Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι αράχνες μπορούν να “ακούν” τους θηρευτές και τα θύματά τους χάρη σε ένα πολύπλοκο σύστημα “κουρδίσματος” των ιστών τους. Για τις αράχνες που πλέκουν ιστούς σε σχήμα κύκλου, οι μικροσκοπικές δονήσεις που αισθάνονται μέσω του ιστού φαίνεται να τις βοηθούν να εντοπίζουν ήχους και να αντιδρούν ανάλογα.

Οι αράχνες αισθάνονται τους ήχους μέσω των ποδιών τους

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται ότι οι ηχητικές δονήσεις μπορούν να ακουστούν χάρη στις τρίχες στα πόδια των αραχνών. Αν και τα έντομα και οι αράχνες είναι “κουφά” με την κυριολεκτική έννοια, αφού δεν έχουν τύμπανα, αυτές οι πολύ ευαίσθητες τρίχες τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται οποιεσδήποτε τοπικές δονήσεις – συμπεριλαμβανομένων των ήχων – από τους ιστούς τους.

Πειράματα και ανακαλύψεις

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν αράχνες στο πανεπιστήμιο Binghamton και τις τοποθέτησαν σε ηχομονωμένα δωμάτια, όπου οι αράχνες είχαν τον χρόνο να φτιάξουν τον ιστό τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έπαιζαν ήχους και παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των αραχνών, ακόμη και σε πολύ χαμηλή ένταση. Οι αράχνες μπορούσαν να εντοπίσουν από πού προέρχονταν οι ήχοι και αντέδρασαν μεταβάλλοντας τη θέση του σώματός τους, ώστε να αλλάξουν την ένταση του ιστού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “κουρδίσουν” τον ιστό ώστε να μπορούν να ακούσουν συγκεκριμένους ήχους, όπως κάνουμε εμείς με το ραδιόφωνο.

Ο Ron Miles, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Binghamton και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: “Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μια παρόμοια αράχνη σε έναν παρόμοιο ιστό θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο. Η αράχνη είναι μια φυσική απόδειξη ότι αυτός είναι ένας βιώσιμος τρόπος ανίχνευσης ήχου μέσω των ιξωδών δυνάμεων του αέρα σε λεπτές ίνες. Αν λειτουργεί στη φύση, ίσως πρέπει να το εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

Διάβασε επίσης:

Οι 7 πιο περίεργες ανθρώπινες φοβίες