Η ιδέα πίσω από την “κάψουλα του κόσμου”
Όσο αναπαύεστε εν ειρήνη, το ξύλο, η συνθετική επένδυση και τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται γενικά στα παραδοσιακά φέρετρα – καθώς και το σκυρόδεμα γύρω από ενισχυμένους τάφους – συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη γη.
«Πολλή ενέργεια πηγαίνει επίσης για την παραγωγή αυτών των υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θάβονται. Δεν πρόκειται να διασπαστούν πολύ γρήγορα», λέει η Jennifer DeBruyen, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μηχανικής Βιοσυστημάτων και Επιστήμης του Εδάφους στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.
Οι Ιταλοί σχεδιαστές Raoul Bretzel και Anna Citelli ίσως έχουν μια λύση. Το αποκαλούν Capsula Mundi – «η κάψουλα του κόσμου» στα λατινικά – και είναι ένα οργανικό φέρετρο σε σχήμα αυγού που είναι κατάλληλο και για στάχτη.
Μόλις ταφεί, λένε, το βιοδιασπώμενο πλαστικό κέλυφος διασπάται και τα υπολείμματα παρέχουν θρεπτικά συστατικά σε ένα δενδρύλλιο που φυτεύτηκε ακριβώς από πάνω του.
Οι Bretzel και Citelli πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με τον καταναλωτισμό όσο και η ζωή. Ο στόχος τους; Να δημιουργήσουμε νεκροταφεία γεμάτα δέντρα αντί για ταφόπλακες, να μειώσουμε τα απόβλητα και να δημιουργήσουμε νέα ζωή από τον θάνατο.
Η ιδέα για το Capsula Mundi ήρθε το 2003, όταν το ζευγάρι είδε τόνους επίπλων να σκουπίζονται στο τέλος της διάσημης έκθεσης σχεδιασμού του Μιλάνου, “Salone del Mobile”.
«Ήταν ένας μεγάλος διαγωνισμός για το σχεδιασμό νέων πραγμάτων, αλλά σχεδόν κανείς δεν νοιαζόταν για το μελλοντικό αντίκτυπο ή για το αν κάποιος θα χρησιμοποιούσε πραγματικά αυτά τα πράγματα», είπε ο Bretzel.
«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε έργα που θα μπορούσαν να έχουν περιβαλλοντική πτυχή. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής μας, αλλά στις εκθέσεις σχεδιασμού κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτό γιατί είναι μια πλευρά της ζωής μας που δεν θέλουμε να κοιτάξουμε. Δεν μας αρέσει να σκεφτόμαστε τον θάνατο ως μέρος της ζωής».
Η επιστήμη πίσω από αυτό
Οι σχεδιαστές λανσάρουν την πρώτη έκδοση του προϊόντος τους, που είναι μόνο για στάχτες. Ένα μεταγενέστερο μοντέλο θα είναι κατάλληλο για σώματα, που θα εγκλωβιστούν στη θέση του εμβρύου.
Τα βακτήρια του εδάφους πρώτα διασπούν το βιοπλαστικό και στη συνέχεια η στάχτη έρχεται σταδιακά σε επαφή με το έδαφος, χωρίς να αλλάξει η χημική του ισορροπία πολύ δραματικά.
Ενώ η ταφή της τέφρας μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, η καύση έχει τους επικριτές της: «Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ ενέργεια», λέει ο DeBruyen.
Επιπλέον, τα παλαιότερα οδοντικά σφραγίσματα μπορούν να απελευθερώσουν ρυπογόνο υδράργυρο, γι’ αυτό ορισμένα κρεματόρια έχουν εγκαταστήσει φίλτρα υδραργύρου.
Αν και η σπορά ενός σπόρου πάνω από την Κάψουλα μπορεί να ακούγεται σαν μια ελκυστική ιδέα, η Jacqueline Aitkenhead-Peterson, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Εδάφους και Καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, προτείνει να χρησιμοποιούνται πιο ώριμα δέντρα.
«Επειδή το σώμα θα εξαγνιστεί μέσα σε ένα χρόνο σε ένα θαμμένο περιβάλλον, τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται στο έδαφος αρκετά γρήγορα, επομένως ένα δέντρο αξιοπρεπούς μεγέθους φυτευμένο στην κορυφή θα ήταν το κλειδί. Η δέσμευση αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι επίσης σημαντική για την προστασία των υπόγειων υδάτων», είπε.
Η μυστική ζωή των δέντρων: Είναι η φύση λιγότερο εγωίστρια από όσο νομίζουμε;
Θα ωφελούσε όμως πραγματικά το περιβάλλον; Ο DeBruyen φαίνεται να το σκέφτεται: «Το πρόβλημα με τις παραδοσιακές ταφές είναι ότι είναι εντελώς αναερόβιες. Τα λείψανα θάβονται βαθιά και σφραγίζονται σε φέρετρο. Υπάρχει πολλή ημιτελής υποβάθμιση».
«Αυτοί οι λοβοί μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση κάποιας ροής οξυγόνου στο σύστημα. Το άλλο πράγμα που φέρνουν σε όλο το σύστημα είναι ο άνθρακας [από το βιοπλαστικό με βάση το άμυλο]. Ένας από τους περιορισμούς και τις προκλήσεις με την αποσύνθεση ενός ανθρώπινου σώματος είναι ότι είναι πολύ πλούσιο σε άζωτο. Και έτσι, τα μικρόβια που προσπαθούν να διασπάσουν όλο αυτό το άζωτο χρειάζονται λίγο άνθρακα για να το εξισορροπήσουν».
Ο νόμος πίσω από αυτό
«Νομίζω ότι υπάρχει αρκετή επιστήμη και συμφωνία ότι αυτές οι επιλογές αντιπροσωπεύουν μια πραγματικά βιώσιμη επιλογή για τη μετά θάνατον ζωή», προσθέτει ο DeBruyen.
Καθώς η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πράσινες λύσεις όπως το Capsula Mundi, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καταρρίπτει επίσης τα πολιτιστικά εμπόδια γύρω από τις ταφές.
«Παρατηρήσαμε μια άνοδο του ενδιαφέροντος του κοινού για τις πράσινες ταφές τους τελευταίους 24 μήνες. Αν και οι πάροχοι μας συνέχισαν να αναπτύσσονται σταθερά, το κοινό έχει γίνει πολύ πιο ευαισθητοποιημένο και υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πρακτική αυτή», λέει η Kate Kalanick, από το Green Burial Council, τον οργανισμό οικολογικής πιστοποίησης της Βόρειας Αμερικής για τη βιομηχανία θανάτου.
Συνδέει αυτή την αύξηση με την περιβαλλοντική συνείδηση και το ενδιαφέρον των baby boomers για το πώς θα διατεθεί το σώμα τους.
Είναι όμως νόμιμο; «Είναι νόμιμο σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Πραγματικά δεν έχουμε καμία κυβερνητική ή νομοθετική ώθηση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά όσον αφορά τις πράσινες ταφές», λέει ο Kalanick.
Αλλού, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία: «Στην Ιταλία, για παράδειγμα, αυτό το είδος ταφής δεν θα επιτρεπόταν», λέει ο Bretzel.
«Συλλέγουμε υπογραφές για μια αίτηση για να γίνει νόμιμο. Αλλά ξέρω ότι θα χρειαστεί πολύς δρόμος μέχρι να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες».
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;