Το σχολείο ξεκίνησε και δυστυχώς μερικά παιδιά βιώνουν σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς bulling.  Η υποστήριξη του παιδιού σας εάν υφίσταται σχολικό εκφοβισμό είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Ακολουθούν 12 βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας σε περίπτωση εκφοβισμού που βιώνει στο σχολείο:

Ανοιχτή Επικοινωνία

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου το παιδί σας νιώθει άνετα να συζητά τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του. Ενημερώστε το ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε χωρίς να φοβάται ότι θα το κρίνετε ή θα το τιμωρήσετε.

Ακούστε ενεργά

Όταν το παιδί σας μιλάει για εκφοβισμό, ακούστε προσεκτικά και με ενσυναίσθηση. Επικυρώστε τα συναισθήματά του και ενημερώστε το ότι τα πιστεύετε.

Μείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε. Αποφύγετε να αντιδράτε με θυμό ή απογοήτευση, καθώς αυτό μπορεί να αποθαρρύνει το παιδί σας να σας εμπιστευτεί.

Συγκεντρώστε πληροφορίες

Ρωτήστε το παιδί σας για λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά εκφοβισμού. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ποιος, τι, πότε, πού και πώς της κατάστασης.

Τεκμηριώστε τον εκφοβισμό

Κρατήστε αρχείο των περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων ημερομηνιών, ωρών, τοποθεσιών και περιγραφών του τι συνέβη. Αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να είναι χρήσιμη εάν χρειαστεί να εμπλέξετε το σχολείο ή τις αρχές.

Συζητήστε τις στρατηγικές αντιμετώπισης

Διδάξτε στο παιδί σας στρατηγικές για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, όπως η απομάκρυνση, η χρήση χιούμορ για εκτροπή και η αναζήτηση βοήθειας από έναν έμπιστο ενήλικα.

Συμμετοχή του Σχολείου

Επικοινωνήστε με το σχολείο του παιδιού σας για να το ενημερώσετε για τον εκφοβισμό. Προγραμματίστε μια συνάντηση με δασκάλους, συμβούλους και διαχειριστές για να συζητήσετε το θέμα και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

Ενθαρρύνετε την αυτοεκτίμηση

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσει και διαπρέπει, κάτι που μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή του.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν ο εκφοβισμός έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία του παιδιού σας, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που ειδικεύεται στην εργασία με παιδιά και εφήβους.

Παρακολούθηση διαδικτυακής δραστηριότητας

Παρακολουθήστε τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα. Διδάξτε το παιδί σας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και πώς να αναφέρει τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ενδυναμώστε το παιδί σας

Διδάξτε στο παιδί σας δεξιότητες διεκδίκησης και βοηθήστε το να εξασκηθεί στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του με τρόπο μη συγκρουσιακό.

Προωθήστε τη φιλία

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χτίσει θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους του και να κάνει φίλους. Αυτό μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και μια αίσθηση του ανήκειν.

Κάνε υπομονή

Η υπέρβαση των επιπτώσεων του εκφοβισμού μπορεί να πάρει χρόνο. Να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας και να συνεχίσετε να προσφέρετε την υποστήριξή σας.

Ελέγχω

Ελέγχετε τακτικά το παιδί σας για να δείτε πώς τα πάει και αν ο εκφοβισμός έχει βελτιωθεί ή κλιμακωθεί. Προσαρμόστε την προσέγγισή σας όπως χρειάζεται.

Να θυμάστε ότι η συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζετε το ζήτημα έγκαιρα και με συνέπεια, παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον για να θεραπεύσει και να μεγαλώσει το παιδί σας.

Διάβασε επίσης:

Πως να προετοιμάσεις το παιδί σου για την πρώτη μέρα στο σχολείο