Έχετε ακούσει για τα διαλείμματα καφέ, τσιγάρου ή φαγητού; Ξεχάστε τα! Μια εταιρία παραγωγής ταινιών ενηλίκων στη Βαρκελώνη αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας ένα διάλειμμα που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο: 30 λεπτά καθημερινής… αυτοϊκανοποίησης! Και δεν πρόκειται για αστείο. Η Erika Lust Films έχει θεσμοθετήσει αυτά τα «χαλαρωτικά διαλείμματα» από το 2022, με ειδικά διαμορφωμένο χώρο εξοπλισμένο με ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας εργαζόμενος για να… έρθει στα ίσα του.
Η επιστήμη πίσω από τον αυνανισμό
Η ιδιοκτήτρια της εταιρίας, Erika Lust, εξηγεί πως δεν είναι απλώς μια εκκεντρική απόφαση αλλά μια στρατηγική κίνηση για τη μείωση του στρες και την αύξηση της παραγωγικότητας. «Το άγχος μειώνεται, η διάθεση ανεβαίνει, η δουλειά γίνεται καλύτερα!», δηλώνει, κάνοντας ξεκάθαρο πως ένας ευχαριστημένος εργαζόμενος είναι και ένας αποδοτικός εργαζόμενος.
Στην ίδια γραμμή και οι ψυχολόγοι, που υποστηρίζουν πως ένα μικρό «διάλειμμα απόλαυσης» μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εργασιακού άγχους. Ο Mark Sergeant, λέκτορας ψυχολογίας, χαρακτηρίζει την ιδέα «ιδιαίτερα αποτελεσματική», ειδικά για όσους δουλεύουν σε συνθήκες πίεσης.
Περισσότερη παραγωγικότητα ή… περισσότερες παγίδες;
Ο ψυχολόγος Cliff Arnall πάει την ανάλυση ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους διαλείμματα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη συγκέντρωση, λιγότερη ένταση και περισσότερα χαμόγελα στο γραφείο.
Όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε καλό σενάριο (και δη, ταινίας), υπάρχει και η ανατροπή. Για κάποιους εργαζόμενους, η «προγραμματισμένη χαλάρωση» μπορεί να γίνει πιο αγχωτική από την ίδια τη δουλειά – ειδικά αν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν εγκαίρως. Ακόμα χειρότερα, αν ξεφύγουν στο… ωράριο, μπορεί να βρεθούν με λιγότερο χρόνο για πραγματική εργασία και περισσότερη ώρα στο «δωμάτιο ηρεμίας».
Και εδώ έρχεται ο μεγάλος κανόνας: απαγορεύονται οι φαντασιώσεις για συναδέλφους! Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ειδικοί. Γιατί, κακά τα ψέματα, το τελευταίο που χρειάζεται ένα εργασιακό περιβάλλον είναι περίεργες ματιές στο meeting room και αμηχανία στο φωτοτυπικό.
Τελικά, να το καθιερώσουμε ή όχι;
Ενώ η ιδέα ακούγεται πρωτοποριακή (ή έστω… τολμηρή), μένει να δούμε αν θα υιοθετηθεί και από άλλες εταιρίες ή αν θα παραμείνει ένα φαινόμενο μοναδικό στο χώρο των ταινιών ενηλίκων. Μέχρι τότε, μάλλον οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να πίνουν έναν καφέ όταν νιώθουν πίεση στη δουλειά… ή να κάνουν ένα μικρό scroll στα social media.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply