Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της ψυχολογίας βρίσκεται στις πρώτες επιλογές μιας μεγάλης μερίδας εκκολαπτόμενων σπουδαστών και όχι άδικα. Αυτό το τόσο ιδιαίτερο αντικείμενο έχει ως κύριο πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, επιχειρεί να εξηγήσει τις συμπεριφορές του και εν συνεχεία να θεραπεύσει όλες του τις πληγές. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν φαίνεται να αγαπιέται ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, η οποία δουλεύει συστηματικά με τον εαυτό της και προσελκύεται από επιστημονικές και ανθρωποκεντρικές μεθόδους και τεχνικές.
Ποιες είναι όμως οι επιλογές καριέρας που ανοίγονται σε έναν νέο που επιθυμεί να ακολουθήσει σπουδές στον συγκεκριμένο τομέα; Σας τις αναλύουμε όλες παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε!
Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπευτής
Ξεκινάμε από το προφανές που δεν είναι άλλο από την καριέρα του ψυχολόγου. Ο απόφοιτος λοιπόν μπορεί να ανοίξει το δικό του γραφείο και να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αν μάλιστα θελήσει να εξειδικευτεί σε κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση (συνήθως απαιτεί κάποια χρόνια διδασκαλίας!), όπως είναι για παράδειγμα η gestalt, τότε αυτόματα λαμβάνει και τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να κάνει αρκετή έρευνα, να απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως “Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία;” ή “Σε τι στοχεύει η προσωποκεντρική θεραπεία;” κ.α., και έπειτα να επιλέξει την εξειδίκευση που του ταιριάζει.
Κοινωνικός λειτουργός
Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού είναι αναμφισβήτητα υψίστης σημασίας, καθώς ο συγκεκριμένος επαγγελματίας εργάζεται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ και οι άνθρωποι με εξαρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα καθήκοντά του περιστρέφονται γύρω από την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του εκάστοτε ατόμου και την αισθητή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ψυχολογίας λοιπόν μπορούν εύκολα με ένα μεταπτυχιακό πάνω στην κοινωνική εργασία να ανοίξουν αυτό το μονοπάτι καριέρας και να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Ένας πιστοποιημένος ψυχολόγος έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει την πορεία του συμβούλου ψυχικής υγείας, καθώς φαίνεται ότι τα δύο αυτά επαγγέλματα αλληλοσυμπληρώνονται. Στην αντίπερα όψη, ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν μπορεί να ασκήσει το αντικείμενο του ψυχολόγου, καθώς δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να διαγνώσει μια διαταραχή. Για αυτόν τον λόγο, αν δεν κάνει τις συμπληρωματικές σπουδές που χρειάζονται, οφείλει να παραμένει στον δικό του κλάδο, να λειτουργεί μόνο υποστηρικτικά και να αποφεύγει την περεταίρω καθοδήγηση του θεραπευόμενου, αφήνοντάς τον να επιλέγει μόνος του τις εκάστοτε αποφάσεις του.
Μάρκετινγκ & Διοίκηση επιχειρήσεων
Ένας ακόμα κλάδος που μπορεί να απορροφήσει τους απόφοιτους ψυχολόγους είναι αυτός των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εντρύφηση των σπουδαστών ψυχολογίας σε θεωρίες και μεθόδους που μελετούν τον άνθρωπο, τους κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς στο τοπίο της αγοράς. Συνεπώς φαίνεται να είναι μία εξαιρετική επιλογή για εταιρείες μάρκετινγκ, αλλά και για άλλες επιχειρήσεις. Σε αυτές μπορούν να στελεχώσουν τη θέση του ψυχολόγου της εταιρείας (τάση η οποία έρχεται από το εξωτερικό!), ή να ενταχθούν σε τμήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως είναι η διαφήμιση.
Επιστημονική έρευνα
Μία μεγάλη μερίδα αποφοίτων ψυχολόγων επιθυμεί να εργαστεί σε ένα πιο θεωρητικό πλαίσιο και συνεπώς ασχολείται με την επιστημονική έρευνα. Οι εν λόγω επαγγελματίες συνεργάζονται με εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και το κομμάτι της διδασκαλίας. Πολλές φορές δε συνεργάζονται με άλλους επιστήμονες, όπως είναι οι βιολόγοι και οι κοινωνιολόγοι, με σκοπό την αποτελεσματική ολοκλήρωση της κάθε διαδικασίας.
Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι δρόμοι καριέρας που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι ψυχολόγοι είναι πολλοί και αρκετές φορές διαφορετικοί μεταξύ τους. Με την εξειδίκευση της επιλογής τους λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να οδηγηθούν στα μονοπάτια που τους ενδιαφέρουν και να ασχοληθούν με το αντικείμενο που ονειρεύονται. Μένει μόνο να είναι ενημερωμένοι και ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;