Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο φαίνεται να παίρνουν σάρκα και οστά σε πολλές χώρες, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να υιοθετούν μέτρα περιορισμού της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media. Η απόφαση του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι να θέσει ηλικιακό όριο πρόσβασης στα 16 χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι ένα μέτρο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν πολύ κακό στα παιδιά και αποφάσισα να βάλω ένα τέλος», δήλωσε ο Αλμπανέζι.
Ο Τόμπι Μάρεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, προειδοποιεί πως «γνωρίζουμε ήδη ότι οι υφιστάμενες μέθοδοι ταυτοποίησης της ηλικίας δεν είναι αξιόπιστες, είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθούν ή θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή χρηστών», γεγονός που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
Παραδείγματα νομοθεσίας σε διάφορες χώρες
Η αυστηροποίηση των κανόνων είναι ήδη πραγματικότητα σε αρκετές χώρες. Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 14 ετών. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε άτομα άνω των 16 ετών, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα ο τρόπος επιβεβαίωσης της ηλικίας.
Στη Γαλλία, ο νόμος για την «ψηφιακή ωριμότητα» θέτει το όριο στα 15 χρόνια, ωστόσο η εφαρμογή του αναμένεται, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η Κίνα, η οποία από το 2021 έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για τον διαδικτυακό χρόνο των ανηλίκων, απαιτεί από τους χρήστες να πιστοποιούν την ηλικία τους μέσω ταυτότητας. Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την κινεζική εκδοχή του TikTok, το Douyin, για πάνω από 40 λεπτά ημερησίως, ενώ γενικά ο χρόνος χρήσης του διαδικτύου είναι περιορισμένος για ανηλίκους.
Η τάση αυτή δείχνει την παγκόσμια ανησυχία για την επίδραση του διαδικτύου στα παιδιά και την ανάγκη προστασίας τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και υπερβολική χρήση. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, χωρίς όμως να απειλήσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply