Η αλλαγή ώρας το φθινόπωρο δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Εκτός από την πρόσθετη ώρα ύπνου, που μπορεί να αναστατώσει τον βιολογικό μας ρυθμό, φέρνει μαζί της σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, οι νυχτερινοί εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν μια ώρα παραπάνω, γεγονός που αυξάνει την κόπωση και τη σωματική επιβάρυνση. Επίσης, η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί ή να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε τη νύχτα.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών

Μελέτες δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 8% τις πρώτες δύο ημέρες. Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος σε άτομα με καρκίνο (25%) και ηλικιωμένους άνω των 65 (20%). Αυτή η αύξηση σχετίζεται με τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών του σώματος.

Κατάθλιψη και ατυχήματα

Η αλλαγή της ώρας μπορεί επίσης να αυξήσει τις διαγνώσεις κατάθλιψης κατά 8% τον μήνα μετά την αλλαγή. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που πλήττει έως και το 5% του πληθυσμού, επιδεινώνεται τις σκοτεινές ημέρες του χειμώνα.

Επιπλέον, η πρώιμη δύση του ήλιου φέρνει αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, καθώς πολλοί οδηγοί νιώθουν υπνηλία ή δυσφορία οδηγώντας στο σκοτάδι.

Πώς να προστατευτείτε

Για να προσαρμόσετε ομαλά τον οργανισμό σας στην αλλαγή της ώρας, ξεκινήστε με μικρές προσαρμογές. Ξεκινήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα τις μέρες πριν από την αλλαγή. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, το αλκοόλ και την έντονη άσκηση πριν τον ύπνο.

Τέλος, εκμεταλλευτείτε τον φυσικό ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε, ιδιαίτερα το πρωί, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στην αλλαγή.