing σκηνή αυτή καθεαυτή. Υπήρχαν ελάχιστες swing μπάντες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά καθόλου κοινό για να χορέψει. Αυτό αλλαξε δραστικά και σήμερα υπάρχει μία ζωντανή σκηνή με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Στο χορευτικό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί πολλές μικρές, ερασιτεχνικές ομάδες κυρίως απο ατομα που έχουν μαθητεύσει δίπλα μας αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οπως και να χει, το swing έχει πλέον περάσει στη συνείδηση του κόσμου κι είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ενώ κερδίζει διαρκώς παραπάνω οπαδούς.
Δ.Σ.: Ποιά η καλύτερη ανάμνησή σας όσο χορεύετε και διδάσκετε στην Ελλάδα και ποια η χειρότερη;
Απο τις πιο όμορφες και δυνατές αναμνήσεις μας είναι η συνεργασία μας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θεωρούμε οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εναν καλλιτέχνη απο το να σε καλούν επανειλημμένως σε αυτό το χώρο. Υπέροχη αίσθηση το να χορεύεις σε αυτή τη σκηνή και να σε χειροκροτούν πάνω απο χίλια άτομα. Η χειρότερη ανάμνηση μας ειναι πάρα πολύ δυσάρεστη κι αφορά σε μία άδικη κατηγορία μικρής ομάδας παλαιών μαθητών μας στην Επιθεώρηση Εργασίας με σκοπό να κλείσουν τους Athens Swing Cats, υπόθεση που τελικά κερδίσαμε αλλά σίγουρα άφησε το σημάδι της.
Δ.Σ.: Πάμε και στο Swing For Hope! Πως ξεκίνησε και πως το έχει υποδεχθεί το κοινό μέχρι σήμερα;
Το Swing for Hope είναι το πρώτο φιλανθρωπικό μουσικό-χορευτικό Swing φεστιβάλ στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 2010 για την οικονομική ενίσχυση ενός ορφανοτροφείου στο Harar της Αιθιοπίας που κινδύνευε να κλείσει. Η ανταπόκριση του κόσμου μας εξέπληξε ευχάριστα και από τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αναγνωρισιμότητά μας για το κοινό καλό. Δημιουργήσαμε λοιπόν το φεστιβάλ με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουμε τους συναθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Με μεγάλη μας χαρά συνειδητοποιήσαμε ότι το κοινό και οι καλλιτέχνες αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία. Στόχος των Athens Swing Cats είναι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
Το ‘Swing for Hope’ ξεκίνησε ως ένα μικρό εγχείρημα αλλά γρήγορα κέρδισε την προσχή μεγάλων παραγόντων όπως του Δήμου Αθηναίων, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Τεχνόπολης. Το φεστιβάλ είναι δική μας πρωτοβουλία κι είμαστε και οι βασικοί παραγωγοί του. Το αντίτιμο της ειδόδου καθώς και τα έσοδα από τα bazaar πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στις εκάστοτε ΜΚΟ. Παρόλα αυτά, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιας κλίμακας απαιτεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για την ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού, χώρου, αμοιβή τεχνικού επιτελείου κλπ. Είμαστε τυχεροί που κάθε χρόνο ο χώρος μας διατίθεται δωρεάν ενώ τα επιπλέον έξοδα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τους Athens Swing Cats ή κατόπιν συμφωνίας από τις εκάστοτε ΜΚΟ. Σε κάθε Swing For Hope υπάρχει λογιστής κι αστυνομικός στο χώρο για την ομαλή & διάφανη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Τονίζουμε οτι κανείς απο τους δημιουργούς – παραγωγούς – καλλιτέχνες στο φεστιβάλ δεν αμείβεται. Το ‘Swing for Hope’ έχει εώς τώρα στηρίξει το έργο των:
CITIZENS OF AFRICA (οικονομική ενίσχυση για την παράταση λειτουργίας ενός ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, Bacaro)
KLIMAKA NGO (οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση οικοτροφείων για άστεγους, Τεχνόπολη)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ (εξασφαλίζοντας τα έξοδα ταξιδιού στη Αμερική και την εκεί χημειοθεραπεία ενός καρκινοπαθούς καθώς και τις βασικές ανάγκες παιδικού ρουχισμού 60 οικογενειών, Στοά του Βιβλίου)
TΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (οικονομική ενίσχυση των 14 Σπιτιών που λειτουργούν πανελλαδικά και φιλοξενούν παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, Μέγαρο Μουσικής)
Πληροφορίες για το Swing For Hope 2016 μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του φεστιβάλ: www.swingforhopefestival.com
Δ.Σ.: Υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούμε να σας απολαύσουμε εκτός από το Swing for Hope;
Μία μεγάλη εκδήλωση απο αξίζει το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ο ετήσιος Χριστουγεννιάτικος χορός μας, το Snowball στο χώρο του Σινέ Κεραμεικού. Πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή βασισμένη σε σχεδόν δύωρο χορευτική παράσταση απο όλους τους μαθητές μας καλύπτοντας ενα μεγάλο εύρος χορών εποχής, όπως Charleston, Lindy Hop, Balboa, Burlesque, και live απο μουσικά σχήματα. Η ημερομηνία για το φετινό Snowball είναι Κυριακή, 18 Δεκέμβρη. Πληροφορίες θα ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβρη.