Όταν απολαμβάνετε το αγαπημένο σας κινέζικο φαγητό από τοπικό εστιατόριο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτά τα πιάτα είναι δημοφιλή και στην Κίνα; Η αλήθεια είναι ότι η αυθεντική κινέζικη κουζίνα διαφέρει πολύ από τις δυτικές εκδοχές που έχουν προσαρμοστεί για να αρέσουν περισσότερο στο ευρύ κοινό. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιάτα που γνωρίζουμε δεν υπάρχουν καν στην Κίνα.
Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή βασίζεται κυρίως σε φυτικές τροφές, με λίγο κρέας, ενώ η κινέζικο-αμερικανική κουζίνα είναι συνήθως γλυκιά, τηγανητή και γεμάτη κρέας. Ας δούμε 5 από τα πιο γνωστά “κινέζικα” πιάτα που θα ήταν εντελώς άγνωστα στην Κίνα.
Κοτόπουλο General Tso
Το κοτόπουλο General Tso είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της αμερικανικής κινέζικης κουζίνας. Πρόκειται για τηγανητό κοτόπουλο με γλυκιά και πικάντικη σάλτσα, το οποίο, αν και φέρει το όνομα ενός Κινέζου στρατηγού της δυναστείας Τσινγκ, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν. Η αμερικανική εκδοχή του δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970. Ένα πιάτο μπορεί να περιέχει έως 1.300 θερμίδες, ξεπερνώντας την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου και λιπαρών.
Chop Suey
Πριν το κοτόπουλο General Tso, το Chop Suey ήταν το πιο δημοφιλές “κινέζικο” πιάτο στην Αμερική. Η ιστορία του ξεκινά από την Καλιφόρνια κατά την περίοδο του Χρυσοθηρικού Πυρετού, όταν Κινέζοι μάγειρες έφτιαξαν ένα πιάτο από υπολείμματα τροφών για να ικανοποιήσουν μεθυσμένους εργάτες. Σήμερα, το Chop Suey περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου, κάτι που χαρακτηρίζει τα περισσότερα πιάτα της κινέζικης κουζίνας στις ΗΠΑ.
Crab Wontons
Τα Crab Wontons είναι τηγανητά ζυμαρικά γεμισμένα με κρέας καβουριού και τυρί κρέμα. Ωστόσο, το τυρί κρέμα προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια και δεν συνηθίζεται στην Κίνα, καθώς πολλοί Κινέζοι είναι δυσανεκτικοί στη λακτόζη. Επιπλέον, το πιάτο είναι γνωστό και ως Crab Rangoon, με το Rangoon να είναι η παλιά πρωτεύουσα της Μιανμάρ, όχι της Κίνας.
Μοσχάρι με Μπρόκολο
Αν και θρεπτικό, το μοσχάρι με μπρόκολο που γνωρίζουμε δεν είναι αυθεντικό κινέζικο. Το κινέζικο μπρόκολο είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, ενώ τα μπρόκολα που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ εισήχθησαν από Ιταλούς μετανάστες. Επιπλέον, το πιάτο στα εστιατόρια περιέχει συχνά θερμίδες και λίπη που ξεπερνούν τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες.
Μπισκότα της Τύχης
Τα γνωστά fortune cookies δεν είναι καν κινέζικα! Δημιουργήθηκαν από Ιάπωνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην Κίνα, προτιμούν να σερβίρουν φέτες πορτοκαλιού, που θεωρούνται γούρι και πλούσια σε βιταμίνη C.
Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε “κινέζικο”, θυμηθείτε ότι ίσως τρώτε κάτι πιο δυτικό παρά αυθεντικά κινέζικο!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;