Όταν ξεκινάς ένα θέμα για την παιδική κακομεταχείριση και την επιβολή τιμωρίας μέσω της χειροδικίας  δεν μπορείς να σκεφτείς έναν ωραίο πρόλογο ή τρόπους να “ωραιοποιήσεις” το κείμενο. Το θέμα είναι σκληρό και μόνο η ψυχρή λογική των αριθμών μπορεί να συμβάλλει στην ανάλυση του θέματος. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα πάτε να σηκώσετε το χέρι στο παιδί σας προκειμένου να το τιμωρήσετε για κάποια αταξία του, σκεφτείτε πως:

  • Ο κίνδυνος θανάτου από κακομεταχείριση είναι κατά προσέγγιση τρεις φορές μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω του ενός έτους από ότι είναι για τα παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών, που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τα παιδιά ηλικίας 5 – 14 ετών.*
  • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Προηγμένου Κέντρου Ερευνών Απεικόνισης του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Τέξας, 5 από τα 19 θύματα παιδικής κακοποίησης ανέπτυξαν κατάθλιψη στην εφηβική κι ενήλικη ζωή τους. Ενώ από την ίδια ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα, τέσσερις έφηβοι με ιστορικό κακοποίησης έγιναν χρήστες ουσιών.
  • Οι έρευνες σε όλον τον κόσμο φανερώνουν πως οι πιθανότητες που έχουν τα άτομα που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση να κακοποιήσουν τα δικά τους παιδιά ανέρχονται σε ποσοστό 30%.

Κάποιοι γονείς δηλώνουν πως συχνά εφαρμόζουν την «αθώα» ξυλιά στον ποπό του παιδιού τους όταν εκείνο για παράδειγμα τρέξει σε έναν δρόμο με αυτοκίνητα, επειδή ψάχνουν να βρουν έναν έντονο τρόπο να δείξουν στο παιδί τους πως μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή του. Όταν όμως η χρήση βίας γίνεται συστηματικά και έχει ως σκοπό την διαπαιδαγώγηση και κυρίως την πειθαρχία του παιδιού, τότε μιλάμε για καταστροφικές συνέπειες στην ψυχολογία και την προσωπικότητα του παιδιού. Συνέπειες που ενδεχομένως να πληρώνει όλη του τη ζωή.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί του να σηκώσετε το χέρι σας:

  • Μην αφήνετε τον εαυτό σας να χάσει τον έλεγχο. Όταν νιώσετε ότι φτάνετε στα όριά σας, απομακρυνθείτε, μετρήστε μέχρι το 10 ή αναθέστε τη φύλαξη του παιδιού στο σύντροφό σας ή σε άλλον συγγενή και βγείτε για μια βόλτα, κάντε γυμναστική ή οτιδήποτε σας ηρεμεί.
  • Μην κατακρίνετε το παιδί σας, όταν κάνει κάτι κακό. Η τιμωρία θα έρθει όταν στερηθεί μια αγαπημένη συνήθεια (π.χ. να μην παίξει μπάλα με τους φίλους του) και όχι με σωματική βία.
  • Μην το προσβάλλετε («είσαι ηλίθιος / άχρηστος / δεν κάνεις τίποτα σωστά»). Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, χαρακτηρίστε την πράξη, για παράδειγμα «αυτό που έκανες δεν μου φαίνεται σωστό…»
  • Ζητήστε του συγγνώμη όταν νιώθετε ότι το αδικήσατε ή ότι ξεπεράσατε τα όρια. Επιβραβεύστε το όταν δείχνει καλή συμπεριφορά.
  • Εάν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Μια δημοφιλής φράση λέει «Χρειάζεται να δώσεις εξετάσεις για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης, για να μην είσαι επικίνδυνος όταν κυκλοφορείς στον δρόμο αλλά κανένας δεν δίνει εξετάσεις για να φανεί αν είναι κατάλληλος να γίνει γονιός». Θυμηθείτε αυτή την φράση, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε τη χειροδικία.

* ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ INNOCENTI ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (Ημερομηνία έκδοσης: 18 Σεπτεμβρίου 2003)

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα.