Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, Πλούταρχος, είχε πει πως ‘’η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι η ζωγραφική που μιλά’’.

Από το 2001, μαζί με την Εαρινή Ισημερία, έρχεται και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Ελλάδα όταν το 1998 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί μια μέρα που να τιμά την ποίηση.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO το 2000, μετέφερε εκεί την ιδέα για την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η πρόταση έγινε δεκτή κι έτσι στις 21 Μαρτίου 2001 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα, σε μια χώρα άλλωστε που γεννηθήκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Νίκος Γκάτσος, η Κική Δημουλά, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Αντρέας Εμπειρίκος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός και πολλοί άλλοι.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχουν διοργανωθεί διάφορες εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να κάνουν τη ζωή στην πόλη πιο ποιητική. Ιδού μερικές:

ΑΘΗΝΑ

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης 21/3 στη Βαρβάκειο Αγορά θα βρίσκονται τα μέλη του Κύκλου Ποιητών και θα μοιράζουν καρτ ποστάλ με ποιήματα! 

«Ο Καβάφης κι εμείς» (κατάστημα Public Συντάγματος, στις 7.30 μ.μ.)

Η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Public πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Ο Καβάφης κι εμείς» καθώς το 2013 είναι αφιερωμένο στον Αλεξανδρινό ποιητή, με σύντομη εισήγηση από τον Αντώνη Φωστιέρη και αναγνώσεις ποιημάτων του Καβάφη από λογοτέχνες. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία «Όταν ο Καβάφης συνάντησε τον Πεσσόα», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος θα μιλήσει για τη σκηνοθετική του προσέγγιση.

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22), στις 8.00 μ.μ.: Προσκεκλημένος του Κύκλου των Ποιητών και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Αμερικανός ποιητής της Πολιτείας Κολοράντο, στο πανεπιστήμιο της οποίας διδάσκει, και φίλος της Ελλάδας David Mason (είχε ζήσει σε νεαρότερη ηλικία στην Καρδαμύλη) θα διαβάσει ποιήματά του στο πρωτότυπο, ενώ τις ελληνικές μεταφράσεις τους θα διαβάσει ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.

Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 6.00 μ.μ.: Ο Κύκλος Ποιητών και ο «Ιανός» καλούν ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφους να διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν, ενώ Έλληνες ερμηνευτές τραγουδούν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση συμμετέχουν οι  ερμηνεύτριες Αφροδίτη Μάνου και Μελίνα Ασλανίδου, οι ηθοποιοί Γιάννος Περλέγκας και Μάνια Παπαδημητρίου και οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης, Ντίνος Σιώτης.

«Ποιητές επί της Οθόνης»

Στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Μαίρη Κουτσούρη αφιερωμένα στους Καβάφη, Σικελιανό, Βάρναλη κι Εμπειρίκο. (Είσοδος ελεύθερη)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Underground «Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), στις 8.30 μ.μ.: «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη». Ποιήματα του Αλεξανδρινού θα διαβάσουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Βόμβολος, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Αμαντίδης, Γιώργος Τούλας, Γιάννης Καραούλης (επιτόπου) και Τίτος Πατρίκιος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Χρονάς (εξ αποστάσεως). Θα προβληθεί η μικρού μήκους (25 λεπτά) ταινία του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ«Διαβάζοντας Καβάφη: Ο γέρων ποιητής. 1863-1933». Θα ακουστεί μελοποιημένος Καβάφης από τον Παντελή Θεοχαρίδη (τραγούδι) και τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη(πιάνο).

Κατάστημα Public (λεωφ. Τσιμισκή), στις 7.30 μ.μ.: Ποιητές και ποιήτριες της Θεσσαλονίκης απαγγέλλουν ποιήματα. Συμμετέχουν: Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Μαρία Κουγιουμτζή, Χλόη Κουτσουμπέλη, Μαρία Καρδάτου, Άνυ Κουτροκόη, Στέλλα Γεωργιάδου, Πρόδρομος Μάρκογλου, Τόλης Νικηφόρου, Κούλα Αδαλόγλου, Αρετή Γκανίδου, Κατερίνα Καριζώνη και Λένα Λόππα, η οποία συντονίζει το πάνελ. Τις αναγνώσεις συνοδεύει μουσικά με την κιθάρα του ο μουσικός Θεόφιλος Μπίκος.

«Οι λέξεις, αχ, γεννιούνται…Εδώ η νέα ζωή αρχίζει.» *

(απόσπασμα από το ποίημα «Η Νέα Ζωή» του Dante Alighierri)