Υπάρχουν κάποια παιδιά που κερδίζουν αγώνες ή παιχνίδια αλλά χάνουν φίλους. Αν έχετε παρατηρήσει ή φοβάστε πως το παιδί σας αντιδρά υπερβολικά με κλάματα, φωνές, ρίψεις αντικειμένων κάθε φορά που χάνει ή γίνεται πικρός απέναντι στους αντιπάλους του κάθε φορά που κερδίζει, τότε είναι καλό να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές:
Πρώτον, μήπως το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά των γονέων του; Αν το παιδί έχει παρακολουθήσει έναν ή και τους δύο γονείς του να συμμετέχουν σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή ακόμα και να παίζουν κάποιο επιτραπέζιο ή χαρτιά κι ένας από τους δύο ή και οι δύο, δεν επέδειξαν και την πιο ήρεμη συμπεριφορά όταν έχασαν, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Δύσκολα μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας μια αρετή που δεν εκτιμάτε ή έχετε.
Μη στήνετε «ψεύτικες νίκες». Μπορεί να είναι η ευκολότερη μέθοδος, προκειμένου να είναι το παιδάκι σας χαρούμενο και το κεφάλι σας ήσυχο μετά από το παιχνίδι, αλλά αν στήνετε το παιχνίδι προκειμένου να βγει το παιδί σας νικητής δεν πρόκειται να μάθει να χάνει κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που οφείλει να πάρει στη ζωή του.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο ομαδικό άθλημα. Το να είναι το παιδί σας μέλος μιας ομάδας σημαίνει πως μαθαίνει να χειρίζεσαι καλύτερα την ήττα καθώς μαθαίνει να σέβεται τον προπονητή, τους συναθλητές και τους αντιπάλους του. Επίσης, μαθαίνει να στηρίζεται αλλά και να στηρίζει τους συμπαίκτες του και παράλληλα βιώνει τις χαρές της ομαδικής προσπάθειας.
Παρακολουθήστε με το παιδί σας κάποιο ομαδικό σπορ και μιλήστε του για το ήθος κάποιου αθλητή που θαυμάζετε. Επισημάνετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να σέβεται τον αντίπαλό του δείχνοντάς του, αντιπάλους που αγκαλιάζονται ή ανταλλάσσουν χειραψίες μετά το τέλος ενός αγώνα.
Αν έχετε κάποιον αθλητή που πιστεύετε πως ήταν υπόδειγμα ηθικής και ομαδικής συμπεριφοράς μιλήστε στο παιδί σας γι’ αυτόν, δείξτε του βίντεο και φωτογραφίες στο Ίντερνετ, βοηθήστε το να αποκτήσει υγιή πρότυπα.
Το παιχνίδι πέρα από διασκέδαση είναι και διαπαιδαγώγηση.
To παρόν άρθρο είναι συμβουλευτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!