Είμαι σίγουρη πως κάθε φορά που έχετε το δίλλημα αν θα φάτε κουραμπιέ ή μελομακάρονο (γιατί όχι και τα δύο; Θερμίδες; Ααα, δεν τις ξέρω τις κυρίες) δεν σκέφτεστε ταυτόχρονα την ιστορία πίσω από την καθιέρωση αυτών των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Το ίδιο ισχύει φαντάζομαι, κι όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια για το γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων και σερβίρεται η γαλοπούλα.

Επειδή όμως ότι μαθαίνει κανείς στη ζωή του, καλό είναι (μπορεί μια μέρα να επανέλθουν αυτά τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων), αυτή τη φορά είπα να ερευνήσουμε την ιστορία της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να θαφτώ κάτω από τόμους βιβλιογραφίας, απλώς επισκέφθηκα τον ιστότοπο mamapeinao.gr και έμαθα ποιοι πρωτοανακάλυψαν τη γαλοπούλα και γιατί καθιερώθηκε ως το κύριο πιάτο του γεύματος που σερβίρεται ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Εκείνοι που συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλα ήταν οι Ισπανοί κατακτητές στο Μεξικό. Πιστεύοντας λανθασμένα ότι είχαν φτάσει στην Ινδία, της έδωσαν την ονομασία ινδικό κοτόπουλο. Το 1526 ο έμπορος William Strickland εισήγαγε από την αμερικανική ήπειρο στην αγορά του Μπρίστολ 6 γαλοπούλες, τις οποίες και πούλησε για 2 πένες την κάθε μία. Οι Ιησουίτες μοναχοί ήταν εκείνοι που μεταφέροντας την στην Ευρώπη, ανέλαβαν την εκτροφή της, ώστε γύρω στο 1630 να είναι στη Γαλλία εξαιρετικά δημοφιλής.

Φήμες θέλουν τον Άγγλο μονάρχη, Ερρίκο Η΄ να ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. Πριν να εισαχθεί η γαλοπούλα στην Ευρώπη, χήνες, παγώνια, ακόμη και κεφάλι αγριογούρουνου ήταν το κυρίως πιάτο την ημέρα των Χριστουγέννων

Το εξαιρετικά νόστιμο κρέας της και το ότι αποτελούσε μια πιο πρακτική εναλλακτική από άλλα ζώα, όπως οι αγελάδες (οι οποίες ήταν πιο πολύ χρήσιμες ζωντανές για να παράγουν γάλα) ή τα κοτόπουλα (τα οποία ήταν πιο ακριβά από σήμερα) κατέστησε την γαλοπούλα ως ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γεύμα. Στα μέσα του 20ου αιώνα η γαλοπούλα πήρε τα πρωτεία από τη χήνα ως χριστουγεννιάτικο κυρίως πιάτο. Σήμερα, το 87% των Βρετανών πιστεύει πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα. Η ζήτησή της αυξάνεται σταθερά και σήμερα στην Αγγλία καταναλώνονται περίπου 10 εκατομμύρια γαλοπούλες τον χρόνο.

Οι γαλοπούλες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι προσιτές στην τιμή, αρκετά μεγάλες ώστε να φάει ολόκληρη οικογένεια (σίγουρα θα σας περισσέψει και για μετά!) και φρέσκες, αν ξέρεις από πού να τις αγοράσεις. Φυσιολογικά γεννιούνται την άνοιξη και χρειάζονται 7 μήνες για να ωριμάσουν και να γίνουν υγιείς.

Προετοιμαστείτε κι εσείς για ένα άκρως χορταστικό εορταστικό γεύμα, με ψητή γαλοπούλα και, φυσικά, την αγαπημένη σας γέμιση!

Για το τέλος κράτησα μια συνταγή χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας:

Υλικά (για γαλοπούλα περίπου 4 κιλά)

1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 γρ. ρύζι
400 γρ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
70 γρ. κουκουνάρι σοταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
Επιπλέον
4 – 5 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι για το άλειμμα
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και βάζετε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζετε στο ψυγείο όλο τα βράδυ. Την επομένη, πριν την γεμίσετε, την βγάζετε από το νερό την ξεπλένετε και την στεγνώνετε καλά.
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβύνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Γεμίζετε την γαλοπούλα και την ράβετε. Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και την βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνετε την γαλοπούλα για 2 1/2  περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόβετε.
Για τη σάλτσα, στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζετε με αρωματικά της αρεσκείας σας και αν θέλετε προσθέτετε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή σας Όρεξη!