Τις κρύες και σκοτεινές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα, η ανάγκη για συντροφικότητα μοιάζει πιο έντονη. Αν νιώθεις κι εσύ ότι θες κάποιον/κάποια δίπλα σου, καλωσόρισες στην «εποχή του cuffing». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που περιγράφει την τάση μας να επιδιώκουμε σχέσεις, συχνά βραχυπρόθεσμες, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Τι είναι η «εποχή του cuffing»;
Σε αντίθεση με την καλοκαιρινή ανεμελιά, το φθινόπωρο και ο χειμώνας μας βρίσκουν συχνά πιο σκεπτικούς, με ανάγκη για ζεστασιά – συναισθηματική και κυριολεκτική. Η «εποχή του cuffing», ένας όρος που παραπέμπει στη «δέσμευση» ή τη «χειροπέδα» (cuff), περιγράφει την περίοδο που οι άνθρωποι επιδιώκουν να «δεθούν» με έναν/μία σύντροφο.
Αν και συχνά συνδέεται με αρνητικές σκέψεις, όπως ότι πρόκειται για σχέσεις που βασίζονται στην ανάγκη ή την απόγνωση, δεν είναι πάντα έτσι. Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Susan Albers, «οι σκοτεινές, κρύες νύχτες μπορούν να προκαλέσουν μοναξιά και πτώση των επιπέδων της σεροτονίνης. Το να έχουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας».
Γιατί μας επηρεάζει τόσο;
Σύμφωνα με τον Martin Graff, Λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, η ανάγκη για συντροφικότητα τον χειμώνα μπορεί να έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν μας. Σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, η συντροφιά ενός άλλου ατόμου προσέφερε προστασία και ασφάλεια από τους κινδύνους του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, οι βιολογικές αλλαγές μπορεί να παίζουν ρόλο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες τείνουν να αυξάνονται τους ψυχρότερους μήνες, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για επαφή. Και στις γυναίκες, όμως, η ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση γίνεται πιο έντονη, ιδιαίτερα όταν το αίσθημα της μοναξιάς ενισχύεται από τον καιρό.
Τι να προσέξεις
Αν και η «εποχή του cuffing» προσφέρει όμορφες στιγμές, έχει ημερομηνία λήξης. Όταν έρθει η άνοιξη και οι μέρες γεμίσουν φως, οι σχέσεις που ξεκίνησαν από ανάγκη μπορεί να διαλυθούν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις είναι καταδικασμένες. Αν υπάρχει πραγματική σύνδεση και κοινές αξίες, μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι πιο μόνιμο.
Για να αποφύγεις τυχόν απογοητεύσεις:
- Διευκρίνισε τι θέλεις από την αρχή. Μια ξεκάθαρη συζήτηση με τον/τη σύντροφό σου θα σε βοηθήσει να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
- Μην αφήσεις την ανάγκη να σε οδηγήσει σε λάθος επιλογές. Αναρωτήσου αν πραγματικά θες τη σχέση ή αν απλώς ψάχνεις προσωρινή συντροφικότητα.
Μπορεί να διαρκέσει μια σχέση «cuffing»;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον μιας σχέσης, αλλά αν παρατηρείς τα παρακάτω σημάδια, ίσως η σχέση σου ξεπεράσει τα όρια του χειμώνα:
- Κάνετε σχέδια για το μέλλον.
- Συζητάτε για τη σχέση σας με όρους που ξεπερνούν το παρόν.
- Περνάτε τα Σαββατοκύριακα μαζί.
- Η επικοινωνία σας είναι συχνή και ποιοτική.
- Γνωρίζετε ο ένας την οικογένεια και τους φίλους του άλλου.
Η «εποχή του cuffing» μπορεί να είναι μια όμορφη αφορμή για να έρθουμε κοντά με έναν άνθρωπο, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τον/τη σύντροφό μας. Άλλωστε, είτε κρατήσει είτε όχι, οι σχέσεις μας μαθαίνουν πάντα κάτι για εμάς.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply