Εικόνες που κόβουν την ανάσα κατέγραψε ο Olisio Barbosa στην Αλάσκα, παρουσιάζοντας ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μία φορά τον χρόνο, στην καρδιά του Αρκτικού Κύκλου. Για μόλις 35 δευτερόλεπτα, όσοι ήταν παρόντες είχαν την ευκαιρία να δουν την πανσέληνο να δεσπόζει στον ουρανό και στη συνέχεια να ακολουθεί μια εντυπωσιακή ολική έκλειψη ηλίου.

«Η Σελήνη σαν να αγγίζει τη Γη»

Ο Barbosa περιγράφει τη σκηνή με θαυμασμό: «Ήταν σαν η Σελήνη να πλησιάζει τη Γη απειλητικά, γεμίζοντας τον ουρανό με την παρουσία της». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε ολική έκλειψη ηλίου, με το φως να εξαφανίζεται ξαφνικά και να επιστρέφει λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Το σημείο του Περιηλίου: Μια μοναδική συνθήκη

Το φαινόμενο καταγράφεται μόνο όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περιήλιο, το κοντινότερο σημείο της τροχιάς της προς τη Γη, κάτι που της δίνει αυτή την εντυπωσιακή όψη. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν τα αστρονομικά γεγονότα είναι εκπληκτική, επιβεβαιώνοντας ότι ο πλανήτης μας κινείται διαρκώς με ταχύτητες που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε.

Η ταχύτητα του πλανήτη μας

Η περιστροφή της Γης φτάνει τα 1.600 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύουμε γύρω από τον ήλιο με περίπου 106.000 χιλιόμετρα την ώρα. Όμως το εντυπωσιακότερο είναι πως το ηλιακό μας σύστημα κινείται μέσα στον γαλαξία με περίπου 900.000 χιλιόμετρα την ώρα!