Όλοι έχουμε συναντήσει άτομα που, μόλις αρχίσουν να μιλάνε, δεν φαίνεται να σταματούν ποτέ. Μπορούν να κυριαρχούν στις συζητήσεις, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους άλλους να απαντήσουν. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι μπερδεμένο και ίσως αναρωτιέστε γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν μια φαινομενικά ακόρεστη ανάγκη να συνεχίσουν να μιλούν.
Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά;
Μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που είναι γνωστό ως εξωστρέφεια
Οι εξωστρεφείς είναι γνωστοί για την ομιλητική φύση τους. Ευδοκιμούν στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αναζητούν εξωτερική διέγερση. Η συζήτηση είναι ένας τρόπος για να εκφραστούν και να νιώθουν ενέργεια. Είναι ο τρόπος τους να συνδέονται με άλλους και να επεξεργάζονται πληροφορίες.
Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν μια βαθιά ανάγκη για προσοχή και επικύρωση
Μπορεί να χρησιμοποιούν την ομιλία ως μέσο για να τραβήξουν την προσοχή και την έγκριση από τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται ότι μιλώντας συνεχώς, γίνονται αντιληπτοί και εκτιμώνται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπου το άτομο αναζητά εξωτερική επικύρωση για να τονώσει την αυτοεκτίμησή του.
Ένας άλλος ψυχολογικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στο να μιλάμε ασταμάτητα είναι το άγχος
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν την ομιλία ως μηχανισμό αντιμετώπισης για να διαχειριστούν το άγχος τους. Χρησιμεύει ως απόσπαση της προσοχής από τις εσωτερικές τους ανησυχίες και αγωνίες. Μιλώντας ασταμάτητα, μπορούν να αποφύγουν τη σιωπή ή τις αμήχανες παύσεις, που μπορεί να πυροδοτήσουν το άγχος τους. Είναι ένας τρόπος να γεμίσετε το αντιληπτό κενό και να διατηρήσετε την αίσθηση του ελέγχου σε κοινωνικές καταστάσεις.
Επίσης, ορισμένα άτομα μπορεί να μην έχουν αυτογνωσία και να παλεύουν με κοινωνικές ενδείξεις
Μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι κυριαρχούν στις συζητήσεις ή ότι δεν δίνουν στους άλλους την ευκαιρία να μιλήσουν. Αυτή η έλλειψη επίγνωσης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η πολιτιστική ανατροφή, τα αναπτυξιακά ζητήματα ή οι δυσκολίες επικοινωνίας.
Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι μιλούν ασταμάτητα μπορεί να είναι πολύπλευροι και μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό εξωστρέφειας, ανάγκης για προσοχή/επικύρωση, άγχος και έλλειψη αυτογνωσίας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες διαφορές που συμβάλλουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιον που έχει την τάση να μιλάει ασταμάτητα, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε την κατάσταση με ενσυναίσθηση και υπομονή. Η ενθάρρυνση της ενεργητικής ακρόασης, ο καθορισμός υγιών ορίων και η ομαλή ανακατεύθυνση της συνομιλίας μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης και περιεκτικής δυναμικής επικοινωνίας.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;