Όλοι έχουμε ένα τουλάχιστον άτομο στον κύκλο μας, το οποίο πέρα από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του, όλοι τον/ την “γνωρίζουν” για ένα του χόμπι, το οποίο ασκεί με πάθος. Είτε αυτό είναι κάποιο είδος γυμναστικής (π.χ. τρέξιμο) είτε κάποια άλλη μορφή δημιουργικής ενασχόλησης στην οποία αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας τους.
Συνήθως οι άνθρωποι που δείχνουν τέτοιου είδους αφοσίωση στα χόμπι τους είναι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι επικίνδυνο να ταυτιζόμαστε αποκλειστικά με εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. η εργασία μας. Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε ελεύθερο χρόνο κάθε μέρα, είναι σημαντικό, όταν βρίσκουμε, να τον αξιοποιούμε σωστά, απομακρυνόμενοι από την βαρετή, κουραστική ή ακόμα και επώδυνη καθημερινότητα και εστιάζοντας σε κάτι το οποίο μας φέρνει πραγματική χαρά.
Παρακάτω είναι 3 οφέλη που προσφέρουν τα χόμπι στην πνευματική μας υγεία πρωτίστως, καθώς και 4 τρόποι για να ανακαλύψετε το δικό σας!
- Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να αναφερόμαστε σε υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις, αλλά σε επίπεδο ψυχολογικό, μεταφράζεται ως “ενασχόληση/ απόδοση προσοχής”, μια πρακτική η οποία, όταν εφαρμόζεται συνειδητά βοηθά το μυαλό μας να “αποσυμπιέστεί” από τις όποιες ανησυχίες μας ταλανίζουν σε μόνιμη βάση στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και αν το χόμπυ δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν την πηγή τους, σίγουρα αποφεύγοντας να εστιάζουμε σε αυτά για κάποιες ώρες, παίρνουμε ένα αναγκαίο διάλειμμα. Με αυτό τον τρόπο, όταν θα πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους ξανά, θα είμαστε αναζωογονημένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο τα χόμπι αποτελούν μέρος πολλών πρωτοκόλλων θεραπείας για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή ζητήματα εξάρτησης.
- Λειτουργούν αγχολυτικά. Στον κυκεώνα της καθημερινότητάς μας ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας ενώ ταυτόχρονα ξεκουραζόμαστε μετά από μια κουραστική ημέρα είναι η ενασχόληση με μια αγαπημένη συνήθεια. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενεργή ενασχόληση με δημιουργικές εργασίες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης.
- Μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κοινωνικοποίηση μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ομαδικά χόμπι, όπως σπορ, θεατρικές ομάδες ή εθελοντισμός.
Αν δεν έχετε ήδη βρει το δικό σας χόμπι, αν ψάχνετε για νέο ή απλά θέλετε να εμπλουτίσετε τις δραστηριότητες σας, παρακάτω είναι μερικοί απλοί τρόποι, ώστε να βρείτε τη δική σας αγαπημένη ασχολία για τον ελεύθερο σας χρόνο!
“Η δραστηριότητα του μήνα”
Πατώντας πάνω στην λογική του ότι για να “μάθει” ο εγκέφαλός μας να κάνει μια καινούρια συνήθεια, χρειάζεται περίπου 20 ημέρες τακτικής εφαρμογής, η Tejal Wagadia, επαγγελματίας του HR, στις αρχές του 2020 ξεκίνησε να διαλέγει ένα χόμπι το μήνα (π.χ. Διάβασμα, διαλογισμό, ζωγραφική κ.λπ.) και να το δοκιμάζει για ένα μήνα. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, παρατηρούσε πόσο συχνά ασχολούταν με το χόμπι του μήνα και καθόριζε αν θα το διατηρούσε ή όχι. Αυτό την βοήθησε να ανακαλύψει ότι τελικά της άρεσε να γυμνάζεται, αλλά και να κρατάει ημερολόγιο, δύο πράγματα που και η ίδια δεν θα πίστευε ποτέ ότι θα της κρατούσαν την προσοχή ή θα την έκαναν χαρούμενη. Αυτή είναι μια ιδανική ιδέα για όσους έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα ή τους αρέσει να ασχολούνται με πολλά πράγματα παράλληλα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, αν δεν βρείτε το δικό σας χόμπι με την πρώτη δεν χρειάζεται να απογοητευτείτε, καθώς στο τέλος του μήνα μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε!
Γυρίστε στα θρανία!
Εξαιτίας της πανδημίας ολοένα και περισσότερα άτομα/ οργανισμοί έχουν μεταφέρει τη δραστηριότητά τους στο internet, προσφέροντας online μαθήματα. Με μια απλή “έρευνα” ανάμεσα σε φίλους ή ψάχνοντας σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook η το LinkedIn σίγουρα θα βρείτε κάτι το οποίο να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Ακούστε το παιδί που έχετε μέσα σας!
Είναι συχνό φαινόμενο, τα χόμπι της παιδικής/ εφηβικής ηλικίας να μας συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή μας. Ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από τα πράγματα που αγαπούσατε να κάνετε μικροί, ώστε να βρείτε κάτι που σας αρέσει τώρα. Μην ξεχνάτε, επί της ουσίας ένα χόμπι είναι “μίνι-διακοπές” για τον εγκέφαλό σας, γιατί να μην τις περάσετε λοιπόν επιστρέφοντας σε μια πιο ευχάριστη και ξέγνοιαστη περίοδο της ζωής σας;
Παραμείνετε πάντα ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.
Πολύ συχνά, τα πιο αγαπημένα χόμπι προκύπτουν κατά λάθος και εντελώς τυχαία. Είτε δοκιμάσαμε να κάνουμε κάτι με κάποιο φίλο, ή βρεθήκαμε τυχαία σε ένα σημείο και παρατηρήσαμε κάποιον άλλο να ασχολείται με κάτι που μας τράβηξε την προσοχή. Γενικά, η “οδηγία” είναι να είστε ανοιχτοί και να λέτε ναι περισσότερο από όχι σε νέες προτάσεις και ιδέες. Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε από πριν που οδηγεί μια νέα πόρτα που ανοίγει μπροστά μας αν πρώτα δεν την διαβούμε. Ποιος ξέρει, στην άλλη μεριά μπορεί να είναι το χόμπι που θα σας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής σας!