Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γονείς μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια για να κατανοήσουν τι σημαίνει να τρώνε υγιεινά τα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε πτυχίο διατροφής για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά. Ακολουθώντας ορισμένες βασικές οδηγίες μπορεί να σας βοηθήσει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.
Εδώ είναι 10 βασικοί κανόνες που καλό είναι να έχετε υπόψη σας:
Οι γονείς ελέγχουν τι τροφές θα μπουν στο σπίτι
Εσείς αποφασίζετε ποια τρόφιμα θα αγοράσετε και πότε θα τα σερβίρετε. Αν και τα παιδιά ταλαιπωρούν τους γονείς τους για λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, οι ενήλικες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν αποφασίζουν ποιες τροφές θα μπαίνουν τακτικά στο σπίτι. Τα παιδιά δεν θα πεινάσουν. Θα τρώνε ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι και στο ψυγείο. Αν το αγαπημένο τους σνακ δεν είναι τόσο θρεπτικό, μπορείτε να το αγοράζετε μια στο τόσο, ώστε να μην αισθάνονται στέρηση.
Από τα τρόφιμα που προσφέρετε, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τι θα φάνε ή αν δεν θα φάνε καθόλου
Τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιο λόγο για το θέμα. Προγραμματίστε τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ. Από τις επιλογές που προσφέρετε, αφήστε τους να επιλέξουν τι θα φάνε και πόσο. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν λίγο υπερβολική ελευθερία. Αλλά αν ακολουθήσετε το βήμα 1, τα παιδιά σας θα επιλέγουν μόνο από τα φαγητά που αγοράζετε και σερβίρετε.
Κλείστε το “clean-plate club”
Αφήστε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν αισθάνονται ότι έχουν χορτάσει. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν κάτω από τον κανόνα του καθαρού πιάτου, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά τα παιδιά να ακούν το σώμα τους όταν αισθάνονται χορτάτοι. Όταν τα παιδιά παρατηρούν και ανταποκρίνονται σε αισθήματα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώσουν.
Ξεκινήστε το πρόγραμμα διατροφής από αρκετά νωρίς
Οι διατροφικές προτιμήσεις αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή, επομένως προσφέρετε ποικιλία. Οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες αρχίζουν να σχηματίζονται ακόμα και όταν τα παιδιά είναι μωρά. Ίσως χρειαστεί να σερβίρετε ένα νέο φαγητό μερικές φορές για να το δεχτεί ένα παιδί. Μην πιέζετε ένα παιδί να φάει, αλλά προσφέρετε μερικές μπουκιές. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, ζητήστε τους να δοκιμάσουν μια μπουκιά.
Ξαναγράψτε το μενού των παιδιών
Ποιος είπε ότι τα παιδιά θέλουν να τρώνε μόνο χοτ ντογκ, πίτσα, μπέργκερ και μακαρόνια και τυρί; Όταν τρώτε έξω, αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά και μπορεί να σας εκπλήξουν με την προθυμία τους να πειραματιστούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε αφήνοντάς τους να δοκιμάσουν λίγο από ό,τι παραγγείλατε ή παραγγέλνοντας ένα ορεκτικό για να δοκιμάσουν.
Μετρήστε τις θερμίδες που πίνουν
Η σόδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά προσθέτουν επιπλέον θερμίδες και εμποδίζουν την καλή διατροφή. Το νερό και το γάλα είναι τα καλύτερα «ποτά» για τα παιδιά. Ο χυμός είναι καλός όταν είναι 100% φυσικός.
Βάλτε τα γλυκά στη θέση τους
Τα περιστασιακά γλυκά είναι ωραία, αλλά μην μετατρέπετε το επιδόρπιο ως τον κύριο λόγο για να φάνε το μεσημεριανό τους. Όταν το επιδόρπιο είναι το έπαθλο για το φαγητό, τα παιδιά φυσικά δίνουν μεγαλύτερη αξία στο cupcake από το μπρόκολο. Προσπαθήστε να παραμείνετε ουδέτεροι σχετικά με τα τρόφιμα.
Το φαγητό δεν είναι αγάπη
Βρείτε καλύτερους τρόπους για να πείτε «σ’ αγαπώ». Όταν τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για να επιβραβεύσουν τα παιδιά και να δείξουν στοργή, μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν φαγητό για να αντιμετωπίσουν το άγχος ή άλλα συναισθήματα. Προσφέρετε αγκαλιές, έπαινο και προσοχή αντί για λιχουδιές.
Τα παιδιά κάνουν όπως κάνετε εσείς
Γίνετε πρότυπο και τρώτε υγιεινά. Όταν προσπαθείτε να διδάξετε καλές διατροφικές συνήθειες, προσπαθήστε να δώσετε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα. Επιλέξτε θρεπτικά σνακ, τρώτε στο τραπέζι και μην παραλείπετε γεύματα.
Περιορίστε τον χρόνο στην τηλεόραση και στον υπολογιστή
Όταν το κάνετε, θα αποφύγετε τα αλόγιστα σνακ και θα ενθαρρύνετε τη δραστηριότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που περιόρισαν την παρακολούθηση τηλεόρασης μείωσαν επίσης το ποσοστό σωματικού τους λίπους. Όταν ο χρόνος τηλεόρασης και υπολογιστή είναι περιορισμένος, θα βρίσκουν πιο ενεργά πράγματα να κάνουν. Και ο περιορισμός του “χρόνου οθόνης” σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο χρόνο για να είστε ενεργοί μαζί.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;