Ας το παραδεχτούμε… η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που ακόμα και οι πιο αποφασισμένοι χορτοφάγοι κλονίζονται. Η ατμόσφαιρα γεμίζει με καπνούς από σουβλατζίδικα, ταβέρνες και αυτοσχέδιες ψησταριές στα μπαλκόνια, και ξαφνικά όλοι μοιάζουν να κρατούν από ένα πιτόγυρο στο χέρι. Και κάπου εκεί, εσύ, ο vegan της παρέας, αναρωτιέσαι: Τι θα φάω σήμερα;
Αν ανήκεις σε αυτούς που προτιμούν το φαγητό τους cruelty-free, μη σκας! Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο για κρεατοφάγους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τιμήσεις το έθιμο χωρίς να θυσιάσεις τις διατροφικές σου αρχές.
Vegan Τσικνοπέμπτη: Σουβλάκια χωρίς ενοχές!
Αν το θέμα είναι η “τσίκνα”, τότε η λύση είναι απλή: ψήσε έξυπνα! Δες τι μπορείς να απολαύσεις:
Σουβλάκια λαχανικών: Πιπεριές, μανιτάρια, κολοκύθι, ντοματίνια και κρεμμύδι μαριναρισμένα με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και καπνιστή πάπρικα. Το μυστικό είναι το σωστό ψήσιμο που θα τους δώσει αυτή την πολυπόθητη τσίκνα!
Μπιφτέκια από φακές ή ρεβίθια: Με κύμινο, μυρωδικά και λίγο καπνιστό αλάτι, μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε κάθε μπριζόλα.
Seitan ή tempeh στη σχάρα: Αν θες κάτι πιο “κρεατένιο”, το seitan είναι η τέλεια επιλογή. Το μαρινάρεις με σόγια σος, σκόρδο και μουστάρδα, και θα ξεγελάσεις ακόμα και τους πιο παραδοσιακούς ψήστες.
Πατάτες στη σχάρα: Αντί για τις κλασικές τηγανιτές, κόψε πατάτες σε χοντρές ροδέλες, μαρινάρισέ τες με ελαιόλαδο και μυρωδικά και ψήσ’ τες μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά και αφράτες μέσα.
Συνοδευτικά που θα κλέψουν την παράσταση
Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο τα κρεατικά. Τα συνοδευτικά είναι εξίσου σημαντικά!
- Χωριάτικη σαλάτα (χωρίς φέτα) με μπόλικο ελαιόλαδο και ρίγανη.
- Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή, που ταιριάζει άψογα με ό,τι κι αν ψήσεις.
- Πιτούλες αλά ελληνικά με ταχίνι, λεμόνι και λίγο σκόρδο για extra γεύση.
Όπως και να το δεις, η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι η παρέα, τα αστεία και η χαλαρή διάθεση. Και αν σου λείπει η «παραδοσιακή» εμπειρία, απλά άναψε τη σχάρα, κάλεσε τους φίλους σου και δείξε τους ότι το vegan BBQ μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό!
Άλλωστε, καλύτερα μπακούρι του Αγίου Βαλεντίνου… παρά να σου λένε “και τι θα φας τώρα εσύ;” την Τσικνοπέμπτη!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;