Τι είναι τελικά η εργασία από το σπίτι; Δώρο ή κατάρα; Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών που κυκλοφορούν μοιάζουν αντιφατικά. Έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 2017 έδειξε ότι υπάρχει αύξηση 13% της παραγωγικότητας από εργαζομένους στο σπίτι. Oι περισσότεροι όμως από αυτούς καταλήγουν να δουλεύουν περισσότερο. Άλλες έρευνες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι η εγγύτητα είναι αυτή που προάγει την παραγωγικότητα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι όταν πρόκειται για επαγγέλματα που σχετίζονται με προσωπικές επιδόσεις, πωλήσεις, διαχείριση πελατών και παραπόνων ή, π.χ., αρθρογραφία, η εργασία από το σπίτι βοηθάει. Όταν πρόκειται για δουλειές που βασίζονται σε αυτό που λέμε «συνεργατική παραγωγικότητα», το πιο αποτελεσματικό σενάριο παραμένει η εγγύτητα. Η εργασία από το σπίτι όμως, λόγω συνθηκών, έγινε πραγματικότητα για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από την καραντίνα και μετά. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι, δες στη συνέχεια τα σημεία που πρέπει να προσέξεις.
1. Ανεξέλεγκτο άγχος
Οι άνθρωποι που δουλεύουν εξ αποστάσεως έχουν περισσότερο στρες. Η εργάσιμη ημέρα επιμηκύνεται, κατέχονται από ένα αίσθημα απομόνωσης, συγχέουν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή. Σταδιακά ο τρόπος αυτός εργασίας μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη.
2. Σύγχυση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Η έκθεση επισημαίνει το γεγονός ότι η δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δουλεύουμε εξ αποστάσεως δημιουργεί μία εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας και μία αλληλοεπικάλυψη της εργασιακής και προσωπικής ζωής του εργαζομένου. Πολλοί εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως λένε εκ των υστέρων ότι είχαν ξεχάσει πόσο συναρπαστικό είναι να βγαίνεις έξω, να μιλάς με τους ανθρώπους, να περνάς την ώρα σου σε ένα μέρος αποκλειστικά αφιερωμένο για τη δουλειά και όχι στο σπίτι.
3. Ο φόβος του προϊσταμένου
Σε αυτό το μοντέλο εργασίας, είναι πιθανό ο εργαζόμενος εξ’ αποστάσεως να ελέγχεται συνέχεια από τον προϊστάμενό του μέσω μηνυμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να μένει «καλωδιωμένος» απέναντι από την οθόνη του υπολογιστή, να φοβάται να πάει στο διπλανό δωμάτιο, να βγει από το σπίτι, τρέμοντας στην ιδέα ότι δεν θα είναι εκεί να απαντήσει στα μηνύματα.
Εκτός από τα παραπάνω, βασικά μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι είναι τα εξής:
4. Η συνύπαρξη με άλλους
Αν είσαι τυχερός και μένεις μόνος σου, η εργασία από το σπίτι δε θα έχει ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα. Αν όμως έχεις την ατυχία να βρίσκονται άλλοι στο σπίτι εκείνη την ώρα, την έβαψες. Προετοιμάσου να σε διακόπτουν κάθε τρεις και λίγο, για να ανοίξεις την πόρτα, να βοηθήσεις στην κουζίνα κ.λ.π.
5. Δουλεία στον καναπέ
Όταν δουλεύετε στο σπίτι ο καναπές φαντάζει πολύ δελεαστικός. Όμως αποφύγετέ τον, γιατί εάν νιώσετε πολύ άνετα, μπορεί να ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας και να αρχίσετε να ασχολείστε με όλα, εκτός με τη δουλειά.
6. Αυξημένη κούραση
Ο χρόνος στο σπίτι περνάει διαφορετικά. Είστε στον χώρο σας, νιώθετε άνετα και είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε και να δουλέψτε πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να νιώθετε κουρασμένοι.
7.Υπερβολική χρήση του chat
Μερικές φορές η χρήση του chat είναι απαραίτητη, αφού είναι σημαντική ανάγκη η άμεση επικοινωνία μεταξύ δύο μελών μίας ομάδας. Ωστόσο, μερικές φορές η συζήτηση μέσω chat μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του εργαζόμενου και να τον καθυστερήσει.
8. Αντίο παλιέ εαυτέ!
Βασικό μειονέκτημα της εργασίας από το σπίτι είναι ότι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να αποχαιρετήσεις την παλιά σου σιλουέτα, καθώς η μεγαλύτερη απόσταση που διανύεις είναι από το γραφείο μέχρι το ψυγείο αρκετές φορές τη μέρα.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.