Κάθε Πάσχα, κάπου ανάμεσα στο κοκορέτσι και το αρνί, υπάρχει πάντα εκείνος ο θείος που περηφανεύεται ότι “το καλύτερο είναι το μυαλό του αρνιού” ή που κάνει… τσούκου τσούκου το μάτι με τη λαβίδα για να μην του το φάει κανείς. Όσο εμείς σκεφτόμαστε “πώς μπορεί να το τρώει αυτό;” εκείνος ήδη έχει φτάσει στην ουρά. Αλλά τελικά, μπορούμε να φάμε όλα τα μέρη του αρνιού; Και πιο σημαντικό, πρέπει;

Τα «κλασικά» μέρη: ασφαλή και λαχταριστά

Τα βασικά μέρη του αρνιού, κρέας, συκώτι, σπλήνα, καρδιά, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση όταν είναι καλά μαγειρεμένα. Μάλιστα, παραδοσιακά αποτελούν τη βάση για πιάτα όπως το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα. Οι διατροφολόγοι συχνά επισημαίνουν ότι τα εντόσθια έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μυαλό, μάτια και γλώσσα: ναι μεν, αλλά…

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το μυαλό του αρνιού θεωρείται από κάποιους «μεζές για αυτούς που ξέρουν να τρώνε», ωστόσο περιέχει υψηλά ποσοστά χοληστερίνης και λίπους. Αν και δεν είναι επικίνδυνο όταν προέρχεται από υγιές ζώο και έχει μαγειρευτεί καλά, πολλοί ειδικοί το αποφεύγουν λόγω της ευαισθησίας του στον τρόπο συντήρησης και ψησίματος.

Από την άλλη, τα μάτια… είναι θέμα κουλτούρας. Σε κάποιες χώρες θεωρούνται λιχουδιά. Στην Ελλάδα, απλώς προκαλούν σοκ και δέος στους νεότερους. Διατροφικά, δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο, και δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε, εκτός αν κάποιος θέλει να εντυπωσιάσει τους υπόλοιπους!

Η γλώσσα πάλι είναι πολύ πιο αποδεκτή και αρκετά νόστιμη όταν μαγειρευτεί σωστά. Τρυφερή, με ιδιαίτερη υφή, θυμίζει μοσχαρίσια γλώσσα και συχνά χρησιμοποιείται σε gourmet πιάτα.

Με την ουρά τί γίνεται; 

Η ουρά είναι λιπαρή αλλά πλούσια σε γεύση, ειδικά αν τραγανίσει στο τέλος του ψησίματος. Μπορεί να μη σε ενθουσιάζει η εικόνα, αλλά είναι καθ’ όλα βρώσιμη και ασφαλής.

Τελικά να φάμε ή να μη φάμε;

Εν ολίγοις, αν το αρνί είναι φρέσκο, ελεγμένο και καλά μαγειρεμένο, τα περισσότερα μέρη του μπορούν να καταναλωθούν. Το αν θα τολμήσεις όμως το μυαλό ή το μάτι είναι περισσότερο θέμα αντοχών… παρά διατροφής.  Οπότε, φέτος το Πάσχα, πριν στραβώσεις με τον θείο-μερακλή, θυμήσου, ίσως να ξέρει κάτι παραπάνω… ή απλώς του αρέσει να εντυπωσιάζει!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.