Ένα ογκώδες άγαλμα γοργόνας που τοποθετήθηκε σε μια πλατεία σε ένα ψαροχώρι στην Πούλια, στη νότια Ιταλία, έχει προκαλέσει αναστάτωση για την “πολύ προκλητική” του εμφάνιση.
Κατασκευή και τοποθέτηση στην Ιταλία
Το άγαλμα δημιουργήθηκε από μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου Luigi Rosso στη Μονόπολη πριν τοποθετηθεί σε μια πλατεία που φέρει το όνομα της επιστήμονα Rita Levi-Montalcini. Το έργο, έγινε στόχος γελοιοποίησης αφού φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής του κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κριτική και υπεράσπιση
Μια ηθοποιός από το Μπάρι, έγραψε στο Facebook ότι μια φίλη της στη Μονόπολη είχε “δικαιολογημένα εκφράσει κάποιες αμφιβολίες για αυτό το μνημείο’“. “Μοιάζει με μια γοργόνα με δύο σιλικονάτα στήθη και, πάνω απ’ όλα, έναν τεράστιο κώλο που δεν έχω ξαναδεί σε γοργόνα. Τουλάχιστον όχι σε καμία που ξέρω,” πρόσθεσε.
Επίσης τόνισε ότι δεν είχε πρόβλημα με τους καλλιτέχνες μαθητές ή το τοπικό συμβούλιο, το οποίο είχε αναθέσει το έργο. “Αλλά διασκεδάζω πολύ με αυτό το θέμα … ποιος ξέρει αν θα γίνει μια ακόμη ατραξιόν για τους τουρίστες,” πρόσθεσε.
Υπεράσπιση από το σχολείο στην Ιταλία
Ο διευθυντής του καλλιτεχνικού σχολείου Luigi Rosso, Αντόλφο Μαρτσιάνο, υπερασπίστηκε το άγαλμα, λέγοντας ότι ήταν “φόρος τιμής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που είναι κμαπυλάτες“. Εξήγησε ότι οι μαθητές είχαν ανατεθεί από τον δήμαρχο της Μονόπολης να δημιουργήσουν διάφορα αγάλματα για την πόλη, συμπεριλαμβανομένου ενός με θέμα τη θάλασσα.
“Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν και σκέφτηκαν την ιδέα μιας γοργόνας,” είπε ο Μαρτσιάνο. “Το συμβούλιο είδε το μοντέλο σε κλίμακα και το βρήκε καλό, και στη συνέχεια αποφάσισε ότι το ολοκληρωμένο γλυπτό θα τοποθετούνταν στην πλατεία.”
Ο Μαρτσιάνο είπε ότι δεν ήθελε να κρίνει την έμπνευση των μαθητών, αλλά ότι θεωρούσε το έργο “ως μια αναπαράσταση της πραγματικότητας, στην προκειμένη περίπτωση του γυναικείου σώματος“. Πρόσθεσε: “Βλέπετε διαφημίσεις στην τηλεόραση με μοντέλα που είναι πολύ αδύνατες, αλλά η γοργόνα είναι σαν ένας φόρος τιμής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που είναι καμπυλάτες, ειδικά στη χώρα μας. Θα ήταν πολύ κακό αν είχαμε αναπαραστήσει μια γυναίκα που ήταν εξαιρετικά αδύνατη.”
Τοπικές αντιδράσεις
Ένας άλλος είπε ότι το άγαλμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τις τελευταίες μέρες, με κάποιους ανθρώπους να το επικρίνουν ως “πολύ προκλητικό“. “Είναι κρίμα γιατί οι μαθητές της τέχνης αξίζουν να επαινούνται αντί να επικρίνονται” είπε.
Διάβασε επίσης:
Ιταλία: Δώρο ένα μπουκάλι κρασί σε εστιατόριο… εάν δεν αγγίξεις το κινητό σου!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;