Το πιο παραδοσιακό σύμβολο της χώρας μας τις γιορτές είναι ένα μικρό καραβάκι στολισμένο με φωτάκια, που συνήθως τοποθετείται στην κεντρική πλατεία μιας πόλης και κοντά στο πιο «διεθνές» έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλη σχέση με την θάλασσα και τους ναυτικούς. Στην πραγματικότητα στα πολλά ελληνικά νησιά τα χριστουγεννιάτικα καραβάκια παραμένουν το πιο δημοφιλές στολίδι της περιόδου των γιορτών.
Διαφορετικοί θρύλοι εξηγούν την παράδοση του χριστουγεννιάτικου ελληνικού καραβιού. Ένα από αυτά έχει σχέση με τον Άγιο Νικόλαο, τον Πολιούχο των Ναυτικών. Αυτός ο Άγιος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα που πολλά νοικοκυριά αρχίζουν να στολίζουν τα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα. Ένας λόγος που παραδοσιακά στην Ελλάδα στολίζουμε καραβάκι είναι για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι περήφανη για τον μεγάλο αριθμό ναυτικών, ψαράδων και ατρόμητων καπεταναίων που έχει η χώρα, γεγονός που τους καθιστά σύμβολο της τοπικής ταυτότητας. Οι άνδρες συχνά έλειπαν για μήνες κάθε φορά και όσοι επέστρεφαν στο σπίτι περίμεναν με αγωνία την επιστροφή τους. Στα νησιά, οι σύζυγοι, οι μητέρες και οι κόρες των ναυτικών συνήθιζαν να περνούν τους κρύους και σκοτεινούς μήνες του χειμώνα με την καρδιά και το μυαλό τους στη θάλασσα. Εκεί οι άνδρες τους έδιναν μάχη με τις φουρτουνιασμένες θάλασσες την περίοδο των εορτών. Ήταν μήνες προσδοκίας, ελπίδας και προσευχής για την ασφαλή τους επιστροφή. Η χαρά του να δεις τις βάρκες να επιστρέφουν, να πλησιάζουν τις ακτές, έκανε τις γυναίκες να πανηγυρίζουν. Το σκάφος είναι ένα σύμβολο για να τιμήσει αυτούς τους γενναίους άντρες που επιστρέφουν στο σπίτι.
Η παράδοση ήθελε τα μικρά ξύλινα σκάφη να τοποθετούνται μέσα κοντά στο τζάκι και να δείχνουν προς το κέντρο του σπιτιού, ποτέ προς την πόρτα. Ήταν επίσης διακοσμημένα με αγάπη για να δώσουν ένα θερμό καλωσόρισμα στους άνδρες του νοικοκυριού. Ακόμη και τα παιδιά ετοίμασαν τις δικές τους βάρκες με χαρτί και ροκανίδια και την παραμονή των Χριστουγέννων, χρησιμοποίησαν αυτές τις μικρές βάρκες για να μαζέψουν τις λιχουδιές που είχαν λάβει όταν τραγουδούσαν κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.
Λατρεύω και τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά πιστεύω βαθιά ότι καλό είναι να θυμόμαστε τις παραδόσεις μας και να προσθέτουμε στο στολισμό μας κάτι από την δική μας ιστορία. Με την πάροδο των χρόνων πολλά τοπικά έθιμα της χώρας μας εξαφανίζονται και δεν μαθαίνονται στις νεότερες γενιές. Ακόμα κι αν δεν τα εφαρμόσουμε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;