Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ισχύει ειδικά για πολύ νεαρές γυναίκες – και λέγοντας πολύ νέες, εννοώ εκείνες πάνω κάτω στα είκοσι. Και, προφανώς, δεν το κάνουν όλες οι γυναίκες στα είκοσί τους, και ίσως υπάρχουν και εκείνες γύρω στα τριάντα ή σαράντα που εξακολουθούν να το κάνουν αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο είναι το ίδιο: αφού καταναλώσουν μια μεγάλη ποσότητα ρομαντικών ταινιών, που κυμαίνονται από κομεντί, χολιγουντιανές ταινίες μέχρι κορεατικά δράματα και ρομαντικά μυθιστορήματα, έχουν πλέον μια εξιδανικευμένη εκδοχή για το πώς πιστεύουν ότι πρέπει να μοιάζει η αγάπη και ουσιαστικά περιμένουν τον γοητευτικό πρίγκιπά τους να έρθει στη ζωή τους και να παρακαλέσει γονατιστός για την αγάπη τους.
Και όλα αυτά οφείλονται στην ψυχαγωγία. Όλα οφείλονται σε βιβλία και ταινίες, ακόμα και σε webtoons, κόμικς. Επειδή η τέλεια, ρομαντική αγάπη είναι τόσο δελεαστική προοπτική, όλη η ρομαντική ψυχαγωγία αξιοποιεί το χρυσωρυχείο του ενδιαφέροντός του, προβάλλοντάς το μέσα από τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, συναρπάζοντας τους νέους και κυρίως τις γυναίκες. Τις κάνουν να ονειρεύονται τον τέλειο άντρα, γιατί φυσικά σε αυτά τα βιβλία και τις ταινίες, το προφίλ του άντρα είναι σχεδόν τέλειο και δεν χρειάζεται ποτέ να του φωνάξεις να κατεβάσει το καπάκι της τουαλέτας για εκατοστή φορά. Δημιουργείται έτσι η τέλεια σχέση, από την τυχαία πρώτη συνάντηση, το ραντεβού, το πιο ρομαντικό ραντεβού, μέχρι το πιο στοργικό φιλί στην ιστορία.
Αυτές όμως οι ταινίες, τα βιβλία, τα δράματα, τα κόμικς δεν είναι ρεαλιστικά. Αντίθετα βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό. Αυτό που κάνουν είναι να δημιουργήσουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή της ρομαντικής αγάπης, να την αποθέσουν σε μια πιατέλα με τον πιο παρουσιαστικό τρόπο, όπως σε ένα γκουρμέ εστιατόριο, όταν η πραγματικότητα της αγάπης μοιάζει περισσότερο με ένα γεύμα που φτιάχνεις στο σπίτι, και δεν είναι το καλύτερο όσον αφορά την παρουσίαση, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά νόστιμο, λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα. Δεν είναι πραγματικό: αυτό πρέπει να τονιστεί. Η πιθανότητα ένας ψηλός, τολμηρός άντρας να μπει ξαφνικά στην πολυκατοικία σας και να σας παρασύρει κοντά του με πάθος, να σας ερωτευτεί μέχρι μπούνια με μια ματιά, είναι εξαιρετικά χαμηλή και αυτό ουσιαστικά είναι ότι δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες για τις γυναίκες – εξ ου και το φαινόμενο των νεαρών γυναικών που περιμένουν τον Γοητευτικό Πρίγκιπά τους.
Νέες γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, αν είναι ελεύθερες, είναι κουρασμένες και απογοητευμένες από σχέσεις, και λαχταρούν να έρθει στη ζωή τους ο τέλειος άντρας που από έρωτα θα τις παρασύρει σε έναν παθιασμένο ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων. Πιστεύουμε ότι μόνο ένα καλό ειδύλλιο μπορεί να μας βγάλει από την μίζερη ζωή μας και να μας κάνει ευτυχισμένες. Έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου για να πιστέψουμε ότι ένας παραμυθένιος ρομαντισμός είναι δυνατός, όταν η πραγματική ζωή, με όλες τις καμπύλες και τις ανατροπές της, δεν μπορεί ποτέ να ταιριάζει με τα πρότυπα που απεικονίζονται στην οθόνη ή στα μυθιστορήματα.
