Ένα περίεργο φαινόμενο εξελίσσεται σε διάφορες χώρες όπως η Νορβηγία, η Χιλή, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς: σολομοί… το σκάνε από τις ιχθυοκαλλιέργειες! Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ψάρια που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις εγκαταστάσεις και να βρεθούν ελεύθερα στα νερά.

Το πιο πρόσφατο συμβάν σημειώθηκε στα ανοιχτά της Νορβηγίας, όταν 27.000 σολομοί εκτροφής έφυγαν από μια μονάδα λόγω κακοκαιρίας. Η εταιρεία Mowi, η μεγαλύτερη παραγωγός σολομού παγκοσμίως, επιβεβαίωσε πως μέρος του εξωτερικού δακτυλίου στις εγκαταστάσεις Storvika V έσπασε, επιτρέποντας στους σολομούς να… κάνουν το μεγάλο τους ταξίδι προς την ελευθερία. Σε μια προσπάθεια να τους μαζέψουν, η εταιρεία προσφέρει αμοιβή στους ψαράδες που θα τους πιάσουν.

Οι περιβαλλοντολόγοι, ωστόσο, δεν βλέπουν το θέμα τόσο χαλαρά. Ο Νορβηγός ακτιβιστής Παλ Μουγκαάς από την οργάνωση Norwegian Salmon Rivers προειδοποιεί ότι τέτοιες αποδράσεις απειλούν τον άγριο σολομό, καθώς τα εκτρεφόμενα ψάρια φέρουν παράσιτα, όπως η καλιγίδα – ένα είδος ψείρας που τρέφεται με το αίμα και το δέρμα των ψαριών. Παράλληλα, η γενετική ανάμειξη άγριων και εκτρεφόμενων σολομών μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ισορροπία των πληθυσμών.

Παρά τις ανησυχίες, η νορβηγική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να περιορίσει την ιχθυοκαλλιέργεια ανοιχτού τύπου. Ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Αντρέας Μπιελάντ Έρικσεν, αναγνωρίζει τη μείωση του άγριου σολομού κατά 70% τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο τονίζει πως η ιχθυοκαλλιέργεια είναι κρίσιμη για την οικονομία της χώρας, με τις εξαγωγές να αγγίζουν τους 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ο στόχος, λέει, είναι η βιωσιμότητα, η αυστηροποίηση των κανόνων και ο καλύτερος έλεγχος της ρύπανσης.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές αντιδρούν, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμα και την παύση τέτοιων καλλιεργειών. Το σίγουρο είναι πως οι σολομοί… δραπέτες συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον της αλιείας και της θαλάσσιας ζωής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.