Τα μήλα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, έχουν μια καταγωγή που μας μεταφέρει στα δάση των βουνών Tien Shan στο Καζακστάν. Ο άγριος πρόγονος των μήλων, γνωστός ως «Malus sieversii», είναι το αρχικό είδος από το οποίο προέκυψαν τα σύγχρονα μήλα. Αυτό το άγριο φρούτο παρουσίαζε μια εκπληκτική ποικιλία γεύσεων, από τριαντάφυλλο και φράουλα μέχρι γλυκάνισο και ποπ κορν, κάτι που αποδεικνύει τη γενετική του πολυμορφία. Αυτή η πλούσια γενετική ποικιλία στα άγρια μήλα υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων ειδών που απολαμβάνουμε σήμερα.

Η ιστορία των μήλων δείχνει ότι ενώ υπάρχει αυτή η αρχική γενετική ποικιλία, τα εμπορικά καλλιεργούμενα μήλα έχουν περιορισμένη γενετική βάση. Σχεδόν το 90% των μήλων που καταναλώνουμε σήμερα μπορούν να εντοπιστούν σε λίγα προγονικά δέντρα. Αυτό συμβαίνει λόγω της επιλεκτικής αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστούν χαρακτηριστικά όπως η γλυκιά γεύση, η διάρκεια αποθήκευσης, και η αντοχή σε ασθένειες. Ωστόσο, αυτή η περιορισμένη γενετική βάση έχει δημιουργήσει ευπάθειες στις καλλιέργειες, καθώς τα μήλα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και παράσιτα.

Από τα άγρια δάση του Καζακστάν μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ παγκοσμίως, τα μήλα έχουν διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία. Είναι ένα φρούτο που συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων, ενώ η αρχική του πολυμορφία εξακολουθεί να μας θυμίζει την άγρια και φυσική ομορφιά της φύσης.