Το sexting είναι κάτι που όλοι έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι από μας ίσως να έχουμε κάνει, δεν είναι κάτι καινούριο. Η πρώτη αναφορά του όρου sexting ήταν σε έντυπο μέσο της Αυστραλίας το 2005, ενώ το 2012 συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο λεξικό Merriam-Websters Collegiate Dictionary και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων sex και texting (αποστολή γραπτών μηνυμάτων). Στην ουσία πρόκειται για ανταλλαγή φωτογραφιών και μηνυμάτων ερωτικού περιεχομένου μέσω κινητών.
Διανύοντας μια εποχή που ένας από τους κυριότερους τρόπους φλερτ είναι τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, το sexting όλο και κερδίζει έδαφος σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες σχεδόν όλων των ηλικιών (συνήθως Gen X, Millennials, Gen Z). Πρόκειται στην ουσία για μια προσδοκία ώστε να δημιουργηθεί μια ερωτική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε δύο ή και παραπάνω άτομα εκμηδενίζοντας έτσι την οποιαδήποτε απόσταση.
Στατιστικά είναι κάτι που το επιδιώκουν πιο πολύ οι άντρες ακόμα και με άγνωστα άτομα, ενώ οι γυναίκες τείνουν να δοκιμάσουν μια τέτοια συνθήκη όταν είναι σε σχέση ή με κάποιο άτομο το οποίο ήδη γνωρίζουν. Συνήθως συμβαίνει σε άτομα που έχουν γνωριστεί μέσω dating apps (Tinder, Bumble, Grindr) χωρίς να συνεπάγεται ότι θα υπάρξει σίγουρα κανονική ερωτική συνεύρεση.
Μπορεί όμως το sexting να θεωρηθεί απιστία όταν γίνεται με κάποιο άλλο άτομο εκτός της σχέσης; Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα αναμφίβολα θα είναι διφορούμενη. Ας ξεκινήσουμε αρχικά με το φλερτ, που σε όλους, ελεύθερους και δεσμευμένους, έχει συμβεί ανεξαρτήτως ηλικίας, απλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν γινόταν μέσω των κινητών.
Έτσι και το sexting, είναι ένα είδος φλέρτ, που μπορεί να συμβεί εύκολα και αυτόματα, το θέμα είναι πόσο συχνά το επιδιώκει κάποιος να συμβεί ενώ βρίσκεται μέσα σε μια σχέση και επίσης αν επιδιώκει να «sextarei» πάντα με το ίδιο πρόσωπο. Η συχνότητα του να κάνει κάποιος sexting μόνο με ένα συγκεκριμένο άτομο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία μιας άλλης ερωτικής σχέσης.
Αρκετοί ψυχολόγοι συμφωνούν ότι το να στέλνει και να λαμβάνει ένα δεσμευμένο άτομο φωτογραφίες και μηνύματα ερωτικού περιεχομένου είναι παρόμοια συνθήκη εκτόνωσης με το να παρακολουθήσει μια ταινία πορνό. Κάτι που ακούγεται λογικό αφού η πράξη που ακολουθείται και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια, αρκεί να μην γίνεται πιο συχνά από την σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ του ζευγαριού.
Φυσικά δεν είναι κάτι ευχάριστο να μαθαίνεις κάτι τέτοιο για τον/την σύντροφο σου ή κάτι που μπορεί να το πεις με ευκολία ενώ παίρνετε το πρωινό σας στο κρεβάτι και ίσως κιόλας να μην χρειάζεται να ειπωθεί. Όλα τα θέματα σχέσεων είναι αμιγώς συνδεδεμένα με τους κανόνες που έχει βάλει ένα ζευγάρι ώστε η σχέση μεταξύ τους να είναι όσο πιο λειτουργική γίνεται.
Υπάρχουν άτομα που θεωρούν ότι η σκέψη και μόνο να συνευρεθεί ερωτικά ο σύντροφος τους με κάποιο άλλο άτομο είναι απιστία, ενώ άλλοι έχουν αφήσει την κτητικότητα έξω από την σχέση. Το φάσμα των ορίων και τον κανόνων που μπορεί να συζητήσει και να βάλει ένα ζευγάρι μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλο και το τι μπορεί να θεωρηθεί απιστία μέσα στην σχέση είναι κάτι που μόνο αυτοί θα επιλέξουν ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικών τύπων.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα αυτά όσον αφορά το sexting είναι ότι χρήζει προσοχής… Μπορεί να προσφέρει μια γρήγορα και εύκολη ευχαρίστηση αλλά η αποστολή γυμνών φωτογραφιών είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται απερίσκεπτα γιατί μπορεί να οδηγήσει δυσάρεστες καταστάσεις όπως στη δημοσίευση των φωτογραφιών στο διαδίκτυο ή ακόμα και σε εκβιασμό.