Αυτό το φαινόμενο, που καλά κρατεί εδώ και αρκετά χρόνια, αναζωπυρώνεται ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα κορεάτικα δράματα, όπως είναι υπέροχα, έχουν μπει στη σκηνή του δυτικού κόσμου, κάνει εμάς τις γυναίκες να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τέλεια, ρομαντική αγάπη. Αυτές οι ταινίες και τα βιβλία ουσιαστικά μας λένε ψέματα, κάνοντας μας να πιστεύουμε σε μια ψεύτικη εικόνα της πραγματικότητας. Τώρα, δεν λέω ότι το ειδύλλιο ή ο μελλοντικός σας σύντροφος δεν υπάρχει, ή ότι η αγάπη δεν είναι υπέροχη και μαγική – απλά λέω ότι ποτέ δεν είναι τόσο μαγική όσο απεικονίζεται στα βιβλία και τις ταινίες.
Στην πραγματική ζωή, οι πιθανότητες να ερωτευτείς σφόδρα είναι πολύ μικρότερες. Στις ταινίες και στα βιβλία είναι σχεδόν 100%. Σίγουρα θα αγαπήσεις, θα ερωτευτείς, θα νιώσεις πεταλούδες στο στομάχι, αλλά όχι τον κύριο τέλειο. Θα έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο με ελαττώματα. Η σχέση θα περάσει από πολλά στάδια που μπορεί να ξεπεράσεις αλλά μπορεί και όχι. Υπάρχει πιθανότητα να χωρίσεις ή να σε χωρίσουν. Φυσικά, υπάρχουν ευτυχισμένες, σταθερές σχέσεις, αλλά δεν είναι τόσο παθιασμένες και εντυπωσιακές όσο οι σχέσεις που βλέπουμε στην οθόνη. Δεν υπάρχουν υπερφυσικοί φίλοι για να σε σώσουν από ένα επερχόμενο αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή δύο άντρες να τσακώνονται για σένα ή ένας όμορφος άντρας που σε ακολουθεί σπίτι μόνο και μόνο για να σιγουρευτεί ότι θα φτάσεις με ασφάλεια και να σε κάνει να αναστενάξεις και να καταρρεύσεις από λατρεία.
Νομίζω ότι η δυστυχία που προκαλεί αυτό το φαινόμενο στις νεαρές γυναίκες είναι το πιο λυπηρό από όλα. Νεαρές γυναίκες περιμένουν μέχρι να φανεί ο τέλειος άντρας, ο άντρας ο σωστός και τελικά μένουν για να μαζέψουν τα ερείπια της συντετριμμένης τους καρδιάς, αφού ο Πρίγκιπας δεν φτάνει ποτέ. Και καθώς περνάνε τα χρόνια και όλο απογοητεύονται όλο και μαραζώνουν και κουράζονται.
Είναι εντάξει να επιδοθείτε σε ρομαντικές τηλεοπτικές εκπομπές ή βιβλία, αλλά χρειάζεται κάποια κριτική σκέψη. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που βλέπετε στην οθόνη ή διαβάζετε σε ένα βιβλίο είναι μια φαντασίωση, κατασκευασμένη από κάποιον συγγραφέα ή μια ομάδα συγγραφέων, και πιθανώς στην περίπτωση των τηλεοπτικών εκπομπών μια αίθουσα γεμάτη στελέχη που συνεδριάζουν για να φτιάξουν το πιο δελεαστικό σκηνικό που θα σας κάνει να λιποθυμάτε και να λαχανιάζετε και να σας κρατάει να παρακολουθείτε ή να διαβάζετε το δημιούργημά τους. Με λίγα λόγια, είναι φτιαγμένο για να πουλήσει, να αποφέρει κέρδος.
Ο ρομαντικός έρωτας είναι εθιστικός, διασκεδαστικός να τον παρακολουθεί κανείς και εκφράζει την έμφυτη επιθυμία μας να βρούμε έναν καλό σύντροφο σε αυτόν τον ψυχρό και μοναχικό κόσμο. Αλλά αυτό που πουλάνε δεν είναι αληθινό, είναι φαντασία. Αυτό που θα βρεις σε αυτή τη ζωή είναι ένας καλός άντρας ή μια καλή γυναίκα, όχι μια πριγκίπισσα ή ο γοητευτικός πρίγκιπας. Η ευτυχία σου πρέπει να βασίζεται στα επιτεύγματά σου, σε δραστηριότητες αναψυχής, φίλους, οικογένεια και όχι απαραίτητα αν θα συναντήσεις ή όχι κάποιον που θα γίνει κομμάτια από καψούρα και θα σε πηγαίνει στο Παρίσι κάθε καλοκαίρι.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;