Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται, από το 1996, κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτώβρη
με σκοπό να μας υπενθυμίζει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού. Θρεπτική αξία αυγών και η ευεργετική τους δράση: Το αυγό θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
για μία ισορροπημένη διατροφή. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 7
γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας, καθ’ ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Σημαντική τροφή στην παιδική ηλικία, καθώς οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών όπως είναι τα αντισώματα, τα ένζυμα και οι ορμόνες. Ένα
αυγό καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας. Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως σελήνιο, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των
καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

ΩΦΕΛΙΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70 Kcal), προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΜΑΤΙΑ

Η συστηματική κατανάλωση αυγών φαίνεται ότι προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΜΝΗΜΗ

Αποτελούν σημαντική πηγή χολίνης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Βραστά, ομελέτα, scramble, ποσέ, τηγανητά, σαν βάση για φαγητά, κρέπες, σουφλέ, τυρόπιτες, pancakes, προσθέστε τα σε σαλάτες, συμπεριλάβετε τα σε χιλιάδες συνταγές αλμυρών και γλυκών αλχημειών.

Ορίστε μια απλή αλλά θρεπτική συνταγή, ιδανική για βραδινό.

Ομελέτα με λαχανικά

Υλικά

2 μερίδες

    • 4 αυγά ΜΕΓΑΦΑΡΜ
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 2-3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους βρασμένες
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 1/2 στήθος κοτόπουλου ψημένο σε κομματάκια
    • 2 κουτ. σούπας αρακά βρασμένο
    • 100 γρ. τυρί κρέμα
    • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι και την πιπεριά για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες, το κοτόπουλο και αναμειγνύετε για να ζεσταθούν όλα μαζί. Αλατίζετε. Τα στρώνετε στη βάση του τηγανιού και περιχύνετε από πάνω τα αυγά. Ψήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν τόσο όσο να ροδίσουν από κάτω. Μεταφέρετε με προσοχή την ομελέτα σε πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε το τυρί κρέμα.
  2. Προσθέτετε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα βάζετε κάτω από το γκριλ να ροδίσει.
  3. Σερβίρετε και την συνοδεύετε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

Καλή απόλαυση!

Βρείτε κι άλλες συνταγές εδώ!