Συνέντευξη στη Σόνια Χαϊμαντά
Από τη διοίκηση στο «Τζάνειο» και το «Αττικό» στον αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών και τη θωράκιση του Πειραιά και της Aττικής!
Την «ανθρωπογεωγραφία» των ανθρώπων που εμπιστεύθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς συνθέτουν 214 υποψήφιοι του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Υποψήφιοι όλων των δημογραφικών προφίλ, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 52,5 έτη, ενώ το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Μια ξεχωριστή υποψηφιότητα είναι αυτή της Λίτσας Γιαννακάκου, διακεκριμένη επιστήμονας, την οποία εμπιστεύθηκαν δύο υπουργοί Υγείας στο παρελθόν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως επικεφαλής, ως διοικήτρια των Νοσοκομείων «Τζάνειο» και «Αττικό», αντίστοιχα.
Η Λίτσα Γιαννακάκου, είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ίδια έχει, για χρόνια, προσφέρει πολλά στην πόλη του Πειραιά μέσα από τις διάφορες θέσεις που κατείχε.
Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, έπειτα διετέλεσε Πρόεδρος στη ΔΕΠΑΠ επαναφέροντας τη Φιλαρμονική που είχε καταργηθεί αρκετά χρόνια πριν. Παράλληλα, υπήρξε Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, Αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ (Κανάλι Ένα) καθώς και Αντιδήμαρχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Επί σειρά ετών ήταν συνδικαλίστρια του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Η δράση της όμως δεν σταματά εδώ. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο παιδικό αναπτυξιακό κέντρο παιδιού στον Πειραιά. Πέρα από τα χιλιόμετρα που έχει γράψει ως γιατρός και διοικήτρια και ως δημοτική σύμβουλος, έχει εμβαθύνει σε ακαδημαϊκό επίπεδο και είναι υποψήφια διδάκτωρ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στον κλάδο της Υγείας. Επιστρέφει ωστόσο στην Πολιτική μετά από 18 χρόνια και έχει βάσιμους λόγους:
T.L.: Τι είναι αυτό που σας κινητοποίησε που σας έκανε να δεχτείτε την πρόσκληση του Νίκου Χαρδαλιά και να συμπεριληφθείτε στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια;
Λ.Γ.: Η αγάπη μου, η λατρεία που αισθάνομαι για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες και για όλους τους ανθρώπους και φυσικά η πλούσια 15ετής εμπειρία μου σε θέματα διοίκησης μεγάλων νοσοκομείων. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αυτή την εποχή να μοιραστώ τις γνώσεις και την εμπειρία μου και να παράσχω τις υπηρεσίες μου σε ζητήματα διαχείρισης κρίσης τόσο στον τομέα της Υγείας όσο εξάλλου και σε προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική κρίση. Οι πρόσφατες δραματικές συνέπειες που προκάλεσαν τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι πλημμύρες κατέδειξαν ότι υπάρχει η αδήριτη ανάγκη μιας οργανωμένης προσπάθειας και μιας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής από την πλευρά της Περιφέρειας στην οποία οι πολίτες και οι κάτοικοι της Αττικής θα πρέπει να είναι σύμμαχοι και συμμέτοχοι.
T.L.: Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι, οι πολίτες, έχουν επίγνωση του έργου και τον ορίων δράσης της Περιφέρειας; Είναι σαφής η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της Περιφέρειας και των δήμων;
Λ.Γ.: Σαφέστατα όχι! Εδώ δεν ξέρουν οι πολίτες πώς να ψηφίσουν και φυσικά δεν ευθύνονται για αυτό. Την ευθύνη έχει το κράτος διαχρονικά. Για παράδειγμα όταν υπάρχει μια βλάβη, ένα πρόβλημα σε ένα δρόμο, έρχονται διαφορετικές υπηρεσίες από την κεντρική διοίκηση, την Περιφέρεια ή το Δήμο και δεν είναι εύκολο να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν καθώς η κάθε πλευρά έχει τη δική της αρμοδιότητα.
T.L.: Θεωρείτε ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στις Περιφέρειες και γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση; είναι γενικά χρήσιμες κατά τη γνώμη σας οι γυναίκες, είναι συμπληρωματικές και πάντως διαθέτουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία στην παρούσα φάση είναι χρήσιμα για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Λ.Γ.: Να αποσαφηνίσουμε αρχικά ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όπως και οι άνδρες. Δυστυχώς το 2023 δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς το πατριαρχικό μοντέλο είναι ακόμα ισχυρό και κυρίαρχο. Πράγματι οι γυναίκες διαθέτουν αρκετά χαρίσματα τα οποία μπορούν να προσθέσουν σε αυτά που ήδη κάνουν οι άνδρες. Να μην ξεχνάμε πόσο δημιουργικές είμαστε πόσο μάλλον όταν έχουμε και μια άλλη ιδιότητα, αυτή της μητέρας. Πολύ αξιόλογες γυναίκες έχουν περάσει από την πολιτική σκηνή, τόσο την κεντρική αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα για τη διοίκηση και τη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
T.L.: Τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε εφόσον εκλεγείτε περιφερειακή σύμβουλος, ποια είναι η ατζέντα σας;
Λ.Γ.: Να αγωνιστώ για την ασφάλεια των πολιτών, για τη θωράκιση της πόλης του Πειραιά και της Aττικής γενικότερα. Να φροντίσω για την επίλυση ή τουλάχιστον τον περιορισμό των προβλημάτων των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Για τα γηροκομεία, για την υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι, για τους χώρους αναψυχής τους. Τους το οφείλουμε.