Όλοι οι πολιτισμοί έχουν αναφορές σε μυστήρια και τελετουργίες που σκοπό είχαν να εξηγήσουν το άγνωστο που οι άνθρωποι φοβόντουσαν. Αυτός ο φόβος τους οδήγησε να αναζητήσουν φιλικές δυνάμεις και έτσι δημιούργησαν ιδιαίτερα αντικείμενα που κρύβουν μέσα τους ό,τι χρειάζονται για να προφυλαχθούν από το απρόβλεπτο. Έτσι γεννήθηκαν τα φυλαχτά-γούρια. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που στηρίχθηκε η συνεργασία της diptyque με τον καλλιτέχνη Olaf Hajek. Παγκόσμια σύμβολα που φέρνουν τύχη, εξασφαλίζουν προστασία και προσφέρουν όλα τα δώρα της αρμονίας.
Πίσω από κάθε γούρι κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Τα κεριά «Τρεις φλόγες» είναι αρωματικά και τα χρώματά τους (κόκκινο, πράσινο, μπλε) κάνουν κάθε ευχή πιο δυνατή –σύμφωνα με έναν λατινοαμερικάνικο θρύλο. Όλες οι δημιουργίες του Olaf μας προσκαλούν να σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας και να εξερευνήσουμε τη γραμμή της καρδιάς μας για να τελειώσει καλά η χρονιά.
Πράσινο – Προστασία
Αν γεννηθήκατε κάτω από ένα τυχερό αστέρι, είναι ήδη ένα καλό σημάδι. Αλλά τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι στερέωναν, για σιγουριά, ένα προστατευτικό αντικείμενο στην πόρτα τους για να κρατά μακριά τα κακά πνεύματα, συγχρόνως όμως να αφήνει την υγεία και τον πλούτο να περάσουν το κατώφλι τους. Για να θωρακίσουμε το σώμα μας, παίρνουμε δύναμη από το ζωικό βασίλειο: Τα νύχια ή τα δόντια της τίγρης, φορεμένα σαν μενταγιόν, προστατεύουν από τα ατυχήματα και τις αρρώστιες, γιατί είναι μπολιασμένα με τη ρώμη και τη θετική ενέργεια της τίγρης.
Όταν η τίγρη συνδέεται με τη σελήνη, κατασπαράσσει τις βλαβερές δυνάμεις του χειμώνα για να επιστρέψει στο φως να ξαναγεννηθεί. Ο σκαραβαίος, που κάποτε σκάλιζαν σε πράσινο ίασπι (jade), αντιπροσωπεύει την αθανασία και κρατά μακριά το θάνατο. Και το κοράλλι που γίνεται χάντρες, προφυλάσσει αυτόν που τις φορά από τα ξόρκια και τους κινδύνους. Το πράσινο χρώμα, που συνδέεται με τη βλάστηση, υπόσχεται ανανέωση και συμβολίζει την ελπίδα. Είναι σύμβολο πνευματικής αναγέννησης, που σημαίνει ότι τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα θα είναι απόλυτα προστατευμένα.
Κόκκινο – Τύχη
Στα παλιά τα χρόνια, της αρχαίας Ρώμης, η θεά Fortuna απεικονιζόταν συχνά με ένα τροχό, ο οποίος συμβόλιζε την τύχη. Ήταν μια θεά ιδιότροπη, που την φοβόντουσαν γιατί ήταν εξίσου ικανή να σου φέρει τύχη ή να στην καταστρέψει. Ακόμα και σήμερα, όταν επικαλούμαστε την τύχη σταυρώνουμε τα δάχτυλα και των δύο χεριών μας. Στην Ασία, ο ελέφαντας είναι αυτός που φέρνει επιτυχία σε όλα αυτά με τα οποία καταπιανόμαστε. Λένε πως κάθε πρωί, ο ελέφαντας χαιρετίζει τον ήλιο με την προβοσκίδα του. Κάθε βράδυ χαιρετίζει τη σελήνη για να βεβαιωθεί ότι τα άστρα θα είναι ευνοϊκά για τους ανθρώπους.
Μια γάτα που γνέφει στους ανθρώπους με την πατούσα της, ένα τετράφυλλο τριφύλλι ή ένας χρυσός ασφόδελος- όλα αυτά είναι προάγγελοι πλούτου. Και για να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε την ευκαιρία, το κόκκινο χρώμα φέρνει την απαραίτητη καλή ενέργεια, που μας δίνει παραπανίσιο σθένος και τονώνει τη ζωική μας δύναμη.
Μπλε – Αρμονία
Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι στη Δύση πίστευαν ότι η αρμονία του σύμπαντος εξαρτιόταν από την επίδραση κάθε πλανήτη σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία, τα χρώματα, τα μέταλλα, τους λίθους, τα ζώα και τα αρώματα. Για να φτιάξει κάποιος ένα φυλαχτό, θα έπρεπε να επιλέξει το μέταλλο και τον λίθο που συνδέονταν με τον σχετικό πλανήτη και στη συνέχεια να προσθέσει το αντίστοιχο ζώο, αρωματικά φυτά και το αντίστοιχο χρώμα. Τα πουλιά ήταν σύμβολο αρμονίας: το χελιδόνι ήταν ιδιαίτερα αγαπητό γιατί έλεγαν πως μετέφερε στο ράμφος του μηνύματα αγάπης και γαλήνης.
Στην Κίνα, τον ίδιο ρόλο έπαιζε ο γερανός. Ο σίδηρος είναι ένα ενδιαφέρον μέταλλο: οι ναυτικοί τα παλιά τα χρόνια συνήθιζαν να στερεώνουν ένα πέταλο αλόγου στην κορυφή του καταρτιού καθώς, όπως πίστευαν, καταλάγιαζε τις καταιγίδες. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που πίστευαν ότι είχε, έβαζαν πουρνάρι μέσα στο σπίτι, λίγο πριν την πρώτη μέρα του χρόνου με την ελπίδα ότι θα έχουν καλή υγεία και ευτυχία, όλο το χρόνο. Το μπλε χρώμα, σαν χρώμα του ουρανού, συμβολίζει τη σοφία, την αγνότητα των συναισθημάτων και την πίστη- ένας εξαίρετος τρόπος να εξασφαλίσει κανείς αρμονικούς καιρούς.