Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι με την κόρη τους είναι φίλες. Εκ πρώτης όψεως φαντάζει ένας ιδανικός δεσμός, που φέρνει μητέρα και κόρη πιο κοντά. Όμως οι ειδικοί διαφωνούν, καθώς η έλλειψη ορίων μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει πρόβλημα και στα δύο μέλη. Είναι σημαντικό σε μια οικογένεια ο ένας να στηρίζει τον άλλο. Υπάρχει όμως μια διαχωριστική γραμμή που κάνει την κάθε σχέση υγιή. Δες, λοιπόν, στη συνέχεια γιατί δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν φίλη στο παιδί σου.
Η κόρη σου δεν είναι ψυχολόγος
Μέρος μιας φιλικής σχέσης είναι η αποκάλυψη μυστικών και η αμοιβαία ψυχολογική στήριξη των ατόμων. Αυτή η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη, όμως δεν ταιριάζει καθόλου σε μια μητέρα και την κόρη της. Ένα παιδί δεν είναι υγιές να “σηκώνει” τα βάρη των γονιών και να αισθάνεται ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μην αναγκάζεις την κόρη σου να συμπεριφέρεται σαν ενήλικας πριν έρθει η ώρα της.
Είναι σημαντικά τα όρια
Τα όρια που δημιουργεί ο γονιός είναι διαφορετικά από αυτά που δημιουργούν οι φίλοι. Όταν θέτεις έναν κανόνα, το παιδί πρέπει να καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να τον ακολουθήσει. Σε μια φιλία δε μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να δεχτεί τις οδηγίες μας. Κάθε μητέρα αποτελεί πρότυπο για την κόρη της και πρέπει να την κάνει να αισθάνεται ασφαλής, προκειμένου να αναπτύξει αυτοέλεγχο στη συνέχεια.
Δυσκολίες στη δημιουργία ανεξάρτητης προσωπικότητας
Καθώς η κόρη σου μεγαλώνει, χρειάζεται να νιώθει υπεύθυνη για τις πράξεις της και να παίρνει μόνη της αποφάσεις. Η ρόλος της μητέρας οφείλει να αλλάζει με τον καιρό. Ο ρόλος ενός φίλου από την άλλη είναι πιο στατικός. Αν συμπεριφέρεσαι σαν φίλη, η κόρη σου θα δυσκολευτεί να αποδεσμευτεί όταν έρθει η ώρα.
Η κόρη σου μπορεί να μην αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα
Όταν είσαι υπερβολικά κοντά με το παιδί σου, υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρει να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα που θα είναι ξεχωριστή από τη δική σου. Αυτό θα την οδηγήσει στο να “συλλέγει” χαρακτηριστικά και συμπεριφορές από τους άλλους χωρίς να γνωρίζει τι πραγματικά χρειάζεται η ίδια.
Διαβάστε επίσης:
Πως να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική ανωριμότητα στη σχέση | Thats Life. Life as it is!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.