Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ελληνική παράδοση που γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πέμπτη της 3ης εβδομάδας της Αποκριάς, που συνήθως πέφτει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η ημέρα είναι γνωστή για τη γιορτινή της ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να επιδίδεται σε ψητά κρέατα και άλλες αλμυρές λιχουδιές.
Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τον συνδυασμό δύο ελληνικών λέξεων, «τσίκνα» που είναι από τη μυρωδιά ψητού κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Το όνομα περιγράφει τέλεια την ουσία της ημέρας, καθώς η μυρωδιά του ψητού κρέατος γεμίζει τον αέρα και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν και να απολαύσουν το νόστιμο φαγητό.
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια δημοφιλής γιορτή και σηματοδοτεί την αρχή της Αποκριάς. Γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλη τη χώρα και υπάρχουν πολλά διαφορετικά έθιμα. Σε ορισμένες πόλεις, οι τοπικές αρχές διοργανώνουν πάρτι και παρελάσεις στο δρόμο, ενώ σε άλλες, οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται στα σπίτια τους για να απολαύσουν ένα γεύμα μαζί. Το πιο δημοφιλές φαγητό αυτή την ημέρα είναι το κρέας, συνήθως χοιρινό ή αρνί, το οποίο ψήνεται στη σχάρα σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, ανάλογα με τον καιρό.
Η προέλευση της Τσικνοπέμπτης εντοπίζεται στην αρχαία ελληνική γιορτή του Διονύσου, του θεού του κρασιού και της γονιμότητας. Το πανηγύρι γιορταζόταν με γλέντια και κέφι, και ήταν μια εποχή που ο κόσμος λυπόταν και έτσι έψαχνε να βρει την χαρά σε απολαύσεις, όπως το φαγητό και το ποτό.
Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος». Ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού. Τότε, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη». Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή.
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell’ arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας.
Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων». Οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;