Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρουσίασε στις 28 Ιανουαρίου την ενημερωτική της καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στην ελληνική ιθαγένεια, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη.
Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη μετέφερε την ιστορία του μικρού Γιάννη: «Η μαμά και ο μπαμπάς ήρθαν από μια μακρινή χώρα που τη λένε Πακιστάν. Την έχω δει στο χάρτη. Μια παλάμη είναι, αλλά μη νομίζετε, κι η Ελλάδα μια παλάμη είναι». Ο Αντώνης Καφετζόπουλος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι μετακινήσεις των ανθρώπων ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη που κατάφερε να κάνει αυτόν τον πλανήτη, πλανήτη των ανθρώπων. Η Κατεβάν Ντιναλισβίλι επισήμανε πως χάρη στους ανθρώπους που βλέπουν κάτι πέρα από τη γλώσσα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της στη χώρα: «Η Ελλάδα είναι πλέον δική μου πατρίδα και, όταν μιλάω για εμάς, μιλάω πλέον και εσάς και εμένα μαζί». Τέλος, ο ηθοποιός Στέφανος Μουαγκιέ τόνισε πως δεν υπάρχουν ξένες ψυχές, υπάρχουν μόνο ψυχές που ξενίζουν.
Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα σποτ που θα προβληθούν κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ σε τηλεοπτικά κανάλια, και θα διαχυθούν από το διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι πως τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια.
Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της καμπάνιας, τα παιδιά μεταναστών τα οποία, εφόσον οι γονείς τους έχουν ριζώσει στον τόπο αυτό, να δικαιούνται το κομμάτι που τους αναλογεί από το ανήκειν στον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα να είναι:
• Ενσωματωμένα στην πολιτική μας κοινότητα και όχι περιχαρακωμένα στις εθνικές τους ομάδες
• Με ταυτότητα, κυριολεκτικά και μεταφορικά: με δελτίο ταυτότητας αλλά και ορατά στη δημόσια σφαίρα και όχι παιδιά από το πουθενά
• Να νιώθουν ότι δικαιούνται να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Διότι, πολλά από αυτά, άλλο έθνος δεν ξέρουν
• Να νιώθουν ασφάλεια στην Ελλάδα και όχι φόβο: ο φόβος είναι εχθρός της κοινωνικής συνοχής
• Ενταγμένα στην κοινωνία και όχι περιθωριοποιημένα και αποκλεισμένα
• Συμμέτοχα στην κοινή μοίρα των Ελλήνων εργαζομένων, εφόσον και τα ίδια ή/και οι γονείς τους το επιθυμούν
Η ειρηνική και κοινωνική ισορροπία είναι δικαίωμα όλων!
Πληροφορηθείτε για τη δράση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.