Το να είστε φίλοι με τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προτού αποφασίσετε να κάνετε φίλους τα παιδιά σας στα social media.
Πλεονεκτήματα:
- Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να είστε φίλοι με τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο. Μπορείτε να δείτε με ποιον μιλάνε, τι δημοσιεύουν και σε τι είδους περιεχόμενο εκτίθενται. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς τυχόν πιθανά προβλήματα ή ανησυχίες και να τα αντιμετωπίσετε πριν γίνουν μεγαλύτερα ζητήματα.
- Mπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνδεδεμένοι μαζί τους και να είστε ενημερωμένοι για τη ζωή τους. Μπορείτε να δείτε τι κάνουν και τι είναι σημαντικό για αυτά, συν ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας.
- Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον ψηφιακό κόσμο και τον τρόπο που λειτουργούν οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αυτό μπορεί να είναι πολύτιμο για γονείς που μπορεί να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο όσο τα παιδιά τους.
Μειονεκτήματα:
- Ένα από τα μειονεκτήματα του να είσαι φίλος με τα παιδιά σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις μια ισορροπία μεταξύ της παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους και του σεβασμού του απορρήτου τους. Δεν θέλετε να είστε υπερβολικά αυταρχικοί ή ελεγκτικοί, αλλά θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο.
- Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση ή ένταση στη σχέση σου μαζί τους. Εάν τα παιδιά σας νιώθουν ότι τα κατασκοπεύετε ή ότι δεν τα εμπιστεύεστε, μπορεί να τα κάνει να κρύβονται και να είναι λιγότερο ανοιχτά μαζί σας.
- Το να είστε φίλοι με τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ακριβώς επειδή μπορείτε να δείτε τη δραστηριότητά τους, δεν σημαίνει ότι δεν κρύβουν κάτι ή ότι δεν βρίσκονται σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης από νωρίς με τα παιδιά, και να αισθάνονται άνεση να σας μιλάνε ανοιχτά για τα προβλήματά τους χωρίς φόβο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε τόσο για να τα προστατεύσετε όσο και για να τα εκπαιδεύσετε είναι να συζητάτε συχνά μαζί τους, για τους κινδύνους του ίντερνετ με την προϋπόθεση βέβαια να γνωρίζετε ποιοι είναι και πώς λειτουργεί όλο το σύστημα των social media. Μπείτε στην διαδικασία να ενημερωθείτε και μετά ενημερώστε.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;