Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή πολλών παιδιών και εφήβων. Ενώ τα social media μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για σύνδεση, δημιουργικότητα και αυτοέκφραση, μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
Ψυχική υγεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης στα παιδιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιμελημένη φύση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πίεση για την παρουσίαση μιας τέλειας εικόνας στο διαδίκτυο. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να συγκρίνονται συνεχώς με τους συνομηλίκους τους και να προσπαθούν για likes και followers προκειμένου να αισθάνονται επικυρωμένα και αποδεκτά.
Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη ύπνου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία των παιδιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου, καθιστώντας δύσκολο για τα παιδιά να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι.
Τα οφέλη της δικτύωσης
Παρά αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να έχουν οφέλη για την ψυχική υγεία των παιδιών. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παρέχουν ευκαιρίες στα παιδιά να συνδεθούν με άλλους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες τους, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του ανήκειν και την υποστήριξή τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να παρέχουν μια πλατφόρμα στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Τί να κάνουμε ως γονείς
Για να βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υγιή και ασφαλή τρόπο, οι γονείς μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα. Μπορούν να θέσουν όρια στον χρόνο οθόνης, ειδικά πριν τον ύπνο, και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης, όπως αθλήματα ή χόμπι. Μπορούν επίσης να μιλήσουν στα παιδιά για την επιμελημένη φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να τα ενθαρρύνουν να προσέχουν τη δική τους χρήση και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική τους υγεία. Τέλος, μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι υγιείς συνήθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως να κάνουν διαλείμματα από τις οθόνες και να ενθαρρύνουν την face to face επαφή.
Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών. Κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη και λαμβάνοντας μέτρα για την προώθηση της υγιεινής χρήσης, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να περιηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο με τρόπο που να υποστηρίζει τη συνολική τους ευημερία.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;