Είστε αποκλειστικά μαζί, περνάς πολλά βράδια στο σπίτι του και εκείνος στο δικό σου αλλά δεν συγκατοικείτε. Διατηρείτε και οι δύο τους δικούς σας χώρους. Η σχέση σας μοιάζει με συμβίωση αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα απολαμβάνετε τα καλά της συγκατοίκησης έχοντας πάντα μισάνοιχτη την έξοδο κινδύνου.
Ελληνική ορολογία δεν γνωρίζω αν υπάρχει πάντως αυτή η σύγχρονη μορφή σχέσης ονομάζεται από τους Αμερικάνους, stayover relationship.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μissouri-Columbia αυτή η κατάσταση παρατείνει μια πιθανή κατάληξη στην… εκκλησία. Πρόκειται για μία μόνιμη, μεταβατική φάση, ένα ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στην ελεύθερη και τη μόνιμη σχέση.
Αυτή η «βολική» μορφή σχέσης αντιπροσωπεύει σαφώς τη συμπεριφορά μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, ναι, 30 something για εσάς μιλώ, που αργούν να δώσουν στη σχέση τους την ταμπέλα της μόνιμης σχέσης – είτε μέσω της συγκατοίκησης είτε μέσω ενός αρραβώνα ή γάμου – γιατί υπάρχει κάποια άλλη προτεραιότητα στη ζωή τους, συχνά μια προαγωγή ή η κατάκτηση ενός επιπρόσθετου ακαδημαϊκού τίτλου.
Άρα το πρόβλημα έγκειται στην ταμπέλα, τον τίτλο που θα έχει η σχέση; Κι όμως τα ζευγάρια που επιλέγουν να διανυκτερεύουν μαζί δίχως να συμβιώνουν νιώθουν πως σπάνε τους κοινωνικούς συμβιβασμούς και βάζουν εκείνοι τους κανόνες στη σχέση τους.
Αφού λοιπόν αυτή η νέα μορφή σχέσης έχει όλα τα καλά της μόνιμης σχέσης χωρίς τη φθορά της, γιατί προβληματίζει ως φαινόμενο; Γιατί υπάρχει μια φράση που λέει πως «Δεν εκτιμάς ό,τι δεν έχεις ανάγκη, και δεν αγαπάς ό,τι δεν εκτιμάς». Η stayover relationship αποτρέπει την οικειότητα και δεν επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον. Έχει διαφορά να πεις «Θέλω αυτή τη σχέση» από το «Χρειάζομαι αυτή τη σχέση». Έχει διαφορά να πεις «Παίζουμε τους συγκάτοικους» από το «Συμβιώνουμε».
Μπορεί να ανήκεις στους ανθρώπους που αισθάνονται άνετα με αυτή την «ενδιάμεση» κατάσταση σχέσης και η αλήθεια είναι πως συχνά τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα όταν δεν υπάρχουν προσδοκίες και σχέδια για το μέλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αισθανθείς υπερβολικά βολικά μέσα σε αυτή την κατάσταση γιατί πρόκειται για ένα στάδιο προσομοίωσης. Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από το προσωρινό και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι προορισμένες να εξελίσσονται…
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!