‘…όμως είναι τόσο καλό παιδί’ αν αναγκάζεσαι να δώσεις αυτή την απάντηση όσο συχνά λες “καλημέρα” όταν κάποιος δικός σου άνθρωπος, επισημαίνει κάτι αρνητικό για τον σύντροφο σου τότε μάλλον στραβά αρμενίζεις γιατί ο γιαλός δεν πάει ποτέ στραβά.
Εμείς οι γυναίκες θέλουμε να στηρίζουμε μέχρι θανάτου τις επιλογές μας γιατί κατά βάθος ελπίζουμε πως ακόμα και η πιο επιπόλαιη γνωριμία στο μπαρ μετά από εφτά γύρους σφηνάκια μπορεί να αποδειχτεί ο πρίγκιπας του παραμυθιού, ο Mr. Grey των φαντασιώσεων μας και πατέρας των παιδιών μας.
Γι’αυτό το λόγο έχουμε επινοήσει κάποιες δικαιολογίες για την επιλογή συντρόφου, που συνήθως συνοψίζονται στις εξής:
‘Θα αλλάξει’. Φίλη μου, αυτό προσπάθησαν ο Φρόιντ, ο Γιουνγκ και ο Ένγκελς και όλοι οι συνάδελφοι τους και πάλι μέθοδο άμβλυνσης και διαχείρισης κάποιων χαρακτηριστικών κατόρθωσαν να επινοήσουν. Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, βασική προϋπόθεση για να αλλάξει κάποιος είναι να το θέλει ο ίδιος και όχι η αισιόδοξη σύντροφός του.
‘Δεν έχουμε αποκλειστική σχέση’. Πες με παλαιών αρχών αλλά με αυτές τις σύγχρονες ταμπέλες (ανοιχτή σχέση, φίλοι με προνόμια κτλ.) έχω ένα πρόβλημα γιατί τα όρια τους είναι τόσο δυσδιάκριτα όσο και η ομίχλη που κρύβει το τέρας του Λοχ Νες στη σκοτσέζικη λίμνη. Η απάντηση είναι απλή: Αν εσύ τον βλέπεις αποκλειστικά (γιατί δεν θέλεις να βγεις με κάποιον άλλο) και εκνευρίζεσαι που εκείνος φλερτάρει, επικοινωνεί ή βγαίνει παράλληλα με άλλες γυναίκες, δεν θα φανείς πιεστική αν του εξηγήσεις τι ακριβώς θέλεις, οπότε σταμάτα να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη δικαιολογία.
‘Κατά βάθος, νοιάζεται για’μένα’. Πως λέμε “στο βάθος κήπος”…και πιάσε και ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ να καθαρίσεις την ομίχλη που έχει καλύψει το όραμά μου για να σου πω και πότε θα ορίσει ημερομηνία γάμου.
‘Δεν θα το ξανακάνει’. Έρευνες έχουν φανερώσει πως αυτή είναι η πρώτη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι κακοποιήμενες από τους συντρόφους τους γυναίκες. Περιττό να αναφέρω πόσες φορές χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δικαιολογία γιατί απλώς “το ξανάκανε”.
‘Είναι πολύ απασχολημένος’. Θα μεταλαμπαδεύσω τη γνώση του κολλητού που με γλίτωσε από τα φανταστικά σενάρια του τύπου “η Apple του ζήτησε να πάρει τη θέση του εκλιπόντος Steve Jobs και έχει πολλή δουλειά” ή “πήγε τη γιαγιά του στο νοσοκομείο και ξέρεις πως είναι τα ελληνικά εξωτερικά ιατρεία”: ‘Όσο απασχολημένος κι αν είναι, όση δουλειά κι αν έχει, όταν ένας άντρας θέλει να σε δει, θα φροντίσει να σε δει’ τάδε έφη κολλητός. Με λίγα λόγια, χρόνο για να επικοινωνήσει και για να σε βάλει στη ζωή του θα βρει…αρκεί αν το θέλει!
‘Δεν είναι έτοιμος για σχέση’. Η επιτομή των δικαιολογιών! Χρόνια ψάχνω να βρω τον μα*#%$κα που σκαρφίστηκε αυτή τη δικαιολογία για τους άντρες μαζί με την αιτιολογία “Δεν φταις εσύ, αλλά εγώ” και να τον στείλω για λιθοβολισμό στο Σύνταγμα. Το θέμα είναι πως αυτός την είπε τη δικαιολογία του, εσύ έπρεπε να τον πιστέψεις; Δώσε βάση: Πρώτον, αυτή η δικαιολογία είναι το καμουφλάζ του “θέλω τα καλά της σχέσης, δίχως τη δέσμευση της σχέσης”. Δική σου επιλογή αν θα συμβιβαστείς με αυτό ή όχι. Δεύτερον, άντε και να δεχτώ πως δεν είναι έτοιμος για σχέση, γιατί σε προσέγγισε εξαρχής; Επειδή τα “θεματάκια” του τα έχει, σταμάτα να αναμασάς τη δικαιολογία του και στείλε μου e-mail να σου προτείνω δυο-τρεις φίλους ψυχολόγους που έχω να του δώσεις τα στοιχεία τους, μην σε πει και άκαρδη όταν κλείνεις την πόρτα πίσω σου…
Ελπίζω να κατανόησες πως πολλές φορές, όσο και να το προσπαθούμε, ο βάτραχος δεν μπορεί να γίνει με τίποτα πρίγκιπας και το χειρότερο είναι όχι το γεγονός ότι χρησιμοποιείς δικαιολογίες αλλά ότι έχεις αρχίσει να τις πιστεύεις!
Βάλε κάτω τα “θέλω” και αν ο σύντροφος δεν σε καλύπτει (και δεν δείχνει να έχει διάθεση να σε καλύψει), άφησε τις δικαιολογίες και πιάσε το μαντίλι, όχι το καλαματιανό, το άλλο, εκείνο του αποχαιρετισμού 😉
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!