Αυτό το πεντανόστιμο κοτόπουλο με ρύζι είναι η ιδανική συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά
- 5 μπούτια κοτόπουλου
- 1 – 2 λεμόνια, χρησιμοποιήστε το ξύσμα + 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το ρύζι
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι (180 γρ.) μακρόσκοκο ρύζι
- 1 1/2 φλιτζάνι (375 ml) ζωμός κοτόπουλου
- 3/4 φλιτζάνι (185 ml) νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
Για την γαρνιτούρα
- Μαϊντανός ή ρίγανη ψιλοκομμένα
- Φρέσκο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Προσθέστε το κοτόπουλο στον χυμό λεμονιού προσθέτοντας το σκόρδο, ρίγανη και το αλάτι. Αφήστε το για 20 λεπτά και βγάλτε το χωρίς να πετάξετε το ζουμί που έχει απομείνει. Ζεσταίνουμε 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια γυρίστε και ψήστε την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του ρυζιού και την κρατημένη μαινάδα.
Αφήστε το υγρό να σιγοβράσει και τοποθετήστε το κοτόπουλο από πάνω και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα καπάκι στο τηγάνι. Ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και το ρύζι να είναι τρυφερό. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 με 10 λεπτά πριν το σερβίρετε, γαρνίροντας με μαϊντανό ή ρίγανη και ξύσμα φρέσκου λεμονιού, αν θέλετε.