Προσπαθούμε όλοι μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας να κυλά όσο πιο ομαλά και φυσιολογικά γίνεται αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Για κάποια ζευγάρια όμως, ο κορωνοϊός και η καραντίνα έφεραν καταστροφικές συνθήκες για την σχέση τους. Ας δούμε πως επηρεάζονται τα σημερινά ζευγάρια από την καραντίνα:
Διατάραξη της ισορροπίας
Εκατομμύρια ζευγάρια στον πλανήτη αυτήν την στιγμή δεν μπορούν να συναντηθούν για αυτονόητους λόγους. Τα ζευγάρια που συνεχίζουν να περνούν πραγματικό χρόνο μαζί είναι αυτά που μένουν στο ίδιο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι ισορροπίες μεταξύ τους διαταράσσονται σημαντικά, καθώς μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνεχίζει να δουλεύει από το σπίτι, ενώ άλλοι όχι. Για τα άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται, είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν με το πρόγραμμα του πιο άνετου συντρόφου τους έχοντας και την πίεση των ημερών να σηκώσουν στις πλάτες τους.
Εντείνονται οι τσακωμοί
Είναι αλήθεια πως πολλά ζευγάρια αυτές τις μέρες …τσακώνονται συνεχώς. Είναι συχνό φαινόμενο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτήν που βιώνουμε να δημιουργούνται εντάσεις στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ερωτικές δεν εξαιρούνται από αυτό, κάθε άλλο, πλήττονται. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί τρόπος να εξισταθμιστεί η άσχημη κατάσταση με όμορφα λόγια, εμπνευσμένους διαλόγους, επικοινωνία με κάμερα, cybersex και οτιδήποτε είναι πιθανόν να φέρει ένα ζευγάρι από απόσταση πιο κοντά.
Σύμβουλοι σχέσεων προειδοποιούν ότι η καραντίνα θα οδηγήσει πολλά ζευγάρια στον χωρισμό. Ακόμη και εάν δεν χωρίσετε με το «άλλο σας μισό οι εκτεταμένοι τσακωμοί μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην σχέση σας. Μπορεί ο εκνευρισμός των ημερών να σας οδηγήσει να πείτε λόγια που θα μετανιώσετε, να αδιαφορήσετε για το άλλο άτομο, να αρχίσετε να αμφισβητείτε τα αισθήματά σας καθώς και να μην σταθείτε στο πλάι του άλλου ατόμου, που ενδεχομένως να σας έχει ανάγκη ψυχολογικά.
Ζευγάρια που δεν είναι έτοιμα ακόμη να συζήσουν
Η μόνη εγκεκριμένη λύση για τα ζευγάρια που αδυνατούν να συναντηθούν εν καιρών καραντίνας είναι να μετακομίσουν μαζί για 14 μέρες ή για μεγαλύτερο διάστημα. Καθώς δεν γίνεται και για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ονομάζει παράνομες τις κοινωνικές εξόδους, ο μόνος τρόπος να τα ζευγάρια να δουν ο ένας τον άλλον και να περάσουν χρόνο είναι να μείνουν μαζί. Αυτό αλλάζει ριζικά και απότομα τις ισορροπίες μεταξύ των ζευγαριών επειδή πολλοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ζήσουν μαζί. Οι νέες προτεραιότητές είναι δύσκολο να καθοριστούν και η διανομή των εργασιών στο σπίτι αποτελεί λόγος τσακωμών. Ακόμη, πολλά ζευγάρια δεν έχουν συνηθίσει να περνούν όλο τους χρόνο μαζί και γρήγορα νιώθουν δυσχέρεια και πως «πνίγονται», όσο και να αγαπιούνται.
Τέλος, οι τελευταίες μέρες και οι επόμενες που ακολουθούν είναι δυστυχώς γεμάτες αρνητική ενέργεια. Φυσικά, αυτό έχει αντίκτυπο στις ερωτικές σχέσεις καθώς τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας αλλά και ο φόβος της πανδημίας, έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην δυναμική του ζευγαριού. Η νέα κατάσταση που έφερε ο κορωνοϊός για μερικά ζευγάρια θα είναι ανεπιστρεπτί.
Τι να κάνουμε; Πως θα ξεπεράσουμε την καραντίνα και θα είμαστε ακόμη καλά;
Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες να κάνουμε πάνω από όλα υπομονή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλά από τα προβλήματά μας δημιουργούνται λόγω της ευρύτερης κατάστασης και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Καλό θα ήταν να είμαστε γεμάτοι κατανόηση και να αποφύγουμε όσο μπορούμε να μιλάμε απότομα, με άσχημες λέξεις καθώς και νευρικά. Ας προσπαθήσουμε επίσης να αναβάλουμε όσο μπορούμε τους τσακωμούς. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις για όσο θα διαρκέσει η καραντίνα ώστε να κυλίσει αυτή η περίοδος όσο πιο ομαλά γίνεται